March 13, 2022

12.03.2022: Завдано ракетного удару по Яворівському полігону


Завдано ракетного удару по Яворівському полігону

  • Завдано ракетного удару по Яворівському полігону.
  • Наступ російських військ пробуксовує.
  • Під Києвом окупанти розстріляли колону мирних мешканців.

Війна

Фронт

  • Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що окупанти виснажили сили й намагаються закріпитися на рубежах, що досягнуто, та перейти до оборони. На поодиноких ділянках фронту вони й надалі намагаються наступати, штурмують Авдіївку За словами президента Зеленського, Україна завдала російській армії найбільших втрат за десятки років. Він закликав оборонців країни не знижувати інтенсивність опору. Російське командування спішно формує та доукомплектовує нові частини для перекидання на фронт. За інформацією очевидців, морги та лікарні в прикордонних з Україною білоруських містах переповнені. Генштаб оцінив втрати російських військ у живій силі понад 12 тис. осіб. техніки – у тисячі одиниць, 74 літаки та 86 вертольотів. За словами президента Зеленського, з початку війни загинуло приблизно 1300 українських військовослужбовців.
    Окупанти й далі знищують цивільну та військову інфраструктуру України. Повністю зруйновано аеродроми у Василькові під Києвом, Луцьку, Кропивницькому, Івано-Франківську. Варварських бомбардувань та обстрілів зазнали міста Донецької обл. – Краматорськ, Дружківка, Слов'янськ, Святогірськ та Луганської – Попасна, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ. Ракетами обстріляно Івано-Франківськ, Умань міста в Херсонській обл., Миколаїв, Львів, а також міжнародний Яворівський військовий полігон поблизу кордону з Польщею.

  • За даними розвідки, окупанти готують у Херсонській обл. "референдум", який має легалізувати "Херсонську народну республіку". Херсонська облрада в режимі відеоконференції провела екстрене засідання, депутати проголосували за ухвалу про незаконність проведення "референдуму" та про належність області Україні. У Мелітополі замість захопленого мера окупанти призначили колаборантку – члена партії "Опозиційна платформа – За життя".
  • З Бучі під Києвом удалося вивезти людей 20 автобусами. Загалом із різних міст за добу евакуйовано 12,7 тис. осіб. В Ізюмі під Харковом та в Маріуполі людей вивезти не вдалося. У Баришівському районі Київської обл. окупанти розстріляли колону машин, у якій перебували лише жінки та діти, загинули 7 осіб, з них – 2 дітей. Гуманітарний коридор з окупантами не було погоджено. У Запорізькій області російський танк розчавив автомобіль із родиною – загинули 4 особи.
  • Росатом заперечує інформацію про взяття під контроль Запорізької АЕС. На Чорнобильській АЕС тривають ремонтні роботи з відновлення енергопостачання саркофагу та сховища відпрацьованого ядерного палива. Персонал станції від моменту окупації перебуває на робочих місцях.

Тил

  • Президент Зеленський запропонував парламенту скасувати податок на моторне паливо та знизити на нього ПДВ.

Україна та світ

  • Канцлер Німеччини Шредер та президент Франції Макрон провели спільну розмову з російським президентом Путіним. Вони закликали його до негайного припинення вогню та дипломатичного вирішення конфлікту. Інших деталей розмови пресслужби не навели. За результатами переговорів відбулася їхня розмова з президентом Зеленським. Він заявив, що Росія вже має намір вести переговори без попередніх ультиматумів і запропонував організувати зустріч із Путіним у Єрусалимі. Заст. глави Офісу президента Жовква заявив, що переговори Зеленського та Путіна в Москві неможливі.
    За повідомленнями американських ЗМІ, прем'єр-міністр Ізраїлю Беннет запропонував Зеленському погодитися на умови Путіна. Ізраїльська влада та радник голови Офісу президента Подоляк спростовують цю інформацію. Подоляк підтвердив, що з Росією тривають інтенсивні консультації в режимі відеоконференцій, які дали змогу досягти домовленостей щодо відкриття гуманітарних коридорів.
  • Кількість біженців з України перевищила 2,2 млн осіб. Президент Дуда підписав закон, що регламентує умови їхнього перебування та соціальну підтримку в Польщі.
  • Президент США Байден затвердив негайне виділення $200 млн на допомогу Україні. Більшість коштів спрямовано на оплату постачання протитанкових та протиповітряних систем. Росія попередила, що розглядатиме постачання Заходом озброєнь Україні як втручання у війну, і бомбардуватиме колони вантажівок, які доставляють ці вантажі з Польщі. Секретар РНБО Данилов заявив, що НАТО оборонятиме колони від нападів російських військ. Президент Зеленський повідомив, що керівництво країни розробило плани постачання систем протиракетної оборони та літаків із країн Заходу, що могло б стати альтернативою "закриттю" неба країнами НАТО.
  • Санкції проти РФ посилюються. Уряд Німеччини оголосив про намір відмовитися від імпорту російської нафти. Санкції, що було запроваджено проти Абрамовича – одного з найбільших російських олігархів – "гаманця Путіна", не дали йому змогу продати у Великій Британії нерухомість та футбольний клуб "Челсі". Свою яхту олігарх встиг перегнати з Іспанії до Чорногорії, яка не приєдналася до санкцій. Єдиним шляхом до Європи для громадян РФ залишається Сербія, яка не закрила небо для літаків РФ.
    Іран обстріляв ракетами місто Ербіль на півночі Іраку, ракети впали поряд з американським консульством. Це ставить під сумнів укладення "ядерної угоди" – розблокування постачання на світовий ринок іранської нафти в обмін на відмову влади країни від ядерної програми. США та Європа гарячково шукають можливості замінити російські енергоносії.
  • У Польщі, на кордоні з Білоруссю, затримано колону білоруських та російських фур, які везуть до РФ підсанкційні товари з Німеччини.
  • Члени Ради безпеки ООН назвали брехнею твердження Росії про наявність на території України американських лабораторій із розроблення біологічної зброї.

No comments:

Post a Comment