March 11, 2022

10.03.2022: Саміт ЄС так і не ухвалив рішення щодо прискореної процедури вступу України

  • Саміт ЄС так і не ухвалив рішення щодо прискореної процедури вступу України.
  • Переговори Кулеби та Лаврова завершилися нічим.
  • Росія піддає українські міста варварським бомбардуванням та ракетним обстрілам
  • Конгрес США ухвалив рішення про виділення Україні допомоги на суму $13,6 млрд.

Війна

Фронт

  • Окупанти вночі та вранці скинули бомби на Луцьк, Івано-Франківськ, Дніпро. Знову здійснено авіанальоти на Чернігів, Суми, Житомир. На Маріуполь окупанти скинули бомби вагою 1 т. Авіаудари нанесені по літовищах у Кривому Розі, Луцьку, Івано-Франківську. Більшість російських літаків, що бомблять Україну, базуються на аеродромах Білорусі.
    Тривають важкі бої в передмістях Києва, низка населених пунктів зазнали ракетних ударів. На схід від столиці, на передмісті Броварів, розбито російський танковий полк. На півдні країни, у районі Миколаєва, наступ окупантів видихнувся. У Чернігівській обл. українська армія змогла відбити атаки та звільнила кілька населених пунктів. Знищено російський дивізіон ракетних установок "Іскандер".
    За твердженням Генштабу, українські війська зупинили окупантів на всіх напрямках.

  • У Херсонській області російська окупаційна влада організувала польові комендатури та тероризує місцеве населення, яке протестує проти загарбників. На захоплених територіях розгорнуто активну пропаганду за "російський світ".
    Російські війська після важких втрат перегруповуються та готуються до штурму Києва. Міністр оборони РФ Шойгу повідомив президента Путіна, що "все йде за планом". Путін заявив, що підтримує залучення іноземних найманців до війни з Україною. На думку директора ЦРУ Бернса, російський президент не має "стійкої" мети у війні з Україною. Президент Зеленський заявив, що метою Путіна є знищення України та українців, як нації. За даними опитування групи "Рейтинг", понад 90 % респондентів вірять у перемогу України у війні проти РФ.
  • Набрав чинності закон щодо забезпечення участі цивільних осіб в обороні України. Громадяни мають право отримати вогнепальну зброю та боєприпаси, застосовувати і власну зброю, нагородну тощо, проти осіб, які беруть участь в агресії.
  • 10 березня було організовано гуманітарні коридори в 8 містах та населених пунктах. Віцепрем'єр-міністр Верещук заявила, що окупанти перешкоджають евакуації жителів Маріуполя та доставленню гуманітарної допомоги до міста. На 11 березня заплановано відкриття 11 коридорів. Президент Зеленський заявив, що впродовж доби із зони бойових дій вдалося вивезти приблизно 40 тис. мирних жителів, а до міст в облозі – доставити сотні тонн гуманітарної допомоги.
    За словами мера Києва Кличка, зі столиці виїхали майже половини мешканців. Для оборони міста сформовано ще один поліційний батальйон.
  • Міністр оборони Рєзніков заявив, що наразі ніхто не може спрогнозувати, коли саме закінчиться запас міцності в Росії. Він закликав українців навчитися жити за нових умов. У країні триває мобілізація. Рєзніков закликав чоловіків, які виїхали на Західну Україну, залишити свої координати в центрах комплектування (військкоматах) та залишатися на зв'язку.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закон про конфіскацію російського майна в Україні без жодних компенсацій.
  • За словами прем'єр-міністра Шмигала, економіка країни перебудовується на роботу в режимі воєнного часу.
  • Енергоатом оголосив про відмову від закупівлі російського ядерного палива для АЕС. Влада США поки не запровадила санкції проти компанії "Росатом" – материнської компанії виробника ядерного палива "ТВЕЛ".
  • Нацбанк повідомив про отримання $1,4 млрд екстреної фінансової допомоги від МВФ.

Україна та світ

  • В Анталії без результатів завершилися переговори міністрів закордонних справ України Кулеби та Росії – Лаврова. Лавров повідомив, що не має наміру обговорювати питання щодо припинення вогню. Він вкотре заявив, що в пологовому будинку в Маріуполі нібито була розташована "база нацистів", і підтвердив, що рішення про його бомбардування було свідомим. Кулеба повідомив, що Лавров запропонував йому провести тристоронні консультації щодо ситуації на Чорнобильській та Запорізькій АЕС із представниками МАГАТЕ. На зустрічі з директором організації Гроссі Кулеба обговорив шляхи безпеки ядерних об'єктів в Україні в умовах російської агресії.
  • У Парижі відбувся екстрений саміт лідерів країн-членів ЄС. За його підсумками було прийнято резолюцію про підтримку європейських прагнень України. Про прискорену процедуру вступу не йдеться. Президент Литви Науседа вважає, що документ є початком інтеграції України до Євросоюзу. Сейм країни ухвалив резолюцію щодо підтримання вступу України. Канцлер Німеччини Шольц виступив рішуче проти прискореного членства України в ЄС, такої самої позиції дотримується і прем'єр-міністр Нідерландів Рютте. Прем'єр-міністр Бельгії де Кро вважає, що Україна заздалегідь мусить виконати всі процедурні кроки.
    резидент Франції Макрон заявив на саміті, що умови, висунуті Путіним Україні, є неприйнятними, і він не вбачає можливості дипломатичного врегулювання конфлікту найближчими годинами чи днями.
    Президент Зеленський заявив, що український народ, армія та держава вже зробили все необхідне для отримання членства в ЄС. Він уважає, що війна може закінчитися лише після його особистої зустрічі з Путіним. За словами міністра закордонних справ Туреччини Чавушоглу, Путін "принципово не проти" зустрічі із Зеленським.
  • Міністерство оборони РФ звинуватило Україну в створенні біологічної та протиетнічної зброї. Генерал Конашенков стверджує, що 24 лютого в лабораторіях Харкова, Сум та Львова нібито було знищено зразки збудників смертельних хвороб. Представник китайського МЗС підтримав вимогу провести інспекцію нібито виявленої російською армією американської біологічної лабораторії. Вчені Московського університету вважає брехнею повідомлення про створення біологічної зброї в Україні.
    Президент Зеленський та українські офіційні особи попередили світову спільноту щодо можливості застосування російською армією хімічної зброї в Україні під прикриттям пропагандистської кампанії.
  • Дедалі більше великих іноземних корпорацій йдуть із РФ чи істотно скорочують бізнес. Після заяви президента Путіна про виплату боргів іноземним кредиторам рублями, а не валютою, агентство Moody's знизило рейтинги 95 найбільших російських компаній до рівня Саа-2, а загальний кредитний рейтинг країни до Ca (переддефолтного) з негативним прогнозом. За інформацією агентства Bloomberg, "Роснефть" виплатила кредиторам купон за облігаціями в сумі $2 млрд готівкою.
    Російський уряд планує дозволити авіаперевізникам не повертати авіалайнери лізингодавцям. Китай відмовився від постачання до Росії авіазапчастин – за певний час більшість американських та європейських авіалайнерів стануть на прикол.
    Банки Білорусі припинили приймання російських рублів.

 

No comments:

Post a Comment