March 10, 2022

09.03.2022: Із шести міст вдалося евакуювати приблизно 40 тис. осіб

Із шести міст вдалося евакуювати приблизно 40 тис. осіб

  • Із шести міст вдалося евакуювати приблизно 40 тис. осіб.
  • Окупанти розбомбили пологовий будинок у Маріуполі.
  • МАГАТЕ повністю втратило контроль над ситуацією на Запорізькій та Чорнобильській АЕС.

Війна

Фронт

  • Протягом дня окупанти намагалися прорватися до Києва зі сходу через Бровари, проте їхні колони були розбиті та зайняли оборону. Українська армія вибила російські війська із селища Дергачі на північ від Харкова й повністю контролює Сєвєродонецьк. Тривають важкі бої в районі Миколаєва, який армія РФ штурмує зі сходу та півночі, сподіваючись пробитися до Одеси, а також на Донбасі, де українські війська тримають оборону.

  • Режим Путіна вчинив черговий злочин проти людяності. Розбомблено пологовий будинок у Маріуполі, 17 чол. дістали поранення, зокрема, вагітні жінки. Російська пропаганда за кілька годин до бомбардування повідомила, що будівлю "захоплено націоналістами, які взяли людей у ​​заручники". Місто пеербуває в облозі, окупанти перешкоджають евакуації населення та доставленню гуманітарної допомоги.
    Президент Зеленський назвав обстріл пологового будинку актом геноциду українського народу, а нерішучість Заходу із закриття неба над Україною – "вбивчою". Бомбардування в Маріуполі сколихнуло світ. Держсекретар США Блінкен порівняв ситуацію в місті із блокадою Ленінграда нацистами.
    Понад тиждень люди залишаються без світла, тепла та води під постійними бомбардуваннями та артобстрілами, з РСЗВ та важких вогнеметних систем тощо. Через безперервні обстріли влада змушена ховати загиблих у братських могилах.
    Вночі Житомир, Суми, Охтирка, Харків знову зазнали варварських бомбардувань та обстрілів, цивільну інфраструктуру частково або майже повністю зруйновано. Обстріляні з РСЗВ, артилерії та мінометів міста в Житомирській, Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Миколаївській, Луганській та Донецькій областях.
    Міністерство оборони стверджує, що противник зазнав тяжких втрат і підтягує до кордонів резерви другого ешелону. Для цього також використовується інфраструктура та ресурси Білорусі – залізнична мережа, аеродроми, паливно-мастильні матеріали. СБУ повідомила, що повідомлення громадян про пересування та місцеперебування окупантів через чат-бот у месенджері Telegram дало можливість знищити велику кількість живої сили та техніки.
    На думку журналіста-розслідувача групи Bellingcat Грозєва, Росія намагатиметься заморозити воєнні дії вже за тиждень, щоб отримати перепочинок і накопичити резерви. Український Генштаб вважає, що президент Білорусі Лукашенко поки що не готовий відправити війська на війну в Україні через низький бойовий дух і велику кількість відмовників.
  • У кількох містах – Сумах, Харкові, Енергодарі, Ірпені – вдалося організувати евакуацію населення. Евакуація з Ізюма, Маріуполя, Бучі та Ворзеля – зірвано. Під час виїзду з Чернігова окупанти обстріляли колону, убито та поранено кілька осіб. За словами віцепрем'єр-міністра Верещук, на 10 березня погоджено 6 маршрутів евакуації, яка триватиме з 9:00 до 21:00.
    Управління верховного комісара ООН із прав людини оцінило кількість загиблих мирних громадян України в понад 500 осіб. Насправді йдеться про набагато більшу кількість жертв, оскільки на територіях, які захоплено російськими військами, втрати цивільного населення ніхто не підраховує.
  • Услід за Чорнобильською АЕС, МАГАТЕ втратило зв'язок із системами моніторингу Запорізької АЕС. Обидві станції захоплені російськими військами. На ЧАЕС включено дизель-генератори, які забезпечать роботу систем протягом 48 год. Окупанти стверджують, що радіаційна ситуація на ЗАЕС – у межах норми, а персонал станції допущено до роботи.

Тил

  • Уряд за кошти бюджету викупить до держрезерву зерно та інші продукти обсягом річного споживання, а також розширить список товарів критичного імпорту.
  • Україна припинила співпрацю зі МВФ щодо програми stand by й має намір підписати нову угоду про стабілізаційний кредит. Також, рада директорів Фонду погодила виділення максимально можливої ​​суми – $1,4 млрд за програмою швидкого фінансування (RFI).

Україна та світ

  • Віцепрезидент США Харріс прибула до Польщі для обговорення питань оборони, одним із яких є постачання винищувачів України. Прессекретар Пентагону Кірбі оголосив, що США не підтримують передавання винищувачів, оскільки це може бути розцінено Росією як ескалація конфлікту. Україні буде надано лише протитанкові системи та засоби ППО. Колишній командувач військ США в Європі Ходжес вважає, що адміністрація президента Байдена мусить негайно забезпечити Україну всім необхідним озброєнням для протиповітряної та протиракетної оборони, а також літаками.
    Конгрес США проголосував за надання Україні допомоги на суму $13,6 млрд.
    Великобританія планує поставити як допомогу комплекси ППО малого радіуса дії, додаткові постачання озброєнь прийдуть із Канади.
  • Одна за іншою Росію залишають найбільші світові компанії. Російська влада склала список компаній, майно яких може бути націоналізоване. У списку майже 60 фірм, серед них – IKEA, Microsoft, Apple, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, Volkswagen, H&M. Завод АвтоВАЗ зупиняє виробництво автомобілів за браком компонент. З магазину програм Google у Росії можна завантажити лише безплатні програми. Відеосервіс YouTube відключив монетизацію контенту для російських блогерів та ЗМІ. Повністю відключено сервіс Apple Pay.
    ЄС вирішив посилити до рівня російських і санкції проти Білорусі, яку вважає спільником РФ. Також ще жорсткішими стануть санкції проти російських олігархів, наближених до президента Путіна.
    На тлі висхідного тиску Заходу та масованої пропагандистської кампанії в Росії піднялася хвиля ура-патріотизму. Підтримка Путіна та війни в Україні серед громадян РФ злетіла до небес, попри тяжкі втрати на фронті. Російські громадяни вважають війну в Україні "для звільнення від нацистів" правильним кроком Путіна.

 

No comments:

Post a Comment