February 21, 2022

20.02.2022: Макрон анонсував зустріч Путіна та Байдена для обговорення безпеки в Європі

  • Макрон анонсував зустріч Путіна та Байдена для обговорення безпеки в Європі.
  • На Донбасі окупанти безперервно обстрілюють позиції українських військ.
  • Росія не виводить війська з Білорусі після завершення навчань.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в неділю протестовано на коронавірус 46 тис. осіб, в 13,5 тис. – діагноз підтверджено. Одужали 13,9 тис. хворих, померли – 0,13 тис. Вакциновано лише 17 тис. громадян. У світі за добу зафіксовано 1,280 млн випадків зараження, померло 0,005 млн хворих. Ізраїль із 1 березня дозволяє в'їзд у країну всім туристам, незалежно від вакцинації. Ті, хто в'їжджає, мусять зробити тест до в'їзду й одразу ж по перетину кордону. Поліція столиці Канади – Оттави взяла під контроль центр міста, де тривають протести далекобійників, які вимагають скасування обов'язкової вакцинації та сертифікатів, а також карантинних обмежень.

Війна

  • На Донбасі протягом усієї доби окупанти вели обстріли позицій українських військ із важкої артилерії, мінометів, гранатометів та стрілецької зброї від узбережжя Азовського моря до кордону з РФ у Станично-Луганському районі. Штаб операції об'єднаних сил зафіксував 88 випадків порушення режиму припинення вогню. Унаслідок обстрілу поранено українського бійця.
    На півдні Донецьку прогримів потужний вибух, про жертви та руйнування інформації немає. З центру міста по позиціях української армії вночі було зроблено кілька залпів із гаубиць калібру 152 мм. За інформацією штабу операції об'єднаних сил, окупанти здійснили провокацію – обстріляли з артилерії Луганськ. Українські війська не використовують важку артилерію для ведення вогню у відповідь. За 4 доби з початку загострення на контрольованій території пошкоджено або зруйновано 104 житлові будинки.
    Оперативне командування "Схід" повідомило про підготовку Росією дезінформації про те, що Збройні сили України начебто обстрілюють мирних жителів із бойових безпілотників.
    У Донецьку "влада ДНР" розвішала зовнішню рекламу із закликом "Все на оборону батьківщини" та російські прапори. "Влада ЛНР" примусово мобілізує в "армію" чоловіків віком 18–55 років. За інформацією жителів окупованих територій, у "республіках" ударні підрозділи для наступу поки не сформовано.
    За інформацією уповноваженої з прав людини Денисової, особи, яких було евакуйовано з "республік", уже майже 2 доби перебувають у автобусах без їжі та сну, а приблизно 100 вивезених громадян було розміщено в спортзалі в Таганрозі. За твердженням міністра оборони Резнікова, частина евакуйованих до РФ уже самостійно повернулася на окуповану територію, оскільки їх не годують і не розселяють.
    Гуманітарна місія "Пролісок" повідомила про артилерійський обстріл її автівки на шосе, що веде до Золотого, за 11 км від лінії фронту. Поблизу м. Щастя потрапила під мінометний та гранатометний обстріл вантажівка української сторони т.зв. "Спільного центру з контролю та координації".

Україна та світ

  • Міністр оборони Білорусі Хренін оголосив, що російські війська не буде виведено з країни після завершення навчань "Союзна рішучість-2022", і вони залишаться на невизначений термін "для перевірки боєздатності". Глава МЗС Литви Ландсбергіс заявив, що це рішення РФ та Білорусі свідчить про підготовку вторгнення до України. Держсекретар США Блінкен висловив занепокоєння цим повідомленням і уважає, що Росія крокує сценарієм вторгнення – створює серію провокацій та посилює напруженість на кордоні з Україною. Генеральний секретар НАТО Столтенберг назвав подовження спільних навчань армій РФ та Білорусі підтвердженням версії щодо підготовки до вторгнення.
    Телекомпанія CBS з посиланням на розвіддані оголосила, що російська армія отримала наказ про наступ та опрацьовує дії на полі бою. CNN повідомила, що 3/4 готових до бойових дій підрозділів російської армії націлено проти України.
    Прессекретар російського президента Пєсков звинуватив західних лідерів у нагнітанні напруженості навколо України для того, щоби спровокувати її президента Зеленського на звільнення окупованих територій Донбасу. Пєсков ще раз назвав події на Майдані "збройним переворотом", а інформацію щодо планів вторгнення в Україну – "версією з теорії змови". За його словами, будь-яка дрібна спланована провокація чи незапланована подія можуть спричинити "непоправні наслідки", а Путін на повідомлення західних ЗМІ "не звертає уваги". Посол РФ у США Антонов заявив, що Путін не має планів нападу на Україну. Він назвав Донбас "частиною України", а Крим – "російською територією".
    Уряди Франції та Індії рекомендували своїм громадянам залишити територію України.
    Польща на запит України скликає позачергове засідання постійної ради ОБСЄ та запросила на нього представника на переговорах тристоронньої контактної групи Кіннунена та голову спецмісії на Донбасі.
    Компанії Austrian, SAS та Swiss Airlines скасували рейси в Україну з 21 лютого через загрози безпеці. Компанія Lufthansa пояснила скасування польотів до України "ситуацією з епідемією коронавірусу" та порадила журналістам та громадянам для отримання додаткової інформації звертатися за номером телефону російської "гарячої лінії".
    Президент США Байден провів засідання Ради національної безпеки для обговорення ситуації навколо України. Президент Франції Макрон зателефонував російському президентові Путіну. Темою обговорення було припинення вогню на Донеччині. Пресслужба Кремля повідомила, що президенти визнали за доцільне активізувати пошук рішень через переговори глав МЗС та політрадників лідерів країн-учасниць "нормандського формату". Путін вкотре акцентував на вимозі до США та НАТО щодо забезпечення гарантій безпеки, і зажадав реакції "конкретно й по суті", а також звинуватив Україну в обстрілах "мирного населення Донбасу". Після дзвінка Путіну, Макрон зателефонував до Зеленського. Вони вдвох закликали до негайного припинення вогню та скликання засідання тристоронньої контактної групи. Зеленський підтвердив рішучість українського керівництва не реагувати на провокації. Надалі Макрон зв'язався з президентом США Байденом, а потім іще раз – з Путіним, після чого оголосив про їхню згоду провести зустріч для обговорення безпеки та стабільності в Європі та припинення вогню на сході України.
    Прем'єр-міністр Джонсон підтвердив, що Велика Британія та США одночасно й синхронно запровадять санкції проти Росії в разі вторгнення, які завдадуть значної шкоди російській економіці.
    Міністр закордонних справ України Кулеба все ще бачить шанс на дипломатичне врегулювання конфлікту, й уважає "добрим знаком" обіцянку Путіна Макрону про поновлення переговорів та контактів дипломатів. Міністр оборони Рєзніков заявив, що російська пропаганда генерує потік дезінформації про обстріли території "республік" українською армією та про підготовку масштабного наступу. За його твердженням, Росія ще не сформувала навколо України ударних угруповань, "проте це не означає, що загроз немає". Він оцінив шанси наступу російської армії із невизнаної Придністровської республіки як низькі.
    У Москві та Саратові відбулися кілька поодиноких пікетів проти війни з Україною, поліція затримала протестувальників.
    В Одесі проведено "марш єдності" під гаслами "Не віддамо Україну нікому". В акції взяли участь 2–3 тисячі городян.
  • Глава МЗС України Кулеба повідомив про приєднання до "Кримської платформи" ще однієї держави – князівства Ліхтенштейн.
  • У Пекіні завершилася зимова Олімпіада. Українська команда виборола лише одну срібну медаль. У медальному заліку Україна посіла 23 місце, очолили рейтинг – Норвегія, Німеччина та Китай.

No comments:

Post a Comment