February 07, 2022

06.02.2022: Росія посилює угруповання військ у Білорусі

 

Росія посилює угруповання військ у Білорусі
  • Росія посилює угруповання військ у Білорусі.
  • Агентство Fitch залишило рейтинг України на попередньому рівні, але погіршило прогноз.
  • Лукашенко назвав Зеленського "безголовим" і закликав не вважати Росію та Білорусь ворогами.

В Україні

  • Агентство Fitch Ratings не змінило рейтинг дефолту емітента України й залишило його на рівні "B", водночас знизило прогноз із "позитивного" на "стабільний".
  • Мінфін викупив приблизно 10 % єврооблігацій із погашенням у жовтні 2022 р., їхня загальна сума скоротилася до $0,912 млрд.
  • Укрзалізниця повністю розблокує транзит вантажів до Польщі з 10 лютого.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг запровадила обмеження для подолання профіциту електроенергії на ринку поточної доби. Попри надлишок електроенергії в мережі через роботу всіх блоків АЕС, ціни для бізнесу зростають і вже сягнули 7 грн/кВт•год, водночас як для населення ціна встановлена ​​у розмірі 1,68 грн/кВт•год. Ціна для підприємств є однією з основних причин споживчої інфляції.

Київ

  • Метрополітен оголосив конкурс на проєктування входу станції "Львівська брама". Вхід буде розміщено за 300 м від Львівської пл. на вулиці Січових стрільців.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу зроблено 74 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 23,8 тис. осіб, одужали 5,0 тис., померли – 0,115 тис. У неділю вакциновано лише 18,6 тис. осіб. У країну доставлено першу партію препарату Molnupiravir, яке МОЗ дозволило для екстреного застосування для лікування коронавірусу. Від препарату вже відмовилася влада Франції "через його занизьку ефективність". У світі за добу зафіксовано 1,860 млн випадків зараження, померло 0,006 млн осіб. Дії протестувальників проти загальної вакцинації та сертифікатів повністю паралізували рух у центрі столиці Канади Оттави, налагоджено постачання людей усім необхідним, попри саботаж із боку платформи збору коштів GoFundMe. Мер міста оголосив надзвичайний стан. Колонами вантажівок перекрито всі пункти пропуску на кордоні зі США. Протести проти сертифікатів та обмежень пройшли в столиці Фінляндії. Португалія скасувала вимогу тестів для туристів, які мають сертифікати вакцинації, які визнано в ЄС.

Війна

  • На Донбасі сталися вогневі контакти із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів на околицях Донецька – у Пісках та Водяному. Втрат серед українських військовослужбовців за добу нема. За інформацією штабу операції об'єднаних сил, Росія перекинула на посилення "2 армійського корпусу" до Луганської обл. додатково 178 одиниць важкої техніки.

Україна та світ

  • Росія відправила на патрулювання кордону Білорусі з ЄС та Україною бомбардувальники дальньої дії Ту-22М3 із ядерною зброєю на борту. За інформацією агентства Reuters, на території РБ у межах 50-кілометрової прикордонної зони з Україною розгорнуто 3 табори російських військ із великою кількістю важкої військової техніки, зокрема, ракет та систем залпового вогню, а на аеродроми перекинуто винищувачі та зенітно-ракетні комплекси "Іскандер".
    За словами білоруського президента Лукашенка, Україна за 15 років могла б стати частиною Союзної держави, якщо російське та білоруське керівництво "не вчинить помилок". Він назвав президента Зеленського "безголовим", оскільки той вважає ворогами Росію та Білорусь. За його словами, Зеленський "не має стрижня", тому він ставиться до нього "як до дитини". Україна не припиняє імпорту нафтопродуктів та електроенергії з Білорусі, й, фактично, є їхнім основним закордонним покупцем.
    Міністр закордонних справ Великої Британії Трас не довіряє твердженням російського керівництва щодо браку планів вторгнення до України. Канцлер Шольц попередив російського президента Путіна про те, що напад на Україну коштуватиме Росії "дуже дорого". Радник президента США з нацбезпеки Салліван заявив, що президент РФ Путін може віддати наказ про напад на Україну будь-якої миті, а форми атаки можуть бути різними. Він також попередив китайське керівництво про економічні втрати в разі початку війни, оскільки антиросійські санкції безпосередньо вплинуть на Китай.
    За твердженням президента Франції Макрона, нормалізувати ситуацію навколо України без діалогу із РФ неможливо. Він має намір відвідати Москву для переговорів із Путіним і уважає, що це допоможе розпочати деескалацію. Макрон зателефонував президентові США Байдену, пресслужби обох глав держав підтвердили підтримку територіальної цілісності України, а також проведення консультацій із союзниками з НАТО. Макрон заявив, що безпека та суверенітет України не можуть бути предметом компромісу.
    Міністр оборони Резніков учергове заявив, що влада України оцінює небезпеку вторгнення Росії як низьку. Міністр закордонних справ Кулеба закликав українців не вірити апокаліптичним прогнозам. За його словами, Україна готова до будь-якого варіанту розвитку подій, а ворог має боятися української армії.
    За повідомленням Прикордонної служби Польщі, Білорусь постійно влаштовує провокації на кордоні. Останнім часом почастішали спроби дестабілізувати ситуацію пострілами із сигнальних пістолетів. У ніч на неділю затримано та депортовано з країни ще 5 мігрантів, які намагалися прорватися в країну з території Білорусі. До Польщі прибули основні сили американського контингенту для зміцнення східного флангу НАТО.
    Лідер німецької партії Християнсько-демократичний союз Мерц припустився можливості постачання німецької зброї іншими країнами, виключивши надання військової допомоги безпосередньо Німеччиною.
    Країни ЄС та НАТО вивчають можливість будівництва транзитного газогону між Іспанією та Францією для постачання до центральної Європи алжирського газу та зниження залежності від російських енергоресурсів. Посол України при ЄС Ченцов висловив сподівання, що Європа засвоїла урок енергетичної кризи цієї зими та зробить правильні висновки щодо російського газогону "Північний потік-2". Єврокомісар із закордонних справ Боррель порадив Єврокомісії надати допомогу Україні для підвищення енергетичної безпеки.
    На конференцію з безпеки в Мюнхені в середині лютого запрошено президента Зеленського, Путін від участі відмовився.
    Проросійський президент Чехії Земан виступає категорично проти відправлення військовослужбовців країн НАТО до України та вважає напругу лише "війною на словах". Він також відкинув вину російських спецслужб у підриві арсеналу у Врбетиці, після того, як його співробітники "зненацька" знищили матеріали розслідування спецслужб за цим інцидентом. Міністр закордонних справ Кулеба розкритикував заяви Земана про недоцільність відправлення військового контингенту до України та заявив, що вони завдають шкоди двостороннім відносинам.

No comments:

Post a Comment