February 05, 2022

04.02.2022: Китай підтримав вимоги Росії до НАТО щодо "гарантій безпеки"

Китай підтримав вимоги Росії до НАТО щодо "гарантій безпеки"

  • Китай підтримав вимоги Росії до НАТО щодо "гарантій безпеки".
  • Держстат оголосив про рекордне зростання ВВП у 5,9 %.
  • Нафтогаз змушений закупити 300 млн м³ газу для недопущення розвалу ГТС.
  • Київрада призначила вибори райрад на жовтень.

В Україні

  • Нафтогаз оголосив про початок імпорту газу для підтримання запасів у підземних сховищах задля недопущення падіння тиску в газотранспортній системі. Планується закупити орієнтовно 300 млн м³ газу, попри максимальні ціни на нього не європейських хабах. Міністр енергетики Галущенко відмовився повідомити вартість закупівлі, оскільки "це є комерційною таємницею", але заявив, що ціни коливаються в діапазоні $900-$1000/1000 м³. За його словами, наступного сезону для закупівлі газу потрібно приблизно $7 млрд, й уряд прагне знайти для цього кошти. Президент Зеленський обговорив із президентом Словаччини Чапутовою збільшення гарантованих потужностей імпорту газу до України.
  • Міністерство оборони оголосило про запуск гарячої лінії командування сил територіальної оборони. За безплатним номером громадяни мають можливість отримати консультацію з питань служби за контрактом та включення до резерву.
  • Міністерство економіки знову підняло ціну моторного палива на I декаду лютого. Ціна бензину на заправках зросте до 35,84 грн/л, а дизпалива – до 35,30 грн/л.
  • Міністр внутрішніх справ Монастирський стверджує, що депутат від президентської партії Трухін, який вчинив велику ДТП, не дзвонив йому після аварії. Він заявив, що не вбачає підстав для своєї відставки. Офіс президента стверджує, що Зеленський та голова Офісу Єрмак не бачили відео ДТП із камери поліціянта, оскільки інцидент "обійшовся без загиблих". Офіс генпрокурора поклав відповідальність на співробітників Нацполіції за приховування відео та його витік.
  • Тимчасова повірена в справах США в Україні Квін закликала комісію з вибору голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури виконати свої зобов'язання та оголосити переможця конкурсу.
  • Держстат повідомив про зростання ВВП за підсумками року на 5,9 %, і на 1,8 % проти III кварталу, що набагато вище за прогнози НБУ та Мінекономіки. Міністри відрапортували про зростання доларового ВВП до $195 млрд. На думку низки економістів, зростання відбулося через рекордну інфляцію за стабільного курсу долара та надсприятливу ​​кон'юнктуру на світових ринках сировини. Громадяни не відчули від цього підвищення будь-яких поліпшень свого матеріального становища.
  • Гривня зміцнилася за браком попиту: 28,15 ₴/$ (-0,12 грн), 32,27 ₴/€ (+0,35 грн), 3,70 ₴/10 руб (-0,01 грн). Весь день пропозиція переважала над попитом, попри купівлю валюти нерезидентами, які позбавляються гривневих ОВДП. Імпортери енергоресурсів у сесії не брали участі, хоча деякі банкіри очікують на збільшення попиту через імпорт газу Нафтогазом. Надлишок валюти (приблизно $50-$60 млн) викупив Нацбанк. Упродовж тижня регулятор купив $333,7 млн.

Київ

  • Після скандального звільнення Кабміном голів кількох районних адміністрацій столиці, яких було призначено за квотою мера Кличка, він зробив кроки у відповідь. На сесії Київради було ухвалено рішення про відновлення в столиці районних рад, які скасував колишній президент Янукович. Голосуванню безрезультатно намагалися завадити фракція та депутати Верховної Ради від президентської партії. Вибори районних рад призначено на жовтень. Вочевидь, більшість у них набудуть партії – опоненти президента Зеленського, а незабаром будуть призначені голови адміністрацій із команди Кличка. Його партія "УДАР" провела з'їзд, у якому взяв участь попередній президент Порошенко. Фактично, "команда Зеленського" створила власними руками в столиці центр опозиції, яка ще більше зміцниться в разі ухвалення президентського закону про столицю.

Пандемія коронавірусу

  • Темпи зараження коронавірусом в Україні зростають дуже швидко. У п'ятницю проведено 165 тис. тестів, підтверджено інфікування 42,5 тис. осіб, одужали 9,6 тис. хворих, померли – 185. Вакциновано 76 тис. громадян, з них третьою дозою – 24 тис. Львівська облдержадміністрація скасувала дистанційне навчання 1–4 класів попри зростання кількості інфікованих. У світі в п'ятницю зафіксовано 2,937 млн ​​випадків зараження, померло 0,012 млн хворих. Через погіршення епідситуації в Україні Франція вимагатиме від українських громадян надання ПЛР-тесту під час в'їзду до країни. У великих містах Канади відбуваються масові протести проти коронавірусних обмежень, запроваджених урядом Трюдо. Поліція Оттави має намір придушити протест, проте блокада столиці та ще кілька великих міст триває. Єврокомісія планує подовжити термін чинності сертифікатів вакцинації до 30 червня 2023 року, попри значне зниження летальності вірусу. Група вчених із різних країн закликала до всебічного міжнародного розслідування походження джерела зараження – вихідного штаму Covid-19 – відразу по завершенні олімпіади в Пекіні.

Війна

  • На Донбасі вже третю добу поспіль зберігається тиша. Втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • У Пекіні під час відкриття зимової Олімпіади президент РФ Путін зустрівся із лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Вони виступили проти розширення НАТО й закликали відмовитися від ідеологізованих підходів періоду "холодної війни", а також підтвердили, що виступають за політичну стабільність та невтручання у внутрішні справи двох країн, зокрема через "кольорові революції". Висловлено занепокоєння створенням оборонного партнерства США, Великобританії та Австралії та формуванням нових блоків у Тихоокеанському регіоні. Китайський лідер підтримав вимоги Путіна до НАТО щодо "гарантій безпеки" Росії Було підписано кілька важливих угод, зокрема,про збільшення постачання російського газу до Китаю. На церемонії відкриття Олімпіади під час проходження української команди Путін удав, що спить. Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що вступ до Альянсу є правом суверенних держав.
    Спікер Держдепартаменту США Прайс попередив китайські компанії про можливі санкції, якщо вони постачатимуть продукцію до РФ у разі початку агресії проти України.
    Президент Фінляндії Нііністьо під час переговорів із Путіним заявив про необхідність перегляду мінських домовленостей, оскільки, за його словами, це дасть можливість розблокувати переговори про врегулювання на Донбасі.
    Міністерство оборони Естонії вважає, що російські війська, які розміщено в Білорусі, є загрозою для Литви. Журналісти встановили, що білоруські прикордонники збили безпілотник "Орлан" російського виробництва та звинуватили в провокації Україну. Міністр оборони Рєзніков вважає, що наступ російських військ із Білорусі має "найменший рівень ризику" й ця оцінка збігається з оцінками США та Великобританії.
    Президент Макрон відвідає Москву 7 лютого, а наступного дня – Київ. 14 лютого в Києві заплановано зустріч президента Зеленського та канцлера Німеччини Шольца.
    Президент Ердоган оголосив про згоду президента Зеленського на прямі переговори з Путіним за його посередництва. Офіс президента повідомив про підготовку його очільника – Єрмака до очної зустрічі радників глав держав, попри зараження коронавірусом.
    Верхня палата польського парламенту одноголосно ухвалила резолюцію про політичну та фінансову підтримку України, а також про постачання озброєнь. Посольство США повідомило про передавання Держприкордонслужбі 40 джипів для патрулювання прикордонних територій. З Канади прибув військово-транспортний літак із вантажем нелетальних озброєнь. Уряд Канади позиціює себе "посланцем миру", тому підтримує Україну переважно навчанням військовослужбовців місією UNIFIER. Посольство України в Німеччині звернулося до уряду країни з проханням надати військову допомогу з конкретним переліком озброєнь. За опитуванням німецького телеканалу ARD, 71 % респондентів виступили проти постачання зброї Україні, 51 % – за задоволення вимог РФ про "гарантії безпеки", та 57 % – за запуск "Північного потоку-2". Газпром висунув колишнього канцлера Німеччини Шредера до ради директорів. Шредер очолює раду акціонерів газогону "Північний потік" та раду директорів "Північного потоку-2". На думку низки експертів, Шредер бере активну участь у просуванні російського порядку денного в Німеччині, хоча канцлер Шольц і заперечує, що отримує від нього поради.
    Угорщина заблокувала приєднання України до Об'єднаного центру НАТО з кібероборони.
  • За інформацією Офісу генпрокурора, прокуратура Нідерландів намагається встановити особи екіпажу ЗРК "Бук-М1", ракетою якого було збито в липні 2014 р авіалайнер MH17.

Тренди

  • За інформацією журналістів "Слідство.info", СБУ наразі проводить розслідування щодо розтрати коштів під час націоналізації Приватбанку за участю посадових осіб НБУ, зокрема, першої заступниці голови Рожкової, а також про передавання детективному агентству Kroll закритої інформації про транзакції клієнтів. СБУ підозрює, що ця інформація могла потрапити до РФ, і це може стати приводом для обвинувачення посадових осіб НБУ в держзраді. Розслідування дуже вигідне олігарху Коломойському, який прагне повернути собі контроль за Приватбанком.

No comments:

Post a Comment