February 02, 2022

01.02.2022: Скандал із депутатом від "Слуги народу" Трухіним спалахнув із новою силою

Скандал із депутатом від "Слуги народу" Трухіним спалахнув із новою силою

  • Скандал із депутатом від "Слуги народу" Трухіним спалахнув із новою силою, рейтинги Зеленського та його партії валяться.
  • Україну відвідали прем'єр-міністри Польщі та Великої Британії.
  • Путін обурився ігноруванням Заходом ультиматуму щодо "гарантій безпеки".
  • ЄС підтвердив надання Україні кредиту під низькі відсотки.

В Україні

  • Видання "Українська правда" опублікувала відео з камери відеоспостереження поліціянта, який оформляв дорожньо-транспортну пригоду за участю депутата Верховної Ради від "Слуги народу" Трухіна, у якій постраждали 6 людей. За твердженням очевидців, депутат керував автівкою в стані алкогольного сп'яніння. Трухін заявив співробітникам патрульної поліції. що його прикриє міністр внутрішніх справ Монастирський та запропонував їм хабар у розмірі $150 тис. Після події низка ЗМІ видалили інформацію про нього, як з'ясували журналісти, після оплати "послуги". МВС заявило, що всі матеріали передано до Держбюро розслідувань. Бюро стверджує, що в слідчих не було матеріалів, які оприлюднили журналісти. Пресслужба МВС також спробувала спростувати факт підкупу та загроз поліціянтам із боку Трухіна. Глава президентської фракції Арахамія заявив, що Трухіна буде виключено із її складу. Партія "Європейська солідарність" після опублікування відео зажадала відставки міністра внутрішніх справ Монастирського.
    Чергове соцопитування 1,2 тис. респондентів, яке провів Центр Разумкова, підтвердило падіння рейтингу президента та його партії. Зеленський поки лідирує, але до нього впритул наблизився його попередник Порошенко. За ними з великим відривом слідують Тимошенко, Разумков та Бойко. 2/3 опитаних висловилися проти висування Зеленського на другий термін. У парламентському рейтингу соціологи поставили партію Порошенка "Європейська солідарність" на перше місце з відривом у півтора раза від президентської партії "Слуга народу". Наступні в списку – "Батьківщина", "Опозиційна платформа – За життя" та партія Разумкова "Розумна політика".
    Президент Зеленський намагається відновити рейтинг, що хитається. Для цього він із помпою підписав у Верховній Раді указ про перехід на професійну армію та відмову від призову з 2024 р., збільшення за 5 років чисельності Збройних сил на 100 тис. осіб. Він також доручив Кабміну внести законопроєкт щодо збільшення фінансування армії.
    Зеленський також підписав указ про запровадження Стратегії кібербезпеки. На думку низки експертів, документ спрямовано не на протидію кібератакам, а на придушення інакодумства, цензуру ЗМІ та стеження за опозицією.
  • Слідчі СБУ та Бюро економічної безпеки провели обшуки на кількох гірничо-збагачувальних комбінатах, що належать групі "Метінвест" олігархів Ахметова та Новинського в рамках розслідування справи про несплату рентних платежів за видобуток залізняку у 2018–2020 рр на суму 18 млрд грн.
  • Держбюро розслідувань провело обшук у будинку колишнього голови Нафтогазу Коболєва. Його підозрюють у незаконному передаванні 305 млн м³ газу на суму 2,2 млрд грн Укртрансгазом компанії, яка довела в суді свої права на нього.
  • Печерський суд заарештував колишнього полковника МВС Голубана, якого МВС та СБУ підозрюють в організації масових заворушень для дестабілізації ситуації в країні.
  • За інформацією Мінфіну, бюджет січня зведено з профіцитом 12 млрд грн через невиконання плану з витрат.
  • Мінфін знову провалив аукціон із розміщення ОВДП Було продано гривневі 6-місячні облігації всього на 67 млн ​​грн та 2-річні на 16 млн грн зі збереженням прибутковості, а також у доларах – на $4,6 млн. У середу Мінфін мусить погасити облігації попередніх років на 13 млрд грн, кошти, що бракують, буде взято з бюджету. Такі результати аукціону аж ніяк не вплинули на валютний ринок. Нерезиденти й надалі позбавляються гривневих облігацій та виводять кошти з України, щоправда, темпи процесу дещо знизилися проти минулих тижнів. До обіду пропозиція перевищувала попит, проте після аукціону з продажу ОВДП тренд змінився й долар став швидко дорожчати. На середу курс встановлено на позначці 28,31 ₴/$ (-0,14 грн), 31,89 ₴/€ (+0,14 грн), 3,6 ₴/10 руб (-0,05 грн). На думку банкірів, тенденція здешевлення гривні збережеться після погашення ОВДП у середу.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні знову різко зросли обсяги тестування населення на коронавірус. За добу проведено 185 тис. тестів, підтверджено зараження 35 тис. осіб. Одужали 9,9 тис. хворих, померли – 204. Темпи вакцинації, як і раніше, незначні – за добу щеплено 75 тис. громадян, з них третьою дозою – 22 тис. У світі зафіксовано рекордну кількість випадків інфікування – 3 млн, померло 11 4 тис. хворих. На думку експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я, новий різновид штаму "омікрон" – більш заразний за оригінальний, проте не спричиняє тяжких наслідків. Данія та Норвегія повністю скасували всі коронавірусні обмеження.

Війна

  • На Донбасі сталися вогневі контакти із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів на околицях Донецька – у Мар'їнці та Пісках. Втрат серед українських військовослужбовців нема.

Україна та світ

  • Москву відвідав прем'єр-міністр Угорщини Орбан. За результатами переговорів із президентом Путіним він заявив, що не побачив намірів Росії вчинити агресію проти України. Путін на підсумковій пресконференції заявив, що не побачив "урахування ключових вимог Росії" у відповідях США та НАТО на вимоги "гарантій безпеки". Він підтвердив, що ці основні вимоги – нерозширення НАТО на схід, відмова від розміщення ударних систем у Європі та повернення Альянсу до кордонів 1997 р. – Заходом були проігноровані. За словами російського президента, в основних документах України записано, що вона має намір повернути Крим, у воєнний спосіб тощо. Він поставив питання – невже Росія воюватиме з НАТО через вступ до нього України та "напихування" її західною зброєю?
    Держсекретар США Блінкен зателефонував главі російського МЗС Лаврову, який розкритикував відповідь США на російський ультиматум. Блінкен висловив готовність і надалі вести переговори з РФ і запропонував Росії відвести війська від українського кордону, якщо вона насправді не має наміру воювати з Україною.
    Російські війська влаштували військові навчання в невизнаній "Придніпровській республіці". Російський контингент у Придністров'ї налічує понад 1000 військовослужбовців, велику кількість військової техніки та боєприпасів. За даними Головного управління розвідки Міноборони, Росія стягує до лінії фронту на Донбасі снайперів та розрахунки протитанкових ракетних комплексів.
    Київ відвідав прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон. Він провів переговори із президентом Зеленським. На підсумковій пресконференції український президент заявив, що не спостерігає відведення російських військ від українського кордону. Він наголосив, що на території окупованого Криму розміщено 35–50 тис. військовослужбовців РФ, у "республіках" Донбасу – 30–35 тис., а поруч із кордоном – ще понад 100 тис. За його словами, Україна, крім переговорів "нормандської четвірки" опрацьовує інші міжнародні формати за участю Росії.
    За словами британського прем'єр-міністра, вторгнення до України стане для РФ поразкою. Він пообіцяв збільшити підтримку України та пригрозив Путіну жорсткими санкціями в разі вторгнення.
    Після зустрічі з Джонсоном відбулися переговори українського президента із прем'єр-міністром Польщі Моравецьким. Було обговорено можливість постачання в Україну газу зі ЗПГ-терміналом у Свіноуйсьце, для чого необхідно добудувати ділянку транзитного газогону. Прем'єр-міністр Шмигаль обговорив із Моравецьким спільні дії щодо протидії введенню в експлуатацію російського газогону "Північний потік-2". Моравецький заявив, що розглядає найгірший варіант ескалації російської агресії та оголосив про готовність прийняти українських поранених. Він також підтвердив готовність влади Польщі передати українській армії оборонні озброєння та боєприпаси.
    Міністр закордонних справ Кулеба підтвердив факт переговорів щодо створення тристороннього союзу Україна – Велика Британія – Польща та заявив, що ініціатива про це виходила від української сторони. За його словами, офіційне оголошення про створення альянсу не сталося через хворобу міністра закордонних справ Великобританії Трас, але буде оприлюднено незабаром.
    Зеленський обговорив ситуацію з безпекою в Чорному морі із президентом Румунії Йоханнісом.
    Україну найближчим часом відвідають міністр закордонних справ Іспанії Буено та прем'єр-міністр Нідерландів Рютте.
  • Єврокомісія підтвердила виділення Україні кредиту під низькі відсотки ("макрофінансової допомоги") на €1,2 млрд. Перший транш у розмірі €600 млн буде перераховано без жодних умов. Для отримання другого траншу на таку саму суму Україна мусить виконати низку вимог.

No comments:

Post a Comment