January 31, 2022

30.01.2022: Лавров наполягає на неготовності України до вступу до НАТО

Лавров наполягає на неготовності України до вступу до НАТО

  • Лавров наполягає на неготовності України до вступу до НАТО.
  • Усі блоки українських АЕС працюють на повну потужність.
  • "Єдина Росія" спростила вступ до партії для жителів ОРДЛО.

В Україні

  • Усі енергоблоки АЕС в Україні працюють на повну потужність. На думку низки експертів, це створює додаткові ризики розвалу енергосистеми через брак маневрових потужностей теплових електростанцій у разі виходу з ладу навіть одного блоку.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 64 тис. тестів на коронавірус, зафіксовано 22 тис. випадків інфікування. Одужали 4,3 тис. хворих, померли – 78. Вакциновано менш ніж 21 тис. осіб, третьою дозою – менш ніж 7 тис. У світі підтверджено тестами 2,09 млн випадків зараження, померли 5,8 тис. хворих. Поліція розігнала мітинги проти обмежень, що відбулися у великих містах Німеччини в неділю.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з гранатометів у Пищовику на схід від Маріуполя та в Станиці Луганській. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського бійця.
  • Владна партія "Єдина Росія" спростила процедуру вступу для "нових громадян" – мешканців окупованих районів Донецької та Луганської областей.
  • В Азовському морі знайшлися українські рибалки, про зникнення яких було оголошено в суботу. За офіційною версією, російські прикордонники їх не затримували.

Україна та світ

  • Заступник держсекретаря США Нуланд не виключає ще одного раунду переговорів між російським міністром закордонних справ Лавровим та держсекретарем Блінкеном уже цього тижня. Лавров заявив, що Україна не може вступити до НАТО, оскільки ще не готова до цього, також, цей крок підірве відносини Росії та Заходу. Секретар Ради безпеки РФ Патрушев заявив, що Росія не хоче війни та не загрожує Україні. Водночас він звинуватив США в ескалації напруженості та поклав на них відповідальність за можливі жертви.
    Сенатори США не виключають запровадження додаткових санкцій проти РФ за дії, які вона вже вчинила. Постійний представник США при ООН Томас-Грінфілд заявила, що Рада Безпеки чинитиме на Росію сильний тиск під час обговорення нарощування російського угруповання на українському кордоні.
    Прем'єр-міністр Великобританії Джонсон назвав ситуацію "тривожною" й закликав РФ до переговорів та відмови від вторгнення. Він скасував візит до Японії на тлі зростання напруги навколо України. Уряд країни готовий заморозити активи компаній, які пов'язані з російським керівництвом, і заборонити в'їзд до країни російських чиновників та олігархів у разі військової ескалації. Міністр закордонних справ Франції ле Дріан вкотре попередив російську владу про масштабні наслідки в разі наступу на Україну. Глава українського МЗС Кулеба заявив, що Росія мусить відвести війська та озброєння від українського кордону та відновити переговори про врегулювання. Посол України в США Маркарова попередила США, що Росія не обмежиться вторгненням в Україну, тому в інтересах Заходу допомогти їй захистити себе.
    Голова Федерального мережевого агентства Німеччини Хоманн заявив, що "Північний потік-2" "навряд чи" буде сертифіковано у I півріччі 2022 р., попри реєстрацію Газпромом дочірньої компанії для експлуатації німецької ділянки газопроводу.
    Голова Мюнхенської безпекової конференції Ішингер вважає, що відмова від постачання озброєнь в Україну та "незграбні" дії уряду щодо газогону "Північний потік-2" б'ють по репутації та іміджу Німеччини та грають на руку російському президенту Путіну. У столиці країни Берліні відбулася акція на підтримку України, учасники якої закликали уряд стримати агресію.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що ЄС готовий до зупинення транзиту російського газу та опрацьовує варіанти постачання газу з Азербайджану, Катару та США.
    До України прибула міністр оборони Канади Ананд для переговорів із міністром Резніковим. Уряд Канади евакуював з України другорядних співробітників посольства та сім'ї дипломатів.
    Прем'єр-міністр Данії Фредеріксен не виключає постачання військової техніки до України в разі початку російського наступу.
  • Нелегальні мігранти не припиняють спроб прориву з Білорусі до Польщі за сприяння білоруських спецслужб.

No comments:

Post a Comment