January 28, 2022

27.01.2022: Командувач НГУ пішов у відставку після розстрілу військовослужбовців на Південмаші

Командувач НГУ пішов у відставку після розстрілу військовослужбовців на Південмаші

  • Командувач НГУ пішов у відставку після розстрілу військовослужбовців на Південмаші.
  • Верховна Рада не змогла звільнити голову Фонду держмайна Сенниченка.
  • Курс долара впритул наблизився до психологічного бар'єра 29 грн.

В Україні

  • Верховна Рада не змогла звільнити голову Фонду держмайна Сенниченка – забракло 3 голосів. За словами депутата Власенка, принаймні в трьох депутатів не спрацювали картки для голосування. Після провалу голосування Сенниченко подав ще одну заяву про відставку.
  • На повторному аукціоні київський завод "Електронмаш" продано за 430 млн грн. Попередній переможець так і не підписав договір із Фондом держмайна. Новий власник узяв на себе зобов'язання погасити заборгованість заводу, борг із зарплати тощо, на суму майже 1 млрд грн.
  • Затримано військовослужбовця Нацгвардії, який убив 5 людей і поранив ще 5 на Південному машинобудівному заводі в Дніпрі. Він здався правоохоронцям сам. Командувач НГУ Балан через інцидент подав у відставку, попередньо звільнивши командира полку, де служив боєць, який вчинив злочин. Президент Зеленський призначив виконувачем обов'язків командувача його заступника генерала Лебедя. За версією журналістів, боєць міг стати жертвою "дідівщини".
  • СБУ готує обґрунтування для застосування санкцій проти телеканалу НАШ політика Мураєва за поширення антиукраїнської пропаганди.
  • Укрпошта оголосила про закупівлю 17 тис. банківських терміналів та анонсувала випуск платіжних карток власного банку.
  • У четвер знову відчувалося значне перевищення попиту на валюту над пропозицією. Котирування долара перевищили семирічний максимум і протягом сесії неодноразово підіймався вище 29 грн. Нацбанк знову активно продавав валюту, до кінця сесії йому вдалося збити ажіотаж. Обсяг торгів був досить великим – $367 млн, проте менше, ніж минулими днями. На п'ятницю курс встановлено на позначці 28,99 ₴/$ (+0,19 грн), 32,34 ₴/€ (-0,13 грн), 3,71 ₴/10 руб (+0,07 грн).

Київ

  • Мер Києва Кличко заявив, що Кабмін порушив законодавство, погодивши звільнення трьох голів районних адміністрацій столиці, навіть не повідомивши його. Кличко назвав ці дії тиском на місцеве самоврядування та погрожує звернутися до суду в разі схвалення звільнення президентом.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні знову проведено рекордну кількість тестів на коронавірус – 168 тис. Підтверджено зараження 34,4 тис. осіб, одужали 6,1 тис. хворих, померли – 144. Вакциновано за добу 81,1 тис. громадян, з них "бустерною" дозою – 25 тис. У світі за добу зафіксовано 3,55 млн випадків зараження, померли 10,2 тис. хворих (менше ніж 0,3 % тих, хто заразився). Регулятор ЄС схвалив таблетки Paxlovid компанії Pfizer для екстреного застосування для лікування пацієнтів із групи ризику.

Війна

  • Позиції українських військ було обстріляно зі стрілецької зброї в Мар'їнці на околиці Донецька. У Луганській обл. припинено спробу проникнення на контрольовану територію диверсійної групи. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, українські війська за добу втрат не зазнали.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Росії Лавров стверджує, що США та НАТО так і не дали відповіді на головні питання – про розширення Альянсу на схід та про нерозміщення у Європі наступальних озброєнь, які можуть загрожувати території РФ. Один із чиновників російського МЗС заявив, що НАТО готується до нападу на РФ – опрацьовує варіанти ядерних ударів із території країн ЄС.
    Заступник держсекретаря Нуланд заявила, що США закликали Китай вчинити тиск на РФ для врегулювання конфлікту навколо України. Китайська влада наполягає на дослівному виконанні Україною мінських домовленостей, оскільки "вони визнані всіма сторонами".
    Міністр закордонних справ Німеччини Бербок заявила, що всі країни, Росія тощо, знають про неможливість вступу України до НАТО найближчим часом, про що вона відверто сказала Лаврову під час візиту до Москви.
    Тему відмови від вступу до НАТО та повернення Україні позаблокового статусу просуває і проросійський олігарх Фірташ, який мешкає в Австрії і якого, можливо, буде екстрадовано до США за звинуваченням у корупції.
    США скликають екстрену зустріч Ради Безпеки ООН через нарощування російського угруповання військ на кордоні України, зокрема, у Білорусі, а також підготовку до вторгнення.
    З ініціативи президента США Байдена відбулася вже третя за 2 місяці телефонна розмова з українським президентом. За інформацією пресслужби Зеленського, розмова була тривалою, було обговорено дипломатичні зусилля щодо деескалації ситуації навколо України та узгоджено спільні дії в майбутньому.
    Рада національної безпеки Туреччини під керівництвом президента Ердогана закликала Росію до зменшення напруженості у відносинах з Україною та деескалації на кордоні між країнами.
    Міністр закордонних справ Кулеба обговорив можливі санкції ЄС проти Росії з єврокомісаром із закордонних справ Боррелем.
    Мер Маріуполя Бойченко в інтерв'ю The Financial Times назвав загрозу можливого наступу на місто російських військ "перебільшеною" та закликав політиків та ЗМІ не нагнітати ситуацію.
    Міністр оборони Рєзніков обговорив з американськими конгресменами від обох найбільших партій військово-технічну та політичну допомогу Україні. Спікер Пентагону Кірбі анонсував ще один пакет військової допомоги, який може містити засоби протиповітряної та протиракетної оборони.
  • Глава Нафтогазу Вітренко назвав юридичною маніпуляцією реєстрацію Газпромом дочірньої компанії в Німеччині як власника ділянки газогону Північний потік-2, який проходить її територією. Вітренко наполягає, що вимоги Третього енергопакета ЄС поширюються на весь газогін, зокрема, на його частину в Балтійському морі, оскільки він не має інтерконекторів з іншими мережами.
  • Заступник міністра закордонних справ Джапарова заявила, що Україна готова захистити свої інтереси в судовому процесі у Верховному суді Нідерландів щодо повернення до країни скіфського золота з музеїв Криму, окупованого Росією.

Тренди

  • За інформацією журналістів програми "Схеми: Корупція в деталях", більшість членів комісії з виборів голови Держбюро розслідувань мають конфлікт інтересів із новим головою відомства Сухачовим та безпосередньо пов'язані з одіозним заступником голови Офісу президента Татаровим, який просував Сухачова на посаду. Саме Сухачов закрив справу проти Татарова через його зв'язок із забудовником Микитасем. Президент Зеленський видав указ про призначення Сухачова 31 грудня 2021 р.

No comments:

Post a Comment