January 22, 2022

21.01.2022: Переговори Блінкена та Лаврова провалилися, Росія загрожує наслідками

Переговори Блінкена та Лаврова провалилися, Росія загрожує наслідками
  • Переговори Блінкена та Лаврова провалилися, Росія загрожує наслідками.
  • В Інтернеті викладено дані, викрадені з додатка "Дія".
  • Міноборони змінило наказ про взяття жінок на військовий облік.
  • Одне з найбільших держпідприємств – ДПЗКУ – на межі міжнародного дефолту.
  • Івано-Франківську обл. оголошено "червоною" карантинною зоною з 24 січня.

В Україні

  • Президент Зеленський запровадив санкції проти російських громадян та компаній, які пов'язані з окупацією Криму та діяльністю окупаційної адміністрації, а також проти австрійського архітектурного бюро, яке розробило проєкт оперного театру в Севастополі. Зеленський також призначив нового заступника глави Служби зовнішньої розвідки
  • Державна продовольчо-зернова корпорація оголосила, що готова сплатити лише 9 % поточного платежу в розмірі $96,4 млн за китайським кредитом у розмірі понад $1 млрд, який було взято під державні гарантії у 2012 р. Невиплата означає дефолт, а Україна має негайно погасити весь кредит із бюджету на суму понад 28 млрд грн. Для закриття поточного платежу український уряд за договором має додаткові 10 днів.
  • Після відповіді президента Зеленського на петицію про взяття жінок на військовий облік, Міністерство оборони випустило новий наказ, скоротивши перелік спеціальностей та професій із понад 100 до 20. До нього включено спеціальності в галузі медицини, електроніки, зв'язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту. Остаточний список буде затверджено після обговорення зі СБУ, МВС та Службою зовнішньої розвідки.
  • В Інтернет злочинці виклали понад 100 тис. документів із додатка та порталу "Дія", зокрема, паспорти, водійські посвідчення, військові квитки, а також пов'язані файли. Це спростовує брехню чиновників про "надійність" системи, а також незбирання нею персональних даних та витоку даних унаслідок кібератаки.
  • Офіс генпрокурора оскаржив ухвалу Печерського суду про вибір запобіжного заходу колишньому президентові Порошенку й вимагає його арешту з правом внесення застави в 1 млрд грн.
  • За твердженням пресслужби СБУ, за хвилею повідомлень про замінування громадських будівель та об'єктів інфраструктури стоїть Росія. Вона використовує подібні повідомлення як один з інструментів "гібридної війни".
  • Торги на валютній біржі пройшли досить спокійно, загальний обсяг продажів склав $148 млн, що набагато менше за попередні 10 днів. Банкіри констатують, що нерезиденти, як і раніше, активно продають гривневі держоблігації на вторинному ринку й виводять кошти з України. За тиждень їхній портфель скоротився ще на 3,6 млрд грн. На понеділок курс встановлено на позначці 28,32 ₴/$, 32,11 ₴/€, 3,71 ₴/10 руб (+0,01 грн). НБУ протягом тижня продав на міжбанку $321 млн, купив – $20 млн

Пандемія коронавірусу

  • В Україні зростають обсяги тестування на коронавірус. За даними МОЗ, у п'ятницю проведено 115 тис. тестів (не рахуючи тих, які громадяни зробили самостійно). Зафіксовано 22,5 тис. випадків інфікування, одужали 4,6 тис. хворих, померли – 136. Вакциновано 91,3 тис. громадян, з них третьою та "бустерною" дозами – 26,5 тис. Комісія Кабміну з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оголосила Івано-Франківську область "червоною" карантинною зоною з 24 січня. За даними сайту Worldometers, у світі знову різко зросла кількість заражень коронавірусом – до 3,65 млн випадків за добу, смертність водночас не зростає – померли 9 тис. хворих. Уряд США оголосив вимогу обов'язкової повної вакцинації для всіх осіб, які в'їжджають на територію країни – і не тільки для туризму. Щорічний карнавал у Ріо-де-Жанейро перенесено на квітень через різке зростання кількості заражень. Водночас про скасування більшості обмежень, вимоги сертифікатів вакцинації тощо, оголосила Ірландія, попри зростання захворюваності.

Війна

  • За інформацією штабу операції об'єднаних сил, минулої доби порушень режиму припинення вогню на Донбасі не зафіксовано, втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • У Женеві відбулися переговори держсекретаря США Блінкена та міністра закордонних справ РФ Лаврова, які тривали 1,5 години – набагато менш ніж було заплановано. США та НАТО відмовилися надати письмові відповіді щодо "гарантій безпеки", що вимагало російське керівництво. На підсумковій пресконференції Лавров заявив, що ігнорування вимог РФ матиме "найсерйозніші наслідки". Блінкен повідомив, що США готові до подальших переговорів із Росією за умови деескалації ситуації довкола України. Американська адміністрація не має наміру обговорювати з РФ принцип "відчинених дверей" НАТО й уважає неприпустимою силове змінення кордонів. Держсекретар заявив про намір США передати російським офіційним особам наступного тижня перелік "побоювань та ідей", які можуть бути темами обговорення на наступних переговорах. Президент США Байден обговорить 22–23 січня з радниками вимоги Росії щодо нерозширення НАТО.
    За повідомленням американських ЗМІ, Держдепартамент планує евакуювати сім'ї персоналу посольства в Києві та повідомила про це українську владу. Цю інформацію побічно підтвердила речник Білого Дому Саакі. Вона також повідомила про рекомендацію американським громадянам відмовитись від поїздок до України через загрозу російського вторгнення.
    Президент США Байден уточнив свою заяву щодо агресії Росії. Будь-який перетин кордону російськими військами США розцінюватимуть як відкрите вторгнення з усіма можливими наслідками для РФ.
    Голова Держдуми Володін заявив, що Росія має намір виправдати визнання донбаських "республік" "вторгненням НАТО" й необхідністю забезпечити безпеку "російських громадян та співвітчизників", що живуть у "певних районах Донецької та Луганської областей". Він вкотре повторив тезу російської пропаганди про те, що "НАТО прагне окупувати Україну".
    Канцлер Німеччини Шольц відхилив пропозицію президента Байдена про термінову зустріч для обговорення ситуації навколо України, посилаючись на "напружений графік". Переговори, ймовірно, відбудуться в середині лютого.
    Президент Туреччини Ердоган підтвердив пропозицію про посередництво в переговорах між Росією та Україною для врегулювання конфлікту, який, за його словами, завдасть серйозного удару всьому регіону.
    Президент Зеленський вважає, що Росія може розпочати "для захисту російськомовного населення" повномасштабні воєнні дії у великих містах України, у Харкові тощо, і це стане початком великої війни. Мер Харкова Терехов заявив, що Харків є й буде українським, а місто готове дати відсіч загарбникам.
    США планують передати Україні військово-транспортні вертольоти Мі-16 з озброєнням, які були військовою допомогою армії Афганістану. До аеропорту Бориспіль прибув американський транспортний літак, який доставив боєприпаси з пакету додаткової військової допомоги на загальну суму $200 млн. Міністр оборони Чехії Чорнохова оголосила про намір передати Україні артилерійські снаряди калібру 152 мм, яких не вистачає українській армії після вибухів на арсеналах. Міністерство оборони Литви повідомило про плани урядів країн Балтії поставити до України протитанкові комплекси Javelin та зенітно-ракетні комплекси Stinger американського виробництва. Міністр оборони Німеччини Ламбрехт виключила постачання зброї Україні. За інформацією The Wall Street Journal, влада Німеччини відмовилася надати Естонії дозвіл на експорт до України німецьких озброєнь.
    За інформацією європейських ЗМІ, Рада ЄС у понеділок, ймовірно, не ухвалить рішення про санкції проти Росії. У засіданні Ради планує взяти участь через відеозв'язок держсекретар США Блінкен.
    Віцепрем'єр-міністр із євроінтеграції Стефанишина оголосив про запрошення української делегації та інших партнерів на обговорення стратегічної концепції НАТО до 2030 року.
  • Канадський уряд запропонував Україні кредит на суму 120 млн канадських доларів для підтримки економічної стійкості та грант у 6 млн канадських доларів для підтримки реалізації проєкту.
  • Мін'юст США вимагає конфіскації суми $6 млн, яку було отримано від продажу нерухомості компаніями українських олігархів Коломойського та Боголюбова, яких обвинувачено у відмиванні коштів Приватбанку. Це вже 4 подібний процес. Коломойського та Боголюбова внесено до американського санкційного списку, проте українська влада ігнорує нагальні вимоги партнерів щодо розслідування їхньої діяльності.

Тренди

  • Управління держохорони повідомило, що не має інформації про відпочинок сім’ї президента на Сейшельських островах, про який повідомив кореспондент видання "Українська правда".

No comments:

Post a Comment