January 19, 2022

18.01.2022: Захід гарячково намагається запобігти вторгненню Росії до України

  • Захід гарячково намагається запобігти вторгненню Росії до України.
  • Мінфін провалив розміщення ОВДП, курс гривні знижується.
  • Оператору ГТС України не вистачає коштів на закупівлю технологічного газу.

В Україні

  • За оцінкою експертів із кібербезпеки, під час кібератаки на сайти та сервери українських органів влади стався великий витік даних, який було приховано дефейсом (зміною контенту сайтів), а також знищенням інформації за допомоги спеціалізованої програми. Фахівці Держспецзв'язку вважають, що метою нападників було завдання максимальної шкоди інфраструктурі. Про готовність надати підтримку українській владі в розслідуванні атаки повідомив Європол.
  • Обсяг других торгів газом для виробників "соціальних" продуктів склав лише 0,5 млн м³, середньозважена ціна угод становила 14,2 грн/м³, максимальна – 19,4 грн/м³.
  • Укрпошта звернулася до Антимонопольного комітету за дозволом на придбання Альпарі-банку.
  • Держфінмоніторинг повідомив про фіксацію протягом минулого року підозрілих операцій на суму 103,2 млрд грн.
  • Мінфін провалив розміщення ОВДП. Гривневі зобов'язання продано на суму лише 0,12 млрд грн, а валютні – на $143 млн, відсоткова ставка збереглася. Результати аукціону ніяк не вплинули на міжбанківський ринок. Торги на валютній біржі відбувалися вкрай нервово. Зранку курс швидко зростав, поодинокі лоти НБУ закривав "точковими" продажами. По обіді, коли переважну більшість операцій уже було закрито, на порожньому ринку спекулянти опустили курс долара. Загальний обсяг торгів за сесію був досить значним – $359 млн. На середу курс встановлено на позначці 28,41 ₴/$ (+0,29 грн), 32,34 ₴/€ (+0,28 грн), 3,72 ₴ / 10 руб (+0,05 грн). Чиновники НБУ вважають причиною обвалу гривні "психологічний чинник", який тисне на нерезидентів-власників ОВДП через загострення ситуації довкола України. За словами заступника голови регулятора Гелетія з початку року нерезиденти продали облігації на 5 млрд грн і вивели з країни $264 млн. На думку експертів, яких опитало агентство Reuters, НБУ в січні підвищить облікову ставку до 9,5 % через прискорення темпів інфляції та послаблення гривні.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні різко збільшено обсяги тестування на коронавірус. За добу проведено 97,6 тис. тестів, виявлено зараження 12,8 тис. осіб, одужали 5,4 тис. хворих, померли – 163, вакциновано 85 тис. громадян, з них третьою та "бустерною" дозами – 18,2 тис. Зростання кількості заражень у світі набуває ознак вибуху. У вівторок зареєстровано понад 3 млн випадків інфікування. Водночас смертність залишається майже на попередньому рівні – за добу померло 8 тис. хворих. Чиновник Всесвітньої організації охорони здоров'я Раян заявив, що цього року навряд чи вдасться подолати пандемію, оскільки населення бідних країн недостатньо охоплене щепленням через несправедливий розподіл вакцин. Китайська компанія Sinovac оголосила, що її вакцина Coronavac дає потужну імунну відповідь, яка чудово захищає від нового штаму "омікрон". Влада Швеції з 21 січня послабила обмеження для туристів – тепер для в'їзду в країну не потрібно пред'являти навіть тест. Згідно з даними опитування 8 тисяч британських школярів, які провело видавництво Оксфордського університету, найпопулярнішими словами минулого року в них стали "тривога", "виклик" та "ізоляція".

Війна

  • За інформацією штабу операції об'єднаних сил, на Донеччині за добу не зафіксовано порушень режиму припинення вогню. Військова прокуратура розслідує смерть військовослужбовця – контрактника, який загинув від пострілу в голову в Луганській обл., попередня версія слідства – самогубство. За інформацією Центру стратегічних комунікацій Міністерства культури, окупанти готують на Хрещення теракт поряд із лінією фронту в Донецьку, що може стати приводом для початку активних бойових дій.

Україна та світ

  • Видання The New York Times з посиланням на співробітників СБУ повідомило про евакуацію сімей дипломатів російського посольства в Києві, проте прессекретар російського президента Пєсков та МЗС РФ спростували цю інформацію, а МЗС України повідомило, що даних про евакуацію не одержало.
    Росія перекидає великі військові підрозділи до Білорусі для участі в спільних навчаннях "Союзна рішучість-2022", які заплановано на 10–20 лютого.
    Практично відразу по закінченні візиту голови ЦРУ Бернса в Україну Держдепартамент США анонсував термінову поїздку голови зовнішньополітичного відомства Блінкена 18–20 січня до Берліна, Києва та Брюсселя. Після зустрічі з президентом Зеленським та міністром закордонних справ Кулебою, Блінкен проведе бесіди зі співробітниками посольства щодо планів на випадок російського вторгнення. Сенатор Портман оголосив про намір Держдепартаменту найближчим часом призначити посла в Україні. Ця вакансія вільна після звільнення посла Йованович адміністрацією Трампа в травні 2019 р.
    Прессекретар Білого Дому Саакі у відповідь на пряме запитання щодо можливості відключення Росії від платіжної системи SWIFT відповіла, що адміністрація президента Байдена не відмовлялася від такого інструменту тиску. За її словами, урядові експерти з безпеки вважають, що Росія готова розпочати вторгнення в Україну будь-якої миті. Офіційні особи України зберігають із цього приводу повне мовчання та не ведуть жодної підготовки до відбиття агресії – не йдеться про оголошення воєнного стану в прикордонних областях, та призов резервістів.
    За інформацією американських ЗМІ, адміністрація Байдена цього тижня введе санкції проти "керівництва" донбаських "республік" як запобіжний захід проти ескалації агресії.
    Україну відвідала міністр закордонних справ Канади Жолі, яка провела переговори із главою МЗС Кулебою. Одним із питань порядку денного було постачання зброї українській армії. На підсумковій пресконференції Жолі заявила, що уряд країни наразі обговорює цю можливість. Вона закликала Росію до "єдиного можливого шляху вперед" – до деескалації та діалогу. Канада вже направила до України 200 військових інструкторів, а в понеділок до країни прибув елітний спецпідрозділ. Прессекретар Пентагону Кірбі оголосив про готовність надання додаткової військової допомоги Україні, щоби вона могла себе захистити. Посольство Росії у Вашингтоні закликало США відмовитися від постачання зброї Україні.
    До України прибули тактичні протитанкові ракетні комплекси із Великої Британії. За даними ресурсу FlightRadar, літак зі зброєю облетів територію Німеччини, яка, ймовірно, не надала дозволу на його політ у своєму повітряному просторі. Канцлер Шольц однозначно відмовився від будь-якої можливості постачання зброї Україні та закликав Росію скоротити контингент поблизу українського кордону. Прессекретар російського президента Пєсков назвав постачання британських комплексів Україні "вкрай небезпечними".
    Президент Туреччини Ердоган вважає малоймовірною повномасштабну військову операцію армії РФ проти України.
    Після відвідування Києва, глава МЗС Німеччини Бербок вилетіла до Москви. На переговорах із російським міністром Лавровим вона зазначила, що угруповання понад 100 тис. військовослужбовців поблизу кордону України складно не розглядати як загрозу. Лавров та Бербок по-різному бачать подальші переговори в "нормандському" форматі. Росія не планує брати в них участь, поки Україна не виконає всіх зобов'язань других мінських домовленостей, а також рішення Паризького саміту.
    Блінкен провів телефонні переговори з Лавровим, на яких заявив, що обговорення питань європейської безпеки має відбуватися за участю партнерів із ЄС, а також союзників, України тощо. Особиста зустріч міністрів відбудеться в Брюсселі 21 січня. Генеральний секретар НАТО Столтенберг запропонував Росії провести серію зустрічей для обговорення "гарантій безпеки".
    Під час обговорення у Європарламенті ситуації навколо України єврокомісар Боррель дав однозначно зрозуміти, що він категорично проти запровадження превентивних санкцій проти Росії. Його підтримали й німецькі ультраправі депутати. Боррель підкреслив, що Україна має бути неодмінним учасником переговорів із Росією з усіх питань, що її стосуються. Водночас він висловив побоювання щодо "фактичної інтеграції" до Росії окупованих територій Донбасу. Новообрана президент Європарламенту Метсола заявила про необхідність об'єднати зусилля для врегулювання конфліктів, зокрема, навколо України.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг дорікнув Газпрому за маніпулювання цінами на європейському газовому ринку через скорочення постачання. За словами чиновника, країни ЄС по-різному ставляться до проєкту "Північний потік-2", але всі розуміють необхідність диверсифікації постачання газу. Голова комітету Бундестагу із закордонних справ Рот не виключає використання газогону як засобу тиску на Росію. Канцлер Німеччини Шольц заявив про готовність обговорити зупинення газогону в разі вторгнення армії РФ до України.
    На тлі зростання геополітичної напруги ціни на нафту перевищили трирічний максимум, ф'ючерси на марку Brent піднялися до $87/барель.
    Чиновники Нафтогазу прогнозують, що експлуатація "Північного потоку-2" розпочнеться до початку наступного опалювального сезону.
    Держпідприємство "Оператор ГТС України" повідомило про можливий розвал системи через неможливість закупівлі технологічного газу для прокачування через борги Нафтогазу (3,7 млрд грн), обл- та міськгазів (12,3 млрд грн). Крім того, Нафтогаз так і не виплатив 33 млрд грн за анбандлінг і не платить 50 % доходів від транзиту (приблизно 1,5 млрд грн щомісяця). Керівництво компанії закликало уряд терміново втрутитися в ситуацію. Інакше є можливість втрату сертифікації Енергетичної спільноти, що стане додатковим аргументом на користь якнайшвидшого запуску російського газогону "Північний потік-2".
  • У 2021 р. Україна збільшила імпорт енергетичного вугілля з Росії на 2,6 млн т – до 19,6 млн т. За нього підприємства заплатили $2,49 млрд.
  • Держприкордонслужба швидкими темпами зміцнює кордон із Білоруссю для запобігання можливим проривам груп мігрантів. Білоруська прикордонна служба із застосуванням зброї затримала автомобіль із 2 громадянами, які хотіли прорватися до України.

Тренди

  • За твердженням голови парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцева, підприємці з початку року зареєстрували вже 250 тисяч програмних касових апаратів. Він також стверджує, що внаслідок боротьби зі "скручуваннями" ПДВ бюджет отримав у 2021 р. 10 млрд грн додатково. Бізнес-омбудсмен Ващук припускає можливість потоку скарг за примус фізичних осіб-підприємців до використання реєстраторів розрахункових операцій.
  • Згідно з розслідуванням "Української правди", сім'я президента Зеленського на початку січня таємно відпочивала на Сейшельських островах.

No comments:

Post a Comment