January 18, 2022

17.01.2022: Печерський суд так і не обрав запобіжний захід Порошенку

  • Печерський суд так і не обрав запобіжний захід Порошенку.
  • Зеленський не відповів конкретикою на петицію про заклик жінок.
  • Україну відвідали міністр закордонних справ Німеччини, голова ЦРУ та 6 сенаторів США.

В Україні

  • Президент Зеленський відповів на петицію про призов жінок на військову службу. За словами його пресслужби, відповідно до Конституції, жінки та чоловіки мають рівні права, а згідно із законом про військовий обов'язок, жінки, що мають спеціальність із переліку, який затверджено Міністерством оборони, мають бути взяті на військовий облік. Проте, з огляду на  великий суспільний резонанс, Зеленський звернувся до міністра оборони Резнікова з проханням переробити та уточнити перелік професій, враховуючи реальні потреби армії, а також врегулювати порядок проходження медогляду жінок для постановки на військовий облік.
  • Попередній президент Порошенко повернувся до України звичайним рейсовим літаком із Варшави в супроводі депутатів та журналістів. В аеропорту на нього чекали кілька тисяч прихильників. Після невеликого інциденту на паспортному контролі він самостійно прибув до суду, де йому мав бути оголошений запобіжний захід. Прокуратура висунула йому підозру в держзраді за торгівлю вугіллям із донбаськими "республіками" й вимагала взяття його під варту з можливістю внесення застави в 1 млрд грн. Суму було розраховано нібито з огляду на розмір збитків, які завдано державі платежами "республікам". У засіданні звинувачення почало розвалюватися. Суддя Печерського суду Поляков, якого Порошенко призначив кілька років тому, так і не зміг вибрати запобіжний захід після 4 годин перебування в дорадчій кімнаті та оголосив, що ухвалу буде оголошено лише 19 січня. Весь час, доки тривало засідання суду, прихильники Порошенка чекали на нього під будівлею. Після повернення до України МВС виключило Порошенка зі списку осіб, яких оголошено до внутрішньодержавного розшуку. За твердженням Порошенка, суддя злякався наслідків, а засідання "стало початком кінця некомпетентного зеленого неподобства".
  • На Українській енергетичній біржі відбулися перші торги газом для виробників "соціальних" продуктів, у яких узяли участь 100 підприємств зі списку, який склало Мінагрополітики. Вони купили 1,3 млн м³ газу, максимальна ціна закупівлі – 17,8 грн/м³, що в 3 рази вище за вартість газу для населення.
  • Україну захльостує шквал повідомлень про замінування. У понеділок протягом кількох годин у годину пік було паралізовано роботу трьох станцій київського метрополітену через хибні повідомлення про мінування. Людей зі станцій було евакуйовано, перевірки виявилися безрезультатними.
  • За твердженням чиновників Держспецзв'язку, "майже всі" сайти державних структур уже працюють. Однак вони так і не надали відповіді, що ж спричинило масовий злам сайтів на різних платформах і хто персонально несе за це відповідальність.
  • Нерезиденти масово продають українські гривневі ОВДП. Це спровокувало ажіотажний попит на валюту на міжбанківському ринку. Попри вихідний день у США, обсяг торгів був дуже великий – $310 млн, з них майже половину – $150 млн – продав НБУ для стабілізації курсу двома великими лотами. На вівторок курс гривні встановлено на позначці 28,12 ₴/$ (+0,17 грн), 32,06 ₴/€ (+0,07 грн), 3,67 ₴/10 руб (+0,02 грн). До кінця сесії котирування перевищили 28,3 ₴/$. За результатами опитування НБУ бізнес погіршив оцінку середньорічної інфляції із 7,8 % до 8,7 % за підсумками року, а курсові очікування – з 28,15 до 28,50 ₴/$.
    На тлі загострення ситуації навколо України стрімко падає вартість українських єврооблігацій та ВВП-варрантів – як державних, так і тих, що емітовано бізнесом. Через це різко зросла їхня відсоткова ставка та дохідність – за деякими запозиченнями вона перевищила 26 %. Обвалилися й котирування акцій українських підприємств на міжнародних біржах. Найбільше постраждала компанія Ferrexpo олігарха Жеваго – її акції подешевшали за п'ятницю та понеділок на 15 %.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в понеділок проведено майже 80 тис. тестів на коронавірус (без експрес-тестів, які купили в аптеках та зробили громадяни власноруч). Підтверджено 8,6 тис. випадків інфікування, одужали 5,8 тис. хворих, померли – 188. Вакциновано майже 81 тис. осіб, з них третьою та "бустерною" дозами – майже 20 тис. Вдруге заразився на коронавірусну інфекцію мер столиці Кличко, якого було щеплено двома дозами. МОЗ скасувало вимогу повної обов'язкової вакцинації звичайними щепленнями для дітей віком від 12 років як підставу для щеплення від коронавірусу.
    У світі після вихідних кількість випадків зараження знову перевищила 2 млн, померло 5,3 тис. хворих. Міністр охорони здоров'я Польщі Недзельський оголосив про п'яту хвилю епідемії, пік захворюваності він прогнозує в лютому. Владі країни все важче обґрунтовувати обмеження, що було запроваджено – люди масово відмовляються вакцинуватися та дотримуватися вимог карантину. У п'ятницю 13 із 17 членів Медичної ради подали у відставку, наголосивши, що політики не дослухаються до доводів представників науки. Канадський регулятор схвалив пігулки компанії Pfizer, які нібито полегшують перебіг хвороби коронавірусною інфекцією та знижують ризик шпиталізацій. Компанія Moderna анонсувала початок клінічних випробувань препарату, який має запобігати зараженню штамом "омікрон". В Італії минулого тижня було зроблено 4,6 млн щеплень, з них понад половина – "бустерні".

Війна

  • За зведенням штабу операції об'єднаних сил, окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Пісках на околиці Донецька. Втрат серед українських військовослужбовців нема.

Україна та світ

  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що керівництво РФ не вбачає за необхідне залучення США до двосторонніх переговорів з Україною, які нібито цілком обмежені статтями мінських домовленостей. За словами Пєскова, російське керівництво розглядає різні варіанти на випадок провалу переговорів про "гарантії безпеки" з НАТО, але їх набагато менше, ніж озвучила заступник держсекретаря США Нуланд.
    До України прибули 6 сенаторів США від обох владних партій, які зустрілися із президентом Зеленським. Він заявив, що Росія може скористатися паспортами, які роздано в "республіках" Донбасу як виправдання вторгнення до України для захисту "нових громадян". Сенатори підтвердили підтримку України, а також зазначили, що російський газогін "Північний потік-2" є загрозою енергетичній безпеці країни та й усієї Європи. Вони повідомили про намір адміністрації США надати Україні летальну зброю в разі початку вторгнення. Сенатори зустрілися також із главою МЗС Кулебою.
    Україну відвідала глава МЗС Німеччини Бербок. Вона обговорила з Кулебою перспективи поновлення переговорів у "нормандському форматі" й заявила, що в разі ескалації агресії проти України уряд Німеччини вживе "заходи у відповідь", зокрема, проти російського газогону "Північний потік-2". За її словами, Росії "дорого коштуватиме" будь-яка агресія проти України. Кулеба заявив, що переговори про розблокування постачання зброї з німецьким урядом тривають.
    До України прибув голова ЦРУ Бернс. Він зустрівся з колегами з української розвідки, а також із президентом Зеленським. Бернс був одним з основних контактерів із російськими структурами на переговорах про ситуацію навколо України.
    До Білорусі прибули російські підрозділи для проведення спільних навчань з армією країни щодо "відбиття загрози з боку країн Балтії, Польщі та України". Білоруський президент Лукашенко заявив про нарощування біля кордонів українського військового контингенту. Пресслужба СБУ назвала висловлювання Лукашенка політичною маніпуляцією та частиною інформаційної війни. Україна не припиняє закупівлю палива та електроенергії в Білорусі.
    Головнокомандувач Збройних сил генерал Залужний заявив, що Україні протистоїть не 100-тисячний російський контингент, а вся армія чисельністю майже 1 млн військовослужбовців. Тому він вважає воєнну загрозу з боку РФ цілком реальною, і довів це до відома західних партнерів. Він також заявив, що Україні варто сподіватися лише на власні сили, а не на втручання в конфлікт країн НАТО.
    Міністр оборони Великобританії Уоллес оголосив про надання Україні пакету воєнної допомоги для підвищення її обороноздатності та стримування російської агресії. За його словами, передані Україні протитанкові комплекси є оборонними та не несуть загрози для Росії.
    Російський монополіст Газпром на лютий знову не забронював додаткових потужностей для транзиту газу до Європи українською газотранспортною системою. Україна на тлі зниження температури повітря збільшила відбирання газу з підземних сховищ – за тиждень піднято 0,57 млрд м³, а на 15 січня запаси скоротилися до 12,61 млрд м³. На тлі скорочення прокачування російського газу це посилює загрозу падіння тиску в ГТС, що може спричинити дезорганізацію її функціонування, а також здорожчання її експлуатації.
    За інформацією німецького видання Handelsblatt, керівництво Німеччини та США виключили можливість відключення Росії від системи міжнародних розрахунків SWIFT у разі поновлення агресії проти України. Про ризики для оплати постачання російських енергоносіїв у разі відключення РФ від SWIFT заявив і лідер партії ХДС Мерц. Водночас американські ЗМІ не підтверджують цю інформацію – переговори американської адміністрації з керівництвом Німеччини з усього комплексу питань тривають.
  • На тлі різкого зростання темпів розвитку китайських військово-космічних сил та масового запуску Китаєм військових супутників НАТО представило "Всеосяжну космічну політику" для визначення пріоритетів та загроз у галузі космічних технологій.
  • Україна розпочала консультації з керівництвом ЄС щодо обмежень, запроваджених польським урядом на транспортування товарів через територію країни українськими фурами.

Тренди

  • Радник глави президентського Офісу блогер Арестович звинуватив владу країни в бюрократії та звільнився з усіх державних постів.

No comments:

Post a Comment