January 16, 2022

15.01.2022: Хибні повідомлення про мінування захльостують Україну

 Хибні повідомлення про мінування захльостують Україну

  • Хибні повідомлення про мінування захльостують Україну.
  • Путін вважає ситуацію на кордоні з Україною "небезпечною для російського військового контингенту".
  • Розвідка повідомила про екологічну аварію в Горлівці.

В Україні

  • Протягом останніх двох тижнів безперервно надходять хибні повідомлення про замінування громадських місць та об'єктів інфраструктури в усіх регіонах України. У суботу "замінували" аеропорт "Київ". Ці інциденти спричиняють дезорганізацію роботи підприємств, фінансові втрати, евакуацію людей. СБУ вважає, що Росія використовує повідомлення про мінування як інструмент гібридної війни.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, у країні впродовж доби зроблено 43,7 тис. тестів на коронавірус, виявлено зараження 6,4 тис. осіб, одужали 2,4 тис. хворих, померли – 88. Вакциновано менш ніж 40 тис. громадян. Заразився коронавірусом голова ПЦУ Єпіфаній, який дістав 2 щеплення минулого року.
    У світі підтверджено тестами 2,43 млн випадків інфікування, померло 5,8 тис. хворих. Австралійська влада виграла апеляцію в суді проти невакцинованого тенісиста Джоковича – одного з лідерів рейтингу та претендента на титул Australian Open – та вислала його з країни. Уряд Великобританії дозволив вакцинування "бустерною" дозою підлітків віком 16–17 років. Масові акції проти обов'язкової вакцинації відбулися в столиці Австрії у Відні. Усією Францією прокотилися мітинги протесту проти сертифікатів вакцинації, у яких, за інформацією поліції, узяли участь 54 тис. осіб. У ніч на суботу парламент ухвалив рішення про зменшення терміну чинності сертифікатів до 7 місяців.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі було тихо, втрат серед українських військовослужбовців немає. За інформацією Головного управління розвідки Міноборони, в окупованій Горлівці на підприємстві "Стирол" відбувається витік високотоксичного аміаку. Техногенна катастрофа може бути використана як привід для ескалації російської агресії проти України.

Україна та світ

  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Путін очікує від США "конкретної відповіді на конкретні пропозиції". За його словами, напруженість на кордоні "занадто висока і вкрай небезпечна для нашого контингенту". Відповіді на пропозиції щодо "гарантій безпеки" зажадав від США посол РФ у Вашингтоні Антонов. За інформацією російської розслідувальної групи Conflict Intelligence Team, командування російської армії перекидає ракетні комплекси середнього радіуса дії "Іскандер-М" зі Східного військового округу до кордонів України. На думку посла України при НАТО Галібаренко, загроза російського воєнного вторгнення після відмови Альянсу виконати російські вимоги не зменшилася.
    Після кібератаки на сайти українських державних установ у ЄС розпочалося тестування систем кібербезпеки. Було змодельовано спробу атаки на мережу енергокомпанії. Агентство Reuters з посиланням на американських експертів повідомило про можливість атаки на критичну інфраструктуру України, яке може порушити її функції та призвести до відключення світла, води, тепла та розвалу банківської системи. На їхню думку, українська влада має серйозно готуватися до подібного сценарію. Пєсков заявив про непричетність Росії до атаки на українські сайти. Заст. секретаря РНБО України Демедюк заявив, що на думку урядовців, атаку здійснила група, пов'язана з білоруською розвідкою.
    Російський віцепрем'єр-міністр Новак заявив про готовність Росії збільшити постачання газу до європейських споживачів, проте лише на підставі довготермінових контрактів. Керівництво Газпрому через зростання цін у ЄС очікує за підсумками 2021 р. рекордний прибуток із моменту заснування компанії.

Тренди

  • Попередній президент Порошенко анонсував своє повернення до України вранці 17 січня. Він назвав це "поганою новиною для Зеленського".

No comments:

Post a Comment