January 11, 2022

10.01.2022: Кабмін зменшує до 9 місяців чинність сертифікатів вакцинації

Кабмін зменшує до 9 місяців чинність сертифікатів вакцинації

  • Кабмін зменшує до 9 місяців чинність сертифікатів вакцинації.
  • Інфляція в Україні протягом року зросла вдвічі.
  • Переговори у Женеві провалилися, Росія наполягає на гарантіях нерозширення НАТО.
  • На Донбасі підірвалися на міні та загинули 2 українські військовослужбовці.

В Україні

  • За інформацією компанії Укртрансгаз, з початку опалювального сезону з підземних сховищ відібрано вже 5,7 млрд. м³ газу (30,7% запасів), а на 9 січня вони зменшилися до 12,9 млрд. м³. У 2021 р. до ПСГ було закачано 3,5 млрд м³, відібрано – 13,6 млрд м³.
  • Податкова служба повідомила про зростання надходження до бюджету 107,2 млрд. грн. акцизного податку та плати за ліцензії з продажу підакцизних товарів. Це на 15,2% більше, ніж у 2020 році.
  • Президент Порошенко планує повернутись до України 17 січня. Його адвокати оголосили про намір оскаржити ухвалу Печерського суду про арешт майна. Вони наголосили, що метою судового переслідування є обмеження політичної діяльності попереднього президента, а рішення суду винесене на підставі підроблених документів.
    Печерський суд подовжив на 2 місяці домашній арешт співголові політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчуку за звинуваченням у незаконному постачанні вугілля з окупованих територій Донбасу. У цьому ж злочині Держбюро розслідувань підозрює й Порошенка.
  • Держбюро розслідувань направило до суду обвинувальний акт проти депутата Лероса, який образив жестом президента Зеленського під час його присутності у залі парламенту під час призначення міністрів, а також через його відмову спростувати твердження про продаж посад братом голови Офісу президента Єрмака.
  • Фракція "Європейська солідарність" ініціює скликання позачергового засідання Верховної Ради для звітів президента про стан оборони та зовнішньої політики, прем'єр-міністра – про подолання кризи в економіці та енергетиці та зростання цін на всі групи товарів та житлово-комунальні послуги, міністра енергетики – про імпорт вугілля та електроенергії з РФ та Білорусі, міністра охорони здоров'я – про заходи щодо подолання спалаху коронавірусної інфекції, міністра оборони – про постачання ЗСУ та зростання грошових виплат військовослужбовцям.
  • За даними Держстату, зростання споживчих цін у 2021 р. сягнуло 10%. Це вдвічі більше, ніж у 2020 році, коли інфляція склала 5%.
  • Перші торги на міжбанківській біржі після довгих вихідних пройшли досить спокійно, обсяг становив $179 млн, коливання курсу були мінімальними. На вівторок курс встановлено на позначці 27,50 ₴/$, 31,12 ₴/€ (+0,01 грн), 3,66 ₴/10 руб (+0,06 грн). Першого тижня року НБУ продав для підтримання курсу $100 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу протестовано 65,2 тис. осіб, підтверджено зараження 5,4 тис., одужали 7,8 тис. хворих, померли – 219. Вакциновано 96,4 тис., з них третьою та "бустерною" дозами – 8,0 тис. До Верховної Ради депутати від президентської фракції внесли законопроєкт про законодавчу легалізацію карантину, який досі триває на підставі ухвали уряду, а також розширення компетенції РНБО у цьому питанні. Кабмін має намір скоротити термін чинності цифрових сертифікатів вакцинації до 9 місяців відповідно до регулювання, запровадженого ЄС. Пресслужба Мінекономіки повідомила, що українці витратили вже понад 1 млрд грн із коштів, які було перераховано їм на віртуальні карти за програмою "єПідтримка", На нарахування премії за вакцинацію 2 дозами  подали заявки 6,7 млн ​​осіб. Монобанк та Альфа-банк вже випустили пластикові картки для оплати в терміналах магазинів та в залізничних касах.
    За даними сайту Worldometers, у світі у понеділок зафіксовано 2,17 млн ​​випадків інфікування, померло 5,2 тис. хворих. У Брюсселі в неділю відбулася багатотисячна акція проти обмежень із вимогою скасування пред'явлення сертифікатів. Більшість із присутніх не носили маски. У понеділок помер після загострення аутоімунного захворювання голова Європарламенту Сассолі. Він дістав два щеплення, після чого у вересні захворів на коронавірус з тяжкою формою пневмонії. Папа Римський Франциск застеріг від "ідеологічних заяв" про шкоду щеплень, засудив "безпідставну" відмову від вакцинації та підтримав національні кампанії імунізації.
    Турецькі вчені з'ясували, що інкубаційний період штаму "омікрон" до моменту появи симптомів становить лише 3 дні, у той час як первинний штам починав проявлятися за 5 днів, а "дельта" – за 4. У США госпіталізовано рекордні 133 тис. хворих. Водночас, через брак персоналу в лікарнях, регулятор США дозволив ходити на роботу медикам, які інфіковані коронавірусом або мають легкі симптоми.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки в районі Пісок на околиці Донецька. На вибуховому пристрої підірвалися й загинули 2 українські бійці. Спостерігачі ОБСЄ зафіксували за період із 5 до 9 січня 940 порушень режиму припинення вогню, більшість – на півночі Луганської обл.

Україна та світ

  • Переговори у Женеві між заступником глави МЗС РФ Рябковим та заступником держсекретаря Шерман тривали 7,5 години. По їх закінченню Шерман заявила, що принцип "відкритих дверей" НАТО обговоренню не підлягає, а рішення щодо України прийматимуться за її участю. Рябков оголосив, що США створили "неприйнятні умови" для роботи Ради "Росія-НАТО", "з упором на так звану ескалацію та російську агресію в Україні", а також з метою "злити" російські пропозиції під час обговорення на саміті ОБСЄ. За його словами, основна вимога Росії, без якої вона вважає прогрес у інших питаннях малоймовірним – виконання "гарантій безпеки" щодо нерозширення сфери впливу НАТО на країни поза межами 1997 р. Йдеться про вимогу відмовитися від прийняття до Альянсу України та Грузії та заборони розширення діяльності у Східній Європі.
    Прессекретар Держдепартаменту Прайс попередив Росію, що їй не варто недооцінювати ефективність та силу можливих важелів впливу на неї з боку США та їхніх європейських союзників. Прессекретар Пентагону Кірбі оголосив, що США не спостерігає скорочення чисельності російського військового угруповання поблизу українського кордону.
    За інформацією телекомпанії CNN, американська адміністрація виділила Україні наприкінці 2021 р додаткову військову допомогу на суму $200 млн, зокрема, на стрілецьку зброю та боєприпаси, засоби захищеного радіозв'язку, медичне обладнання, запчастини до техніки.
    Глава МЗС Німеччини Бербок наполягає на участі ЄС у переговорах між РФ та США та закликає відновити переговори про врегулювання на сході України у "нормандському форматі". 10 січня у Києві радники канцлера Німеччини Плетнер, президента Франції Бонн та голова Офісу президента Єрмак обговорили можливості проведення "нормандської" зустрічі на найвищому рівні. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Путін не вбачає прориву у процесі підготовки зустрічі, а переговори пробуксовують.
    Голова комісії Бундестагу із закордонних справ Реттен вважає, що ЄС не запросили на переговори в Женеві через відсутність чіткої позиції щодо запуску російського газопроводу "Північний потік-2".
    Посол у Німеччині Мельник закликав владу країни припинити "морально неправильну" політику блокування постачання зброї Україні.
  • У Казахстані з початку протестів затримано майже 10 тис. осіб, силові структури вилучили лише 30 одиниць стрілецької зброї. У країні знову відключено доступ до мережі Інтернет, до месенджерів тощо , водночас мобільний зв'язок працює. Президент Токаєв заявив, що зіткнення у країні були спробою держперевороту з боку "зовнішніх сил". Водноча він не зміг надати докази іноземного втручання, оскільки "зловмисники вкрали з моргів трупи терористів". Міноборони Росії повідомило, що у Казахстан 75 літаками перекинуто понад 3 тис. російських військовослужбовців, а також підрозділи інших країн ОДКБ. Президент Путін оголосив, що вони залишатимуться в країні "стільки, скільки потрібно", й їх буде виведено після виконання функцій – на прохання Токаєва. Токаєв уже оголосив про завершення місії ОДКБ та анонсував початок виведення військ із країни.
    Поточний глава ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Рау запропонував Токаєву допомогу у "подовженні політичних реформ" й закликав владу країни дотримуватися прав людини. Влада Китаю запропонувала Казахстану співпрацю у правоохоронній галузі для "подолання зовнішніх загроз".
    МЗС України лише через 10 днів після початку протестів засудило насильство в країні, а також перекидання туди іноземного контингенту.


No comments:

Post a Comment