January 08, 2022

01.07.2022: New York Times опублікувала мапу розташування військ РФ довкола України

New York Times опублікувала мапу розташування військ РФ довкола України

  • New York Times опублікувала мапу розташування військ РФ довкола України.
  • Президент Казахстану оголосив про придушення протестів за допомоги Росії.
  • Іран оголосив про готовність відновити переговори щодо виплати компенсацій родичам жертв катастрофи авіалайнера МАУ.

В Україні

  • Головне управління розвідки Міністерства оборони заявило, що до підрозділів територіальної оборони насамперед набиратимуться особи з досвідом військових дій та служби в правоохоронних органах.
  • Посли країн "великої сімки" назвали головними напрямами своїх зусиль в Україні зниження рівня корупції, підтримання незалежних інституцій, а також зусиль держави та НУО, які спрямована на розбудову успішної та сталої економіки.
  • Держбюро розслідувань спростувало арешт активів телеканалів "5-й" та "Прямий". Адвокат попереднього президента Порошенка звинуватив ДБР у брехні, підтвердивши свої слова фотокопією ухвали Печерського суду.
  • До МВС надійшло повідомлення про замінування Центрального залізничного вокзалу та 8 торговельно-розважальних центрів. З них було евакуйовано відвідувачів та персонал. Після обстеження будівель інформація про замінування не підтвердилась.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в суботу проведено 29,2 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 3,2 тис. осіб, одужали 1,9 тис. хворих, померли – 76. Вакцинація у святковий день не проводилася. У світі темпи поширення інфекції стрімко зростають – за добу підтверджено понад 2,7 млн випадків. Лідером за кількістю заражень залишаються США – 0,85 млн випадків за добу, у Франції – 0,33 млн випадків. Швидко зростає кількість інфікованих в Індії, Великій Британії, Іспанії, Італії. Водночас смертність навіть скоротилася – у суботу померло 6,7 тис. хворих. Агентство охорони здоров'я Великобританії не вбачає необхідності в четвертому щепленні, попри зростання кількості інфікованих, оскільки вони набагато рідше, ніж раніше, потрапляють до лікарень.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Кам'янці поблизу Авдіївки. На півночі Луганської обл. – у Катеринівці в околицях Попасної та в Новотошківському на трасі Р-66 "Бахмутка" сталися перестрілки зі стрілецької зброї та гранатометів. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців за добу не було.

Україна та світ

  • Видання The New York Times опублікувало мапу розташування російських військ навколо України. На думку західних військових експертів, наявність цих підрозділів свідчить про ескалацію конфлікту. Держсекретар США Блінкен вважає, що Росія може влаштувати провокації на кордоні для виправдання застосування військової сили проти України, але все ще сподівається на дипломатичне розв'язання конфлікту.
    Представник Ради нацбезпеки США Хорн виключила можливість скорочення американського армійського угруповання в Польщі, на чому наполягає Росія, а речник Держдепартаменту Прайс спростував інформацію про виведення військ із Європи. Водночас низка західних ЗМІ з посиланням на чиновників американської адміністрації повідомили про готовність Байдена обговорювати з РФ скорочення військового контингенту в Європі.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Альянс має бути готовим до провалу переговорів із Росією, які відбудуться 10 січня в Женеві. За його словами, обговорення російських "гарантій безпеки" має бути погоджено з Україною та ґрунтуватися на загальних принципах європейської безпеки. Столтенберг наголосив на важливості діалогу з РФ. Він також наполягає на розв'язанні всіх спірних питань через дипломатичні процедури, водночас не має наміру давати Росії можливість створити членів Альянсу "другого сорту". Міністри країн-членів НАТО наголошують, що Росія не має права вето на вступ України та Грузії. Глава оборони Швеції Байден заявив, що виконання вимог РФ знищить безпекову стратегію країни.
    За словами міністра закордонних справ Франції ле Дріана, Росія не відводить війська від кордону України, попри запевнення президента Путіна. Він зазначив, що Путін намагається оминути інтереси ЄС, проводячи прямі переговори зі США. Ле Дріан заявив, що вторгнення російських військ в Україну спричинить серйозні стратегічні наслідки, зокрема, повне зупинення проєкту "Північний потік-2". Понад 60 % респондентів опитування німецьких ЗМІ ARD та Die Welt підтримують якнайшвидше введення газогону в експлуатацію.
    Президент Франції Макрон та президент Єврокомісії фон дер Ляєн наголосили на обов'язковості присутності ЄС за столом переговорів США та Росії. Макрон оголосив, що Франція та Німеччина ініціюють проведення зустрічі в "нормандському форматі" на рівні глав держав уже найближчими тижнями.
    З 12 до 13 січня відбудеться перша в новому році нарада міністрів оборони країн НАТО в режимі відеоконференції, у якій візьмуть участь глави оборонних відомств Грузії та України.
  • Влада Казахстану після перекидання до країни військ Росії та Білорусі оголосила про взяття ситуації в країні під контроль. Військову операцію РФ очолив генерал-полковник Сердюков, який командував підрозділами російської армії під час окупації Криму у 2014 р. Президент Токаєв подякував Путіну за сприяння придушенню протестів. У великих містах відновлено доступ до дротового Інтернету. Парламенти Таджикистану та Киргизстану підтвердили готовність до відряджання військових підрозділів до Казахстану в рамках ОДКБ.
    МВС Казахстану заявило про понад 4 тис. затриманих, 26 убитих та 26 поранених учасників заворушень. З центральної площі Алмати до суботи так і не прибрали трупи вбитих у сутичках, а також машини, що згоріли. Казахські видання повідомляють про грабежі, черги в банкомати та нестачу хліба в магазинах.
    Комітет нацбезпеки оголосив про затримання колишнього глави відомства та колишнього прем'єр-міністра Масімова за звинуваченням у держзраді. ЗМІ повідомили про втечу з країни колишнього президента Назарбаєва разом зі своїми дочками та їхніми сім'ями, а також про затримання його племінника. Клан Назарбаєвих до початку протестів практично повністю контролював країну, усі фінпотоки тощо. Президент Токаєв і надалі наполягає, що заворушення спровоковані "зовнішніми силами".
    Держсекретар США Блінкен застеріг владу Казахстану, що після появи російських військ у країні їх буде важко змусити піти геть. Прессекретар російського МЗС Захарова назвала заяву Блінкена "хамською".
    На тлі подій у Казахстані президент Білорусі Лукашенко оголосив про "жорсткіший курс" на суверенітет, а також про намір повернути Україну "в лоно нашої справжньої віри".
  • МЗС Ірану оголосило про готовність відновити переговори з усіх питань, що пов'язані з авіалайнером МАУ, який було збито вартовими ісламської революції в небі над Тегераном. Іран повідомив, що 5 січня ухвалено рішення про виплату грошової компенсації родичам жертв.

No comments:

Post a Comment