January 07, 2022

06.01.2022: Суддя Печерського суду наклала арешт на все майно Порошенка

Суддя Печерського суду наклала арешт на все майно Порошенка

  • Суддя Печерського суду наклала арешт на все майно Порошенка.
  • Війська в Казахстані розстріляли маніфестантів.
  • У Москві відбулися консультації радників президентів "нормандського формату" без участі України.
  • Міністр Ляшко дозволив вакцинацію "бустерною" дозою всім охочим із 8 січня.

В Україні

  • Адвокати попереднього президента Порошенка повідомили про арешт усього його майна Печерським райсудом Києва за поданням прокуратури. Арешт може бути оскаржений, але після 14 січня, коли суддя підготує повний текст рішення. Партія "Європейська солідарність" заявила, що крім майна, також арешт накладено на канали "5-й" та "Прямий", які голова партії переписав на журналістів. Порошенко оголосив, що повернеться до України 17 січня і з'явиться на допит до генпрокурора Венедиктової. Він заявив, що не збирається "захищатися від Зеленського", навпаки, приїде "для захисту України від некомпетентного керівництва та зовнішньої агресії".

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 75,5 тис. тестів га коронавірус. Уперше за кілька тижнів кількість тих, хто заразився (7,2 тис.), перевищила кількість тих, хто одужав (5,6 тис.), померло 192 хворих. Міністр охорони здоров'я Ляшко підписав наказ про вакцинування "бустерною" дозою тих, хто вже двічі був щеплений. Третє щеплення проводитиметься мРНК-вакцинами компаній Moderna або Pfizer. За його твердженням, "бустерне" щеплення нібито надасть кращий захист від нового штаму. Усі, хто виявить бажання, можуть зробити щеплення третьою дозою вже з 8 січня. У світі знову зафіксовано стрибок кількості тих, хто заразився, більшість – штамом "омікрон", у четвер тести підтвердили інфікування 2,51 млн осіб. Водночас смертність залишається на колишньому рівні – померли 7,2 тис. хворих, попри те, що голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Гебреєсус лякає уряди можливими тяжкими наслідками швидкого поширення нового штаму.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки в Старогнатівці на схід від Волновахи та траси Донецьк-Маріуполь та в Луганському на Світлодарському водосховищі. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала. Військова прокуратура повідомила про розкриття вбивства на лінії фронту бійця-контрактника, що сталося минулого тижня, яке було замасковане під самогубство.

Україна та світ

  • Уряд Ірану припинив переговори з міжнародною групою з координації та допомоги жертвам катастрофи авіалайнера МАУ, який було збито ракетою в небі над Тегераном у січні 2020 р. Фактично Іран відмовився від відшкодування збитків родичам загиблих та власникам лайнера.
  • У Казахстані п'ятий день поспіль тривають масові протести. Армійські підрозділи зачистили від маніфестантів центральну площу Алмати. Очевидці повідомляють про десятки загиблих. Генпрокуратура країни оголосила про відкриття кримінальних справ проти "організаторів" заворушень, їм загрожує ув'язнення терміном від 8 років до довічного. Президент Токаєв розпорядився не припиняти "контртерористичну операцію" до "повного знищення бойовиків" і віддав військам наказ відкривати вогонь на поразку. З Росії до Казахстану літаками перекинуто підрозділи "миротворців" із важкою технікою. До країни прибув посилений технікою спецпідрозділ десантників із Білорусі. Президент Лукашенко заявив, що "Казахстан віддати не можна", оскільки це "буде подарунок, подібний Україні для Америки та НАТО".
    Прессекретар Білого Дому Саакі заявила, що США "уважно стежать" за повідомленнями з Казахстану, й адміністрація має питання щодо правомірності застосування підрозділів армій ОДКБ для врегулювання кризи.
    Активісти "Демократичного руху Казахстану" в Україні повідомили про напад та тиск на них співробітників СБУ. Служба оголосила про проведення "в рамках своїх повноважень" заходів через "заворушення" в Казахстані, зокрема, про підготовку до висилки осіб, які незаконно перебувають на території України.
  • У Москві відбулися переговори радників глав трьох держав "нормандської четвірки" без участі України. За словами російського представника – заступника голови Адміністрації президента Козака – вони були "ознайомчими" – для введення в курс справ нового уряду Німеччини. Козак також повідомив про обговорення "низки практичних кроків".
    З ініціативи міністра оборони РФ Шойгу відбулися його переговори з главою Пентагону Остіном щодо ситуації на українському кордоні.
    Єврокомісар Боррель після відвідин України підтвердив, що ЄС залишиться її надійним партнером у критичні часи.
    Прессекретар Держдепартаменту Прайс заявив, що законопроєкт сенатора-республіканця Круза про санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2" нібито "підірве об'єднаний фронт із Європою", водночас він не є спробою протистояння російській агресії для захисту України.
    Згідно з результатами опитування на замовлення німецького телеканалу ARD та видання Die Welt, більшість респондентів вбачають роль ЄС як посередника на переговорах між Росією та Україною, а посилення санкцій проти РФ вважають за необхідне менш, ніж половина опитаних.


No comments:

Post a Comment