January 06, 2022

05.01.2022: Кабмін підвищив зарплати співробітникам поліції

Кабмін підвищив зарплати співробітникам поліції

  • Кабмін підвищив зарплати співробітникам поліції.
  • Росія та країни ОДКБ ввели війська до Казахстану.
  • Польща спростила процес працевлаштування громадян України та ще 4 країн.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закони про спрощення процедури прижиттєвої згоди на донорство органів після смерті та підвищення якості підготовки військових фахівців.
  • Кабмін виділив гроші на підвищення зарплати співробітникам поліції, починаючи із січня. Наступне підвищення заплановано на квітень.
  • Міністр енергетики Галущенко повідомив, що Росія й надалі блокує транзит вугілля із Казахстану. Держкомпанія Центренерго законтрактувала 600 тис. т, проте отримати вугілля в нинішній ситуації є вкрай проблематичним. На Луганську ТЕС почалося постачання вугілля з РФ.
  • Прокуратура заблокувала рахунки компанії АрселорМіттал Кривий Ріг, попри те, що суд першої інстанції відхилив позов Податкової служби про нібито неправильне нарахування ренти. На думку низки експертів, подібні дії силових структур свідчать про вкрай слабкий захист інвестицій та руйнують верховенство права.
  • За інформацією Мінфіну, дефіцит держбюджету за підсумками року становив 166,8 млрд грн (понад $6 млрд). Водночас плановий дефіцит, згідно із законом про бюджет 2021 р, було встановлено в розмірі 220,0 млрд грн.
  • Попит на валюту в середу значно перевищував пропозицію, попри зусилля Нацбанку, який тричі виходив на торги, чим стримав зростання курсу. За сесію регулятор продав понад $50 млн. Курс на четвер встановлено на позначці 27,46 ₴/$ (+0,16 грн), 31,04 ₴/€ (+0,27 грн), 3,62 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 70 тис. тестів, підтверджено зараження 6,6 тис. осіб, одужали 9,1 тис. хворих, померли – 187. Вакциновано 105 тис. громадян. Швидкість поширення штаму "омікрон" швидко зростає. У середу зареєстровано вже понад 2,55 млн випадків інфікування, з них 3/5 випадків – у тотально вакцинованих США, Франції, Великій Британії, Італії та Іспанії. Водночас смертність залишається на колишньому рівні – упродовж доби померли 7,5 тис. хворих. У Лос-Анджелесі (США) скасовано церемонію вручення музичної премії "Grammy" через різке зростання кількості заражень новим штамом. Влада Австралії депортувала з країни та анулювала візу одному з найсильніших тенісистів світу – Джоковичу, який планував узяти участь у турнірі "Australian Open", оскільки він не надав доказів звільнення від вакцинації. Заразився коронавірусом вакцинований трьома дозами препаратів президент Польщі Дуда, він пішов на самоізоляцію. Уряд Італії запровадив обов'язкову вакцинацію осіб віком понад 50 років, насамперед робітників. Третьою дозою препаратів уже щеплено 40 % населення Німеччини.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки та вогневі контакти із застосуванням гранатометів та стрілецької зброї в Авдіївці, на околицях Горлівки – у Шумах та Майорську, а також на півночі Луганської обл. – у Катеринівці в районі Попасної. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель після відвідин прифронтової території заявив, що на власні очі побачив наслідки російської агресії в Україні.

Україна та світ

  • У Казахстані тривають масові заворушення по всій країні. Відбуваються криваві зіткнення маніфестантів із поліцією та військами, повідомляється про численні жертви з обох боків та захоплення адміністративних будівель. Протестувальники, крім економічних, висунули політичні вимоги. Президент Токаєв був змушений усунути довічного секретаря Ради безпеки, колишнього президента Назарбаєва, й узяв на себе його функції. Назарбаєв після звільнення з посади президента зберігав практично всі важелі влади. Чиновники масово тікають із країни. У всій країні на 5 годин було відключено мобільний зв'язок та інтернет, але це не знизило напруження. Усі фінансові установи та аеропорт Алмати призупинили роботу. Токаєв звернувся до країн проросійської Організації договору колективної безпеки (ОДКБ) з проханням про військову допомогу "через втручання ззовні". Після консультацій глав держав, прем'єр-міністр Вірменії Пашинян, який обіймає посаду голови ОДКБ, оголосив про введення "миротворчого контингенту" до країни. За інформацією ЗМІ, до Казахстану перекинуто російські спецпідрозділи, які беруть участь у розгоні протестів. ЄС закликав владу Казахстану поважати право населення на протест, а мітингувальників – до припинення актів насильства.
  • Держсекретар США Блінкен заявив, що для досягнення прогресу на переговорах із Росією вона має спочатку знизити градус напруженості на кордоні з Україною. За його словами, у разі вторгнення в Україну Росії не вдасться запустити газогін "Північний потік-2", і це робить його важелем тиску на російське керівництво. Прессекретар Білого Дому Саакі оголосила, що адміністрація Байдена не має наміру обговорювати умови Росії "пункт за пунктом" і планує порушити на переговорах теми вторгнення до інших країн та застосування хімічної зброї. Напередодні саміту Росія-НАТО ситуацію на українсько-російському кордоні обговорили міністри оборони США Остін та Великої Британії Уоллес. Паралельно із самітом відбудеться засідання комісії Україна-НАТО. На думку експертів агентства Bloomberg, армія України недостатньо озброєна й не спроможна зупинити масштабне вторгнення російських військ, якщо воно розпочнеться з усіх напрямків.
  • За інформацією компанії "Оператор ГТС України", транзит російського газу Україною у 2021 р скоротився на 25 % проти 2020 р і становить 41,6 млрд м³.
  • Уряд Литви поки що не планує подовжувати режим надзвичайного стану на кордоні з Білоруссю через міграційну кризу.
  • Президент Польщі Дуда підписав закон про спрощення працевлаштування громадян 5 країн, України тощо. Наразі в них є можливість працювати без дозволу на роботу протягом 2 років, а не 6 місяців, як було раніше, лише на підставі декларації про приймання на роботу.

No comments:

Post a Comment