January 05, 2022

04.01.2022: Зеленський "відпочивав" у Буковелі одночасно з Коломойським

Зеленський "відпочивав" у Буковелі одночасно з Коломойським

  • Зеленський "відпочивав" у Буковелі одночасно з Коломойським.
  • МОЗ надало дозвіл на змішування різних вакцин для "бустерних" щеплень.
  • У Казахстані спалахнули масові протести проти підвищення цін на скраплений газ.

В Україні

  • Укравтодор виплатив дочірній турецькій компанії концерну Onur 347,5 млн грн заборгованості за роботи з ремонту автодороги Київ-Одеса, які було виконано влітку. ЄБРР призупинив фінансування проєкту через непрозорий тендер. Попри це, Господарський суд Києва ухвалив рішення, яке зобов'язує Укравтодор розрахуватися за виконані роботи, що держкомпанія і зробила добровільно без оскарження.
  • Міністр цифрової трансформації Федоров оголосив про підключення повідомлення про перевірку кредитної історії до додатка "Дія", що, за його словами, нібито дасть змогу уникнути видавання кредитів за вкраденими документами.
  • Попри новорічні канікули більшості представників бізнесу, попит на валюту в першу сесію року зріс. Угод було небагато, курс на середу зафіксовано на позначці 27,30 ₴/$ (+0,02 грн), 30,77 ₴/€ (-0,15 грн), 3,62 ₴/10 руб (-0,02 грн). НБУ в передноворічний тиждень продав на міжбанківському ринку $4 млн, купив $5 млн.

Київ

  • Верховний суд підтвердив незаконність будівництва житлового комплексу в урочищі "Протасів яр".

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 65,8 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 4,6 тис. осіб, одужали 8,4 тис. хворих, померли – 273. Вакциновано протягом доби 102 тис. громадян. МОЗ дозволило використання інших вакцин для третьої дози щеплень, проте китайського препарату CoronaVac серед них немає. Чиновники повідомили, що ті, хто був щеплений "бустерною" дозою отримають нові сертифікати, які будуть чинними 270 днів. Штам "омікрон" швидко поширюється у світі. У вівторок зафіксовано ще один абсолютний рекорд кількості заражень від початку пандемії – 2,14 млн випадків, 3/5 з них – у США, Франції Великобританії, Іспанії та Італії. Упродовж доби померли 7,2 тис. хворих. Адміністрація президента США збільшила замовлення на додаткову закупівлю препарату Pfizer у 2 рази – до 20 млн доз. Власник модного будинку Армані скасував покази мод у Мілані та Парижі через спалах заражень. Скасовано етап Кубка світу з гірськолижного спорту у Франції. Президент Франції Макрон заявив, що хоче "розлютити" нещеплених громадян, максимально ускладнивши їм повсякденне життя. Напередодні зимових Олімпійських ігор у Пекіні влада Китаю закрила на повний локдаун уже третє велике місто після виявлення лише кількох безсимптомних випадків зараження. Вчені Токійського університету оголосили про завершення розробки "довічної" вакцини від коронавірусу на базі вакцини віспи, яка набагато простіше у виробництві й дешевша в зберіганні та транспортуванні. Її клінічні випробування заплановано на 2023 рік.Чиновники Всесвітньої організації охорони здоров'я констатували набагато легший перебіг захворювання в разі зараження штамом "омікрон".

Війна

  • За зведенням штабу операції об'єднаних сил, на Донбасі впродовж доби не зафіксовано жодного випадку порушення режиму припинення вогню, втрат серед українських військовослужбовців немає. Головне управління розвідки Міністерства оборони повідомило про зміцнення окупантами передових позицій та стягування до лінії фронту додаткових підрозділів, снайперських груп тощо, а також важкої техніки. Єврокомісар із закордонних справ Боррель планує відвідати прифронтову зону в середу.

Україна та світ

  • Глава німецького концерну Uniper, одного зі спонсорів будівництва газогону "Північний потік-2" Маубах висловив переконання, що сертифікацію буде завершено в середині 2022 р., після чого розпочнеться транспортування газу. Ф'ючерси на лютий на європейських газових хабах знову перевищили 1100 дол./м³. Посол у Німеччині Мельник вважає шансом для України наявність серйозних розбіжностей у німецькому уряді щодо подальшої долі газогону.
  • У Казахстані спалахнули масові протести через підвищення владою вдвічі цін на скраплений газ для автівок. Президент Токаєв оголосив режим надзвичайного стану в найбільшому місті країни Алмати та в західній Мангістауській обл. й оголосив у них комендантську годину до 19 січня. На вулиці виведено військову техніку. Поліція затримала кілька сотень маніфестантів. Токаєв оголосив, що уряд не піде у відставку, проте ухвалив її після посилення протестів. Він також призначив нового главу своєї адміністрації та держсекретаря. На 180 днів запроваджено держрегулювання цін на моторне паливо та "соціальні" харчові продукти, проте протести не припиняються.
  • Напередодні переговорів із Росією лідери та чиновники країн Заходу проводять інтенсивні консультації. Помічник президента США з нацбезпеки Салліван обговорив ситуацію навколо України із колегами з країн ЄС. Міністр закордонних справ Кулеба провів переговори щодо стримування російської агресії з новим главою МЗС Чехії Липавським. Генеральний секретар НАТО Столтенберг сподівається під час засідання Ради НАТО-Росія розв'язати проблеми європейської безпеки, взаємної прозорості та зниження ризиків. Глава Офісу президента Єрмак повідомив про проведення телефонних консультацій із радниками президента Франції та канцлера Німеччини щодо координації дій перед їхнім візитом до Москви. На думку посла в Німеччині Мельника, новий уряд країни підтримує вступ України до ЄС більше, ніж її членство в НАТО.

Тренди

  • Президент Зеленський відлетів "на короткочасний відпочинок" без родини на курорт Буковель, де зупинився в готелі Radisson Blu Resort. У той самий час "за дивним збігом обставин" у готелі на тому ж поверсі перебував олігарх Коломойський, який назвав це "випадковістю".

No comments:

Post a Comment