January 02, 2022

01.01.2022: Вартість послуг транснаціональних інтернет-компаній подорожчала на 20 %

 

Вартість послуг транснаціональних інтернет-компаній подорожчала на 20 %

  • Вартість послуг транснаціональних інтернет-компаній подорожчала на 20 %.
  • Оформлення біометричних закордонних паспортів та ID карт коштуватиме на 4–7 % більше.
  • У Києві відбулася смолоскипна хода на честь дня народження Бандери.
  • Єврокомісія перенесла на 1 рік запровадження плати за "безвіз".

В Україні

  • У центрі Києва відбулася смолоскипна хода на честь дня народження голови Організації українських націоналістів Бандери, у якій узяло участь кілька тисяч осіб. Подібні заходи відбулися в понад 20 регіонах України.
  • З 1 січня на 4–7 % подорожчало оформлення біометричних документів – закордонних паспортів та ID-карток. Держміграційна служба оголосила, що це пов'язано із підвищенням цін на сировину та матеріали.
  • Через запровадження податку на онлайн-послуги транснаціональних компаній, з 1 січня на 20 % подорожчала реклама в інтернет – у мережах Google, Facebook, Instagram, а також інші послуги. Фактично, цей податок заплатять громадяни України, оскільки компанії додали його до звичайної ціни.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 12,5 тис. тестів, підтверджено зараження 1,9 тис. осіб, одужали 2,3 тис. хворих, померли – 98. Вакцинація в перший день року не відбувалася. У світі зафіксовано майже 1,2 млн випадків зараження, понад половина з них – у Франції, Великій Британії, США та Італії. Померло 4,1 тис. хворих. У Франції дітей віком понад 6 років зобов'язали носити маски, у громадських місцях та на вулиці тощо. Уряд країни зменшив проміжок між другим та "бустерним" щепленням до 3 місяців. Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Гебреєсус заявив, що пандемія може завершитися у 2022 р. якщо світовій спільноті вдасться покінчити з несправедливим розподілом вакцин.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки та вогневі контакти в Широкиному та Водяному на приморській ділянці фронту, у Зайцевому на північ від Горлівки та в Новолуганському на Світлодарському водосховищі. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала.

Україна та світ

  • Посол України в США Маркарова заявила, що українські чиновники ведуть активні переговори щодо перенаправлення Україні військової допомоги, яка призначалася Афганістану. Вона стверджує, що крім $300 млн, Україна отримає у 2022 р. й іншу допомогу, розмір та склад якої поки не оголошено. Маркарова повідомила, що в першому кварталі Україна отримає ще один патрульний катер типу "Island", а протягом року – 3 або більше катерів серії Mark VI.
    Голова комісії російської Держдуми з інформполітики Пушков заявив, що оприлюднення американською адміністрацією списку санкцій, які будуть запроваджені в разі вторгнення в Україну, може спричинити зривання переговорів про "гарантії безпеки".
  • Єврокомісія відклала до кінця 2022 р. запровадження плати за "безвізові" туристичні поїздки в розмірі €7 разів на три роки.

Тренди

  • На думку голови ГО "Центр протидії корупції" Шабуніна, президент Зеленський через свій Офіс спробує максимально затягнути або зірвати конкурс з обрання директора Національного антикорупційного бюро, подібно до того, як вони це зробили з обранням голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Повноваження чинного голови НАБУ Ситника закінчуються у квітні 2022 р.

No comments:

Post a Comment