January 01, 2022

31.12.2021: Країна вступила в новий 2022 рік

  • Країна вступила в новий 2022 рік.
  • Зеленський призначив командувача Сил територіальної оборони.
  • Лавров пообіцяв "адекватний захист" "російських громадян" "ДНР" та "ЛНР".

В Україні

  • Країна відсвяткувала Новий рік. У новорічному привітанні президент Зеленський похвалився своїми здобутками й тим, що "налякав олігархів". Частину виступу він промовив російською. Канал його попередника "Прямий" показав спочатку привітання Порошенка та його дружини, і лише після нового року – Зеленського.
  • Президент Зеленський призначив терміном 5 років директором Держбюро розслідувань в. о. директора Сухачова.
  • З 1 січня набуває чинності закон про основи національного спротиву. Зеленський призначив командувачем Сил територіальної оборони генерала Галушкіна, який працював заступником головного інспектора Збройних Сил.
  • З 1 січня майже всі підприємці мусять використовувати апаратні чи програмні реєстратори касових операцій, крім тих, хто веде торгівлю в сільській місцевості та займається ще кількома видами діяльності.
    Акцизний збір на алкогольні напої збільшено на 5 %.
    Від продажу третього та наступних об'єктів нерухомості треба сплачувати податок на доходи фізосіб у розмірі 18 %.
    Такий самий податок потрібно буде заплатити за продаж сільгосппродукції власного виробництва на суму понад 12 мінімальних зарплат. Крім того, сільгоспвиробники зобов'язані заплатити мінімальне податкове зобов'язання в розмірі 5 % нормативної оцінки вартості землі.
    Ставка ренти з видобутку руди прив'язана до її якості та змісту у вихідному видобутку.
    З 1 січня в Україні скасовано маркування акцизними марками натуральних вин без додавання спирту міцністю до 15 %.
  • Кабмін обмежив ціну "соціальних продуктів" – олії, а націнка на батони пшенично-житні не має перевищувати 10 %. Раніше до списку було включено крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого ґатунку та вермішель із неї, молоко пастеризоване жирністю 2,5 %, житньо-пшеничний хліб, яйця категорії С1, тушку курячу, воду мінеральну негазовану та вершкове масло.
    Приватні компанії зобов'язали до 30 квітня продавати 20 % видобутого ними газу на Українській енергетичній біржі. Постанова не стосується Нафтогазу та його дочірніх компаній.
  • Колишній прем'єр-міністр Азаров подав до окружного адмінсуду Києва позов до СБУ та РНБО з вимогою зняти введені проти нього санкції.
  • Попередній президент Порошенко виграв у Верховному суді справу проти блогера Шарія, який зажадав спростування заяв про те, що він є "не українським журналістом" та "працює на Росію". Верховний суд підтвердив рішення апеляційного суду, який скасував рішення Печерського суду щодо відновлення честі, гідності та ділової репутації Шарія від травня 2020 р.
  • Нацагентство із запобігання корупції підтвердило неправдивість відомостей, які вніс до електронної декларації співголова парламентської фракції "Європейська солідарність" Гончаров. Він не вказав у декларації будинок, що належить йому в Іспанії, який він нібито подарував матері.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в останній день року було проведено 54,7 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 5,0 тис. осіб, одужали 6,1 тис. хворих, померли – 190, вакциновано 52 тис. громадян. Міжнародний аеропорт Бориспіль відкрито для доступу осіб, що супроводжують пасажирів, із дотриманням санітарних норм та перевірки температури.
    У світі темпи поширення вірусів залишаються вкрай високими – за добу зафіксовано 1,64 млн випадків. Водночас смертність навіть скоротилася – померло 5,9 тис. чол. Греція зменшила термін самоізоляції для безсимптомних осіб зі ствердним тестом на коронавірус з 10 до 5 діб, попри швидке зростання осіб, що заразилися.

Війна

  • На Донбасі бойові дії із застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися на приморській ділянці фронту – у Широкиному та Водяному, на околицях Авдіївки, у районі Горлівки – у Майському та на Світлодарському водосховищі – у Новолуганському. Унаслідок обстрілу загинув український боєць.

Україна та світ

  • Офіс президента повідомив, що телефонна розмова Зеленського з президентом США Байденом відбудеться 2 січня – за 3 доби після переговорів Байдена з Путіним. Байден прямо заявив Путіну, що агресія проти України стане приводом для запровадження санкцій та посилення присутності США в Європі.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг та держсекретар США Блінкен обговорили протидію нарощуванню військової присутності Росії поблизу українського кордону.
    Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що Росія вживе "необхідних заходів для забезпечення стратегічного балансу" в разі, якщо США та НАТО не нададуть "в розумний термін" "гарантії безпеки" щодо нерозширення Альянсу на схід через прийняття України та Грузії. Він наголосив, що Росія не дасть забовтати ініціативи в нескінченних дискусіях. Лавров також заявив, що на Донбасі живуть сотні тисяч громадян РФ і Росія вживе всіх необхідних заходів для їхнього захисту та "дасть адекватну відповідь" у випадку, якщо Україна спробує звільнити територію ОРДЛО у воєнний спосіб. За його словами, єдиним способом врегулювання є повне та дослівне виконання Україною мінських домовленостей, які було схвалено Радою Безпеки ООН.
    Група з 24 колишніх високопосадовців США закликала адміністрацію Байдена оприлюднити заходи, погоджені на випадок вторгнення РФ в Україну.
    Канцлер Німеччини Шольц у новорічному зверненні наголосив, що агресія Росії проти України є для Європи новим викликом, а недоторканність кордонів не підлягає обговоренню. Міністр закордонних справ країни Бербок не вбачає можливості повернення Росії до "великої сімки" промислово розвинених країн до моменту відновлення територіальної цілісності України.
    Посол Естонії Кууск заявив, що Україна зараз тримає весь європейський фронт проти країни, яка має другі за вечичиною військові сили у світі – Росії.
    Президент Зеленський у новорічному зверненні заявив, що будь-яка армія "по той бік кордону" Україну не лякає, бо її захищають потужні Збройні сили.
  • Консорціум європейських операторів енергоринку підтвердив можливість синхронізації енергосистем Молдови та України із європейською мережею передачі електроенергії ENTSO-E.
  • Україна повністю закрила доступ до внутрішніх портів для суден під російським прапором, а також кораблів, власниками яких є фізичні чи юридичні особи РФ.

No comments:

Post a Comment