December 30, 2021

29.12.2021: Кабмін узаконив електронні права, техпаспорт та студентський квиток у додатку "Дія"

Кабмін узаконив електронні права, техпаспорт та студентський квиток у додатку "Дія"

  • Кабмін узаконив електронні права, техпаспорт та студентський квиток у додатку "Дія".
  • США закликали українську владу якнайшвидше призначити главу САП.
  • Газпром готовий розпочати постачання газу "Північним потоком-2".

В Україні

  • Кабмін прирівняв паперові документи – посвідчення водія та техпаспорт, а також студентський квиток до електронних у додатку для смартфонів "Дія".
  • Посольство США в Україні закликало членів комісії з вибору голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури якнайшвидше зібратися та оголосити переможця конкурсу. Незалежні члени комісії звернулися до генпрокурора Венедиктової з вимогою втрутитися в ситуацію та затвердити голову САП у найкоротший термін.
  • За інформацією Європейської бізнес-асоціації, витрати агрохолдингів на транспортування зерна залізницею у 2021 р. зросли більш ніж удвічі проти минулого року і їх уже можна порівняти з вартістю вирощування. Причиною названо некомпетентність та саботаж вищого менеджменту Укрзалізниці. Проте Кабмін знову призначив колишнього журналіста та депутата Лещенка на місце члена наглядової ради компанії за квотою держави.
  • Держбюро розслідувань провело обшуки в членів партії "Європейська солідарність" у справі про постачання вугілля з окупованої території Донбасу.
  • Антимонопольний комітет оштрафував на 80 млн грн підприємство "Дніпроазот" олігарха Коломойського за зупинення у 2018 р виробництва хлору, який використовується для знезараження питної води та стоків.
    За антиконкурентні дії оштрафовано підприємства агрохолдингу "Авангард" бізнесмена Бахматюка.
    АМКУ надав дозвіл холдингу бізнесмена Хмельницького на придбання Першого київського машинобудівного заводу ("Більшовик"). Хмельницький продає бізнесмену Іванову одне із підприємств-переможців конкурсу.
  • За інформацією Міністерства фінансів, сукупний державний борг України в листопаді зріс на 1,64 % у доларах – до $94,15 млрд, а в гривні – на 4,92 %, до 2558 млрд грн. З початку року держборг зріс на 4,31 % у доларах та на 19,46 % – у гривні.
  • Передостанні торги року на валютній біржі пройшли дуже спокійно, без істотних коливань курсу за невеликого обсягу угод – лише $168 млн. На четвер курс зафіксовано на рівні 27,20 ₴/$ (-0,02 грн), 30,77 ₴/€ (-0,06 грн), 3,68₴/10 руб (-0,02 грн).

Київ

  • У новорічну ніч комунальний транспорт столиці працюватиме на 2 години довше, а фунікулер – цілодобово.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 79,6 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 5,9 тис. осіб, одужали 10,4 тис. хворих, померли – 278, зроблено 117 тис. щеплень. Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що вже найближчим часом буде вакциновано понад 50 % дорослого населення країни. Він повідомив, що з початку року до країни завезено понад 40 млн доз вакцин. На заходи щодо боротьби з епідемією за рік витрачено 35 млрд грн. За словами прем'єр-міністра, уряд надалі не має наміру запроваджувати загальнонаціональні "локдауни". Кабмін скасував 14-денну самоізоляцію для осіб, які в'їжджають з окупованих територій Донбасу та Криму. Уряд відмовився від фінансування розроблення білкової (пептидної вакцини), над якою працювали львівські вчені. Президент Зеленський у 2020 р. пообіцяв зробити щеплення нею першим та забезпечити достатнє фінансування й держпідтримку розробників.
    Один з активістів руху за захист прав невакцинованих – Стахів – вийшов із психіатричної лікарні, де йому проводили експертизу на запит прокуратури. Стахіва, якому СБУ інкримінує зазіхання на конституційний лад, випущено з-під варти під заставу 1 млн грн.
    У світі зареєстровано абсолютний максимум кількості підтверджених заражень за добу – 1,6 млн випадків, померло 7,3 тис. хворих. Більшість випадків зафіксовано в США, Франції, Великій Британії, населення яких тотально вакциновано. Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Гебреєсус заявив про намір вакцинувати 70 % людства до липня 2022 р. За його словами, циркуляція двох варіантів коронавірусу – "омікрон" та "дельта" створює "цунамі нових випадків". Уряди США та Італії оголосили про пом'якшення вимог самоізоляції для вакцинованих або осіб, що нещодавно одужали, після контактування з інфікованими на коронавірус. Куба вакцинує все населення третьою "бустерною" дозою в січні.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки та вогневі контакти зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів у Новоселівці на схід від Волновахи та траси Донецьк-Маріуполь, у Новолуганському на Світлодарському водосховищі, а також на півночі Луганської обл. – у Золотому – неподалік ділянки розведення військ та в Трьохізбенці на лівому березі Сіверського Дінця. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій поранено українського бійця.
  • Чергова відеоконференція тристоронньої контактної групи не відбулася, оскільки російська делегація вважала її недоцільною. Росія вимагає прямих переговорів влади України з "республіками". Наступне засідання заплановане на 26 січня. 
  • Поблизу лінії фронту виявлено застреленого в голову військовослужбовця-контрактника. Прокуратура розслідує випадок як самогубство.
  • Секретар РНБО Данилов вважає чисельність російського військового угруповання на кордоні недостатньою для вторгнення.
  • Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Верещук заявила, що для перевезення людей між російськими пунктами пропуску та КПВВ "Чонгар" та "Каланчак" на адмінкордоні з Кримом буде орендовано або закуплено мікроавтобуси.

Україна та світ

  • Білий Дім повідомив, що у графіку переговорів США та Росії 10 січня в Женеві особисту зустріч президентів Путіна й Байдена не заплановано. Їхні телефонні переговори відбудуться в четвер, 30 грудня. За інформацією американських ЗМІ, найближчим часом президент Байден зв'яжеться із Зеленським для обговорення ситуації навколо України.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що ЄС обов'язково має брати участь в американсько-російських переговорах про "гарантії безпеки", оскільки тема обговорення безпосередньо стосується Європи. Держсекретар США Блінкен обговорив ескалацію ситуації з міністрами закордонних справ Франції, Німеччини та Великобританії.
  • Газпром повідомив про заповнення газом другої гілки газогону "Північний потік-2" та його повну готовність до початку експлуатації. Російський президент Путін заявив, що швидка сертифікація газопроводу дасть змогу знизити ціни на газ у Європі та Україні, куди російський газ поставляється за "реверсною схемою".
  • Президенти Путін та Лукашенко домовилися про проведення спільних військових навчань у Білорусі після Нового року. Путін заявив про намір допустити білоруські підприємства до держзакупівель у Росії вже незабаром.

Тренди

  • Згідно з результатами опитування 2018 респондентів, яке провів Фонд "Демократичні ініціативи", чинного президента Зеленського "політиком року" назвали 17 % опитаних. Він же став і "головним розчаруванням року", на думку 45 % респондентів. Наступні в списку – попередній президент Порошенко (8,1 % проти 8,5 % розчарованих) та колишній спікер Верховної Ради Разумков (8,0 % проти 3 %). Президентський рейтинг, як і раніше, очолює Зеленський із 17,5 % підтримки в першому турі, за ним ідуть Порошенко (11,3 %), Тимошенко (7,7 %) та Разумков (7,2 %). У другому турі в Порошенка та Зеленського приблизно рівні шанси, а в парі Зеленський-Розумків перемагає колишній спікер парламенту.

No comments:

Post a Comment