December 28, 2021

27.12.2021: Лавров знову загрожує США та НАТО війною через брак "гарантій безпеки"

Лавров знову загрожує США та НАТО війною через брак "гарантій безпеки"

  • Лавров знову загрожує США та НАТО війною через брак "гарантій безпеки".
  • Міністерство оборони проти ініціативи КМДА щодо створення штабу тероборони.
  • Петиція проти наказу про військовий облік жінок набрала понад 25 тис. голосів.

В Україні

  • На сайті президента набрала понад 25 тис. голосів петиція про скасування наказу про постановку жінок на військовий облік.

Київ

  • Київська міська адміністрація оголосила про створення штабу територіальної оборони та розгортання системи тероборони столиці. На січень заплановано проведення командно-штабних навчань. Міністерство оборони заявило, що місцева влада не має права формувати сили територіальної оборони та мусить діяти суто в межах повноважень, які надано ним законом "Про основи національного опору".

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 30,4 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 2,2 тис. осіб, одужали 4,8 тис. хворих, померли – 134, вакциновано 46 тис. громадян. За даними сайту Worldometers, у світі зафіксовано 730 тис. випадків зараження, померло 4,6 тис. хворих. Різкий стрибок кількості ствердних тестів зареєстровано в США, Великій Британії, країнах ЄС, Туреччині, попри тотальну вакцинацію населення. Влада Франції має намір заборонити проведення вечірок та сімейних новорічних свят, скасувати повернення дітей до шкіл після канікул та запровадити обов'язкове носіння масок на вулицях. Президент Чехії Земан висловився за обов'язкову вакцинацію, яка, на його думку, дасть змогу стримати пандемію. У низці земель Німеччини з 27 грудня запроваджено обмеження на роботу розважальних закладів та обмежено час роботи ресторанів та кафе.

Війна

  • На Донбасі бойові дії із застосуванням мінометів, гранатометів та стрілецької зброї тривали на околицях Донецька – у Мар'їнці та Красногорівці, на захід від Горлівки – у Нью-Йорку (Новгородському), у районі Світлодарського водосховища – у Травневому та Новолуганському, а також у Луганській обл. – у Новозванівці неподалік Попасної та Лобачевому на березі Сіверського Дінця. У Гнутовому – на схід від Маріуполя, на позиції українських військ було скинуто гранату з безпілотника. Штаб операції об'єднаних сил повідомив про поранення внаслідок обстрілів двох українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Віцепрезидентка США Гарріс повідомила, що російська влада попереджена про "небачені санкції", які буде застосовано в разі початку агресії проти України. Президент Байден підписав оборонний бюджет, у якому передбачено фінансування військової допомоги Україні у 2022 р у розмірі $300 млн. Єврокомісар Боррель закликав Єврокомісію та Раду ЄС підтримати Україну та Молдову в спротиві тиску Росії та зберегти жорсткі санкції проти Білорусі.
    Міністр закордонних справ РФ Лавров повідомив, що переговори зі США щодо "гарантій безпеки" відбудуться в Брюсселі, за день до саміту Ради Росія-НАТО. Білий дім підтвердив проведення переговорів із Росією 10 січня. Засідання Ради не відбувалися з 2019 р із вини Росії, яка блокує всі пропозиції. Лавров заявив, що "гарантії" потрібні для обмеження загроз на "європейському театрі, сподіваюся, не воєнних дій". За його словами, США хочуть влаштувати "маленьку війну" в Україні, щоби мати нагоду ввести санкції та придушити конкурентні можливості РФ. Заст. російського міністра оборони Фомін на брифінгу для військових аташе іноземних посольств звинуватив НАТО в підготовці до широкомасштабного збройного конфлікту з РФ.
  • У ніч на понеділок кілька десятків мігрантів знову безрезультатно пробували прорватися через польський кордон із території Білорусі, закидаючи польських прикордонників камінням. Польська влада щодня затримує водіїв, які допомагають мігрантам нелегально проникнути на територію країни, щоби далі потрапити до Німеччини.
  • У Білорусі оприлюднено проєкт змін до Конституції. З документа планується вилучити положення про без'ядерний та нейтральний статус країни, надати широкі повноваження Всебілоруським народним зборам – більші, ніж у парламенту, а чинному президентові Лукашенку – обнулити президентські терміни та надати можливість обрання ще на 2 терміни.

Тренди

  • Попередній президент Порошенко оголосив, що повернеться до України в першій половині січня. Він пообіцяв відповісти на всі запитання слідчих щодо пред'явлених йому звинувачень у держзраді та фінансуванні терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР".

No comments:

Post a Comment