December 27, 2021

26.12.2021: США попереджають про загрозу російського вторгнення на узбережжя Азовського моря

США попереджають про загрозу російського вторгнення на узбережжя Азовського моря

  • США попереджають про загрозу російського вторгнення на узбережжя Азовського моря.
  • Путін загрожує Заходу "різними наслідками" в разі розширення НАТО.
  • Газпром відмовився від бронювання додаткових потужностей газогону Ямал-Західна Європа.

В Україні

  • Кабмін дозволив бюджетним підприємствам та організаціям здійснити передоплату за газ держкомпанії "Нафтогаз трейдинг" на наступний рік коштом бюджету цього року.
  • Головнокомандувач Збройних сил Залужний заявив, що наказ про взяття на облік жінок як військовозобов'язаних за списком понад 100 професій не є підставою для призову або обов'язкової мобілізації. Їхня участь у навчаннях буде добровільною, а служити в ЗСУ вони будуть лише за контрактом. За його словами, жінки зможуть стати на облік дистанційно. Це стосується також вагітних та жінок із неповнолітніми дітьми. Призов передбачено лише в разі оголошення воєнного стану або мобілізації.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні, за даними МОЗ, у неділю проведено 25,6 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 1,9 тис. осіб, одужали 4,5 тис. хворих, померли – 133, вакциновано 29,5 тис. громадян. У світі за добу було підтверджено 386 випадків інфікування, померло 3,4 тис. хворих. Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Гебреєсус заявив, що для завершення пандемії нібито потрібно прищепити до середини наступного року 70 % населення планети. Він також анонсував обговорення глобальної угоди щодо боротьби з пандемією коронавірусу та оперативного реагування на інші пандемії в майбутньому. Головний інфекціоніст США Фаучі прогнозує значне зростання кількості заражень новим штамом "омікрон" найближчим часом.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів у Пісках на околиці Донецька, у Південному, Шумах та Нью-Йорку (Новгородському) на околицях Горлівки та в Новолуганському на Світлодарському водосховищі. У Талаківці на позиції українських військ було скинуто гранату з безпілотника. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій важко поранено двох українських військовослужбовців. Окупанти не дали дозвіл на виїзд автомобілів місії ОБСЄ на контрольовану Україною територію на ділянці фронту в районі Горлівки.
    Член української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Іванова сподівається, що обмін утримуваними особами відбудеться на православне Різдво чи Водохреще. За словами спікера делегації Арестовича, Росія зажадала визнання в Україні довідок про щеплення мешканців ОРДЛО препаратом "Супутник-V" як умову для відкриття КПВВ "Золоте" та "Щастя".

Україна та світ

  • Президент РФ Путін заявив, що в разі невиконання НАТО і США вимог про нерозширення Альянсу на схід, відповідь може бути "різною" й залежатиме від пропозицій, які нададуть йому військові експерти. Він стверджує, що Росія наражається на серйозну небезпеку та назвав проблему вступу України до НАТО "питанням життя і смерті", оскільки керівництво Альянсу нібито обіцяло йому відмовитися від приймання колишніх радянських республік. Його прессекретар Пєсков додав, що якоїсь певної дати отримання відповіді від США на цю пропозицію Путін не має.
    Видання The Washington Post з посиланням на американську розвідку попередило, що наступ Росії може розпочатися з азовського узбережжя. Ця ділянка є ключовою для створення сухопутного коридору до Криму. У вторгненні можуть узяти участь до 175 тис. військовослужбовців. У грудні Росія провела в Азовському морі кілька великих навчань флоту з бойовими стрільбами та постійно обмежує судноплавство для кораблів, що йдуть до портів Маріуполь та Бердянськ. Секретар РНБО Данилов визнав, що узбережжя є ділянкою, захищати яку складно. Міністерство оборони РФ повідомило про завершення навчань у Краснодарському краї за участю 1 тис. десантників. Президент Чечні Кадиров назвав українців "нашим народом", а Україну – "нашою територією", яку треба буде приєднати до Росії, якщо президент Зеленський і надалі буде проводити антиросійську політику.
    Глава Єврокомісії фон дер Ляєн заявила, що санкції проти Росії в разі вторгнення її військ в Україну вже підготовлено та узгоджено. Вона наголосила, що Україна та Грузія мають право самостійно вирішувати, до яких союзів вступати, а США, НАТО та ЄС єдині в підтримці цих принципів. За її словами, ЄС має намір поглибити угоди про асоціацію з Молдовою, Україною та Грузією.
  • Газпром відмовився від бронювання додаткових потужностей газогону "Ямал–Західна Європа" для транзиту газу до ЄС. Російський монополіст уже виконав план із прокачування в грудні, тому протягом 6 днів газ поставляється реверсом цим газогоном із Німеччини до Польщі.

Тренди

  • Голова партії "Слуга народу" Шуляк заявила, що наступного року заплановано відкликання із застосуванням процедури імперативного мандату низки депутатів місцевих рад, яких було обрано за партійними списками. Вона також повідомила, що у Верховній Раді партія не має наміру створювати коаліцію з іншими політичними силами й має намір ухвалити додаткові закони "для боротьби з олігархами". Глава фракції Арахамія заявив, що парламентську більшість, "у разі необхідності", буде створено з групами. Йдеться про сателіти – групи "За майбутнє" та "Довіра", депутати яких захищають інтереси олігархів. Конституційний суд у 2009 р. роз'яснив, що коаліція може бути створена лише фракціями, групи брати участь у ній не можуть.

No comments:

Post a Comment