December 26, 2021

25.12.2021: Волкер закликав Байдена запровадити превентивні санкції проти Росії

Волкер закликав Байдена запровадити превентивні санкції проти Росії

  • Волкер закликав Байдена запровадити превентивні санкції проти Росії.
  • Газпром переклав вину за рекордні ціни в ЄС на споживачів газу та Україну.

В Україні

  • Президент Зеленський привітав мешканців України з Різдвом без вказівки на те, що воно святкується за західним обрядом. Здебільшого громадяни, як і раніше, святкують Різдво 7 січня. Глава ПЦУ Єпіфаній прогнозує поступовий перехід на святкування Різдва 25 грудня впродовж кількох років.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в суботу проведено 38 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 2,8 тис. осіб, одужали – 4,3 тис. хворих, померли – 138. Зроблено лише 28,3 тис. щеплень. За даними сайту Worldometers, у світі зафіксовано 493 тис. випадків зараження, померло 4,1 тис. хворих. Уряд Чехії вирішив не подовжувати після 25 грудня режим надзвичайного стану, який було запроваджено після чергового стрибка заражень, проте зберігає жорсткий карантин з обмеженням зборів та відвідуванням громадських місць за пред’явлення сертифікату вакцинації. Влада Австрії, як і раніше, обмежує кількість учасників масових заходів і заборонила роботу закладів громадського харчування в новорічні та різдвяні свята.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ у районі Травневого на схід від Горлівки. Втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було. 25 грудня окупаційна влада не пропустила на окуповану територію спостерігачів ОБСЄ в пункті пропуску "Золоте" в Луганській обл. та затримали на кілька годин у Станиці Луганській, оскільки "не було попереднього повідомлення" про їхнє переміщення. На думку члена української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Гармаша, шанси на обмін утримуваними особами до кінця року вкрай малі.

Україна та світ

  • Колишній спецпредставник Держдепартаменту США з урегулювання в Україні Волкер закликав адміністрацію президента Байдена запровадити превентивні санкції проти Росії, "поки не пізно" та зняти їх у разі деескалації. Сенатори від двох найбільших партій США Шагін і Портман радять президентові США збільшити постачання зброї Україні, не примушувати українського президента Зеленського до поступок за рамками мінських домовленостей, не допустити запуску газогону "Північний потік-2" та розвивати співпрацю в коаліції з партнерами, які чітко усвідомлюють рівень загроз. За інформацією агентства Reuters, влада Німеччини не поділяє впевненості США в підготовці Росії до вторгнення в Україну. Прессекретар російського президента Пєсков відкинув звинувачення в підготовці вторгнення. За його словами, "Росія ніколи ні на кого першою не нападала". Генеральний секретар НАТО Столтенберг призначив на засіданні Ради Росія-НАТО на 12 січня для обговорення ситуації на кордоні з Україною та перспектив розширення Альянсу. Секретар РНБО України Данилов не вважає за серйозну загрозу російського вторгнення, водночас стверджує, що основною метою Путіна є знищення України.
    Папа Римський Франциск у різдвяній проповіді закликав не допустити розповзання "метастазів конфлікту" в Україні.
  • Прессекретар голови Газпрому Купріянов заявив, що російський монополіст виконав усі контрактні зобов’язання, а зростання цін на газ у ЄС пов’язане з браком заявок на купівлю газу та реверсом із Німеччини до Польщі та України. Влада країн ЄС звинуватила Газпром у зупиненні постачання газогоном Ямал – Західна Європа. На 20 % скоротився і транзит російського газу Україною – зі 109 до 87,7 млн ​​м³ на добу. Це спричинило рекордне зростання цін на газ на європейських хабах.
  • Прессекретар російського МЗС Захарова закликала владу Молдови до якнайшвидшого проведення консультацій щодо врегулювання конфлікту з невизнаною "Придністровською республікою", які запропонував провести нещодавно "переобраний" її "глава" Красносільський. Переговори у форматі "5+2" (Молдова, Придністров’я, Росія, Україна, ОБСЄ, спостерігачі від США та ЄС) за рік, що минув після обрання президента Санду, загальмувалися. Мета Росії – легалізація самопроголошеної "республіки" під повним контролем російських військ.
  • Уряд німецького канцлера Меркель останніми днями перед відставкою дозволив постачання зброї на рекордну суму – майже €5 млрд насамперед до Єгипту. За інформацією видання Bild, Меркель особисто блокувала постачання зброї до України лінією агентства НАТО, які вже було оплачено.
  • Прикордонна служба Польщі повідомила про безперервні спроби прориву мігрантів із території Білорусі. У суботу намагалися потрапити на польську територію кілька груп чисельністю 69 осіб, усі мігрантів було депортовано.

Тренди

  • На думку кількох аналітиків, Україна не виконала один із "маяків" меморандуму зі МВФ про надання другого траншу кредиту stand by. Йдеться про продаж держпакетів акцій трьох великих підприємств – Об’єднаної гірничо-хімічної компанії, Першого Київського машинобудівного заводу та "Президент-готелю".

No comments:

Post a Comment