December 24, 2021

23.12.2021: Міноборони видало наказ про взяття на військовий облік жінок віком до 60 років

Міноборони видало наказ про взяття на військовий облік жінок віком до 60 років

  • Міноборони видало наказ про взяття на військовий облік жінок віком до 60 років.
  • Кабмін удесятеро збільшив штрафи за порушення природоохоронного законодавства.
  • Путін звинуватив Україну в зростанні цін на газ у Європі.

В Україні

  • Кабмін збільшив на понад 10 разів штрафи за порушення природоохоронного законодавства – за незаконне рубання дерев, пошкодження лісових культур та газонів, самовільне косовище, заготівлю сіна, випас худоби, знищення тварин та інших об’єктів тваринного світу, збирання лікарських рослин, грибів, ягід, горіхів, а таке за проїзд транспорту, забруднення територій та захоплення земельних ділянок. Розмір штрафів вираховуватимуться з огляду на індекс інфляції.
    Спецпідприємство "Аграрний фонд", яке закуповує зерно до держрезерву, передано в підпорядкування Міністерству аграрної політики. У 2019 р., за даними Рахункової палати, "Аграрний фонд", зазнав збитків на суму 3,2 млрд грн.
  • В Україні спалахнув гучний скандал, після набрання чинності наказом Міністерства оборони про взяття на облік жінок віком до 60 років, за списком, що містить понад 100 професій. Водночас вагітність та наявність малолітніх дітей зобов’язання не скасовують. За непостановку на облік підприємства та громадян штрафуватимуть – як територіальні центри комплектування (колишні військкомати), так і Держінспекція з праці. Міністерство оборони повідомило, що призов на військову службу жінок можливий у разі оголошення воєнного стану або загальної мобілізації. Чиновники спробували заспокоїти громадськість, заявивши, що процес буде "поступовим" та "плановим". Цю норму внесли депутати від "Слуги народу" до "невідкладного" законопроєкту Зеленського перед другим читанням. За закон проголосували більшість депутатів, – як сателіти "Слуги народу", так і опозиція – "Європейська солідарність", "Голос" та "Батьківщина". На підставі цього закону попередній міністр оборони Таран видав у жовтні наказ, погодивши його зі МВС та СБУ. Документ набув чинності 17 грудня.
  • Торги на міжбанку пройшли досить спокійно, втручання НБУ для коригування курс не знадобилося, обсяг склав $222,4 млн – трохи вище за середній, попри те, що п’ятниця в США є вихідним днем та операції будуть закриті лише в понеділок. Після обіду гривня незначно зміцнилася через зростання пропозиції. На п’ятницю курс встановлено на позначці 27,27 ₴/$ (+0,02 грн), 30,85 ₴/€ (+0,04 грн), 3,71 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними МОЗ, у країні за добу проведено майже 63 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 6,6 тис. осіб, одужали 14,9 тис., померли – 248. Вакциновано 113,8 тис. осіб, двома дозами з початку кампанії щеплено 13,3 млн осіб, що, за оцінкою чиновників, становить 42,8 % дорослого населення. У світі зафіксовано стрибок заражень – 979 тис. випадків, переважно – у США, Великій Британії, Франції та Італії, водночас смертність залишається на колишньому рівні – померли 6,9 тис. хворих. Уряд Еквадору ухвалив рішення щодо обов’язкової вакцинації громадян. Чехія з 27 грудня для в’їзду до країни вимагає, крім сертифіката вакцинації, ще й тест ПЛР.

Війна

  • Окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ у Шумах на околицях Горлівки та в Золотому, поруч із КПВВ та ділянкою розведення військ. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій втрат серед українських військовослужбовців не було.
    МЗС України направило ноту Росії у відповідь на вторгнення на окуповану територію Донбасу ще одного "гуманітарного конвою" без офіційної згоди української влади.
  • СБУ оголосила підозру керівнику російської ПВК "Вагнера" ​​Уткіну, який керував військовими операціями найманців під час боїв за Іловайськ.

Україна та світ

  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Альянс ніколи не давав обіцянки щодо відмови від розширення, а вступити до нього може будь-яка країна, і це підтверджено багатьма міжнародними договорами.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель зателефонував міністру закордонних справ Кулебі й повідомив про координацію дій ЄС та США щодо "гарантій безпеки" для РФ. Прессекретар Білого Дому Саакі не підтвердила інформацію Кремля про проведення зустрічі президентів Байдена та Путіна в Женеві в січні 2022 р., проте повідомила, що на початку року там відбудуться переговори лінією дипломатичних відомств про "гарантії безпеки". Глава російського МЗС Лавров заявив, що курс на втягування України в НАТО може спровокувати масштабний воєнний конфлікт у Європі.
  • Білоруська влада оголосила місцеве відділення "Радіо Свобода" екстремістською організацією, заарештувала одного з її журналістів та відкрила кримінальну справу проти ще одного.
  • Представник російського МЗС Поліщук заявив, що Росія оцінюватиме необхідність переговорів щодо транзиту газу Україною після 2024 р лише після оцінювання потреби в додатковому постачанні європейським споживачам та їхньої готовності заплатити встановлену ціну. Зі США до Європи після різкого стрибка цін на європейських газових хабах, за даними агентства Bloomberg, вирушили 76 газовозів місткістю від 100 млн м³ газу кожен. У відповідь на звинувачення Путіна в імпорті Україною російського газу через Польщу, й у тому, що ці закупівлі вплинули на ціни в Європі, глава підприємства "Оператор ГТС" Макогон заявив, що з жовтня Україна практично не імпортує газ із ЄС, а здебільшого постачання до країни було не з Польщі.

Тренди

  • Міністерство цифрової трансформації оголосило про тестування в додатку для смартфонів "Дія" функцій опитування користувачів та фотоідентифікації без "крутіння головою". За словами чиновників, опитування стануть для користувачів "улюбленим засобом електронної демократії". Експерти з кібербезпеки наголошують, що подібна система без жорсткого контролю з боку громадськості може стати засобом масштабних маніпуляцій суспільною думкою.
  • Глава Фонду держмайна Сенниченко заявив, що уряд планує продаж усіх найбільших підприємств – платників ПДВ, зокрема, Нафтогазу та Укрпошти. Він не сказав, навіщо влада планує створювати нового авіаперевізника, який утримуватиметься коштом бюджету.

No comments:

Post a Comment