December 19, 2021

18.12.2021: Росія погрожує НАТО "воєнно-технічною альтернативою" в разі розширення на схід

Росія погрожує НАТО "воєнно-технічною альтернативою" в разі розширення на схід

  • Росія погрожує НАТО "воєнно-технічною альтернативою" в разі розширення на схід.
  • Сенат США запровадить у січні санкції проти "Північного потоку-2".
  • Скасовано аукціон із продажу ОГХК.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закони про особливий режим оподаткування підприємств галузі інформаційних технологій, який влада називає "Дія-City", та про надання громадянства іноземцям, які беруть участь у військових діях із захисту територіальної цілісності України.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг скасувала штраф Нафтогазу в розмірі 1,2 млн грн за ненадання доступу її представникам для перевірки, замінивши його заявою про недопущення подібних інцидентів у майбутньому.
  • Фонд держмайна визнав таким, що не відбувся, аукціон із продажу держпакета акцій одного з найбільших підприємств – Об'єднаної гірничо-хімічної компанії. З двох поданих заявок одна не відповідала вимогам чинного законодавства. Провідні міжнародні компанії, хоча й зацікавлені в придбанні активу, не поспішають брати участь у приватизації без надання владою України гарантій захисту інвестицій.
  • Світовий банк виділив Україні кредит у розмірі €300 млн на реалізацію реформ, які спрямовано на відновлення економіки країни. Попередню позику в розмірі €350 млн було виділено в червні 2020 р. на підтримку запуску земельної реформи та інвестицій у сільське господарство.

Київ

  • На Софіївській площі відкрито головну ялинку країни.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, в Україні в суботу проведено 44,6 тис. тестів на коронавірус, підтверджено 3,6 тис. випадків, одужали – 6,9 тис. хворих, померли – 176. Вакциновано всього 62,7 тис. громадян. У світі зафіксовано 558 тис. випадків зараження, померло 5,2 тис. осіб. Уряд Великої Британії планує посилити обмеження через швидке зростання кількості інфікованих. Влада Німеччини обмежила в'їзд із країни для стримування поширення штаму "омікрон". Уряд Нідерландів оголосив ще один локдаун на новорічні свята – з 19 грудня до 14 січня. Для в'їзду до Греції з 19 грудня потрібно надати ПЛР тест незалежно від вакцинації.

Війна

  • На Донбасі окупанти скинули на позиції українських військ гранату з безпілотника на приморській ділянці фронту – у Широкиному, неподалік – у Водяному – здійснили обстріл із мінометів. Бойові дії із застосуванням мінометів йшли в Південному на околицях Горлівки та в Троїцькому на кордоні Донецької та Луганської областей, у Новозванівці в районі Попасної – окупанти обстріляли українські війська з гранатометів. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій поранено українського бійця.

Україна та світ

  • Заступник глави МЗС РФ Глушко пригрозив НАТО "військово-технічною альтернативою" в разі відмови від вимоги про нерозширення Альянсу на схід через вступ до нього України та Грузії. Глава фракції однієї з партій коаліції – Соціал-демократичної – німецького Бундестагу Мютценіх закликав узяти до уваги вимоги РФ.
    Міністр закордонних справ Білорусі Макей оголосив про намір керівництва країни розмістити російську ядерну зброю за посилення загрози з боку НАТО, а міністерство оборони оголосило про перекидання в країну російських бомбардувальників Ту-22М3 для спільного патрулювання західного кордону.
    Міністр закордонних справ Кулеба закликав Захід оголосити, які саме санкції буде застосовано до РФ у разі вторгнення в Україну. Міністр оборони Рєзніков на переговорах із міністром оборони Данії Брамсен заявив, що Україні потрібні не лише оборонні, а й наступальні озброєння, оскільки плани російського керівництва можуть змінитися, якщо ціна вторгнення буде надто високою. Він порівняв дії російського президента із політикою Гітлера. На думку заступника міністра Маляр, Путін висуває завищені вимоги до Заходу, щоб здобути  "щось менше".
    Сенат США планує в середині січня проголосувати за запровадження жорстких санкцій проти російського газогону "Північний потік-2". Сенатори від Республіканської партії поставили санкції умовою призначення дипломатів на посади в Держдепартаменті та зняли блокування після отримання підтвердження про спільне голосування з демократами.
    Міністр економіки Німеччини, віцеканцлер Хабек вважає, що участь у будівництві "Північного потоку-2" стала стратегічною помилкою з огляду на геополітичні інтереси країни. За його словами, усі країни ЄС, окрім Німеччини та Австрії, були проти проєкту. За словами міністра, питання про те, чи буде газогін введено в експлуатацію, залишається відкритим і його треба  розв'язувати, враховуючи норми європейського та національного права.
  • МЗС Молдови засудило участь посла Росії в Молдові Васнецова в "інавгурації" "президента Придністровської республіки" Красносільського.

Тренди

  • Україна посідає 8 місце у світі за кількістю громадян, що виїхали з країни – у 2021 р. їхня кількість перевищила 600 тис., після скорочення через епідемію до 100 тис. торік. За оцінкою українських чиновників, за 11 років населення країни зменшилося на 3,3 млн осіб через трудову міграцію.

No comments:

Post a Comment