December 18, 2021

17.12.2021: МОЗ розширив перелік працівників, які підлягають обов'язковій вакцинації

МОЗ розширив перелік працівників, які підлягають обов'язковій вакцинації

  • МОЗ розширив перелік працівників, які підлягають обов'язковій вакцинації.
  • Росія зажадала від США "гарантії безпеки" із забороною вступу України до НАТО.
  • НКРЕКП дозволила ТЕС використовувати газ для виробництва електроенергії.
  • Верховна Рада відмовилася відтермінувати запровадження касових апаратів та розійшлася на канікули.

В Україні

  • Верховна Рада звільнила від податку на доходи та військовий збір кошти, які зараховуватимуться на картки в рамках програми "еПідтримка".
    Депутати не знайшли голосів для включення до порядку денного законопроєкту про відтермінування вживання підприємцями касових апаратів, програмних тощо. Під будинком парламенту відбулася маніфестація підприємців, які вимагали ухвалення цього законопроєкту. Під час зіткнень із поліцією постраждали 2 особи.
    Партія "Голос" звинуватила Офіс президента та керівництво парламенту в рейдерському захопленні фракції після того, як заступник. голови Верховної Ради Корнієнко оголосив про призначення головою фракції депутата Устінової.
    Глава парламенту Стефанчук заявив, що законопроєкт про скасування сезонного переведення на "зимовий час" готовий до ухвалення. У першому читанні його було прийнято ще 3 березня.
    Депутати розійшлися на довгі новорічні канікули, наступне пленарне засідання заплановане на 26 січня.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг надала дозвіл тепловим електростанціям закуповувати газ для виробництва електроенергії за спеціальною ціною 4,8 тис. грн/1000 м³, лише протягом опалювального періоду в разі дефіциту потужностей для балансування навантаження енергосистеми. Оператору "Укренерго" дозволено запроваджувати заборону на імпорт електроенергії з Росії та Білорусі в разі непідтвердження одержувачем графіка постачання. Прем'єр-міністр Шмигаль на засіданні уряду запевнив, що Україна взимку буде з теплом та світлом, а тарифи не зміняться до кінця опалювального сезону. Він заявив, що проблему з вугіллям для електростанцій уже вирішено, оскільки протягом місяця завозиться майже 2 млн т за місячного споживання 1,7 млн ​​т. Водночас він змушений був підтвердити, що 4 ТЕС уже переведені на спалювання газу через нестачу вугілля.
    307 депутатів Верховної Ради звернулися до уряду із проханням про виділення 300 млн грн із резервного фонду на погашення боргів за оплату праці шахтарів держшахт.
  • Асоціація хлібопекарських підприємств звернулася до президента Зеленського із проханням про постачання газу за пільговою ціною. Асоціація попередила, що постійне зростання цін на газ може спричинити збої у виробництві та постачанні хліба населенню. Ціна на хліб піднялася за рік на понад 15 % і зростає далі. Асоціація пов'язує зростання цін із надмірним експортом продовольчої пшениці.
  • Телеканал "Рада" усунув від роботи скандального політтехнолога Петрова – фігуранта "справи педофілів" та інших резонансних справ.
  • Попередній президент Порошенко проігнорував спробу вручення йому повістки на допит слідчими Держбюро розслідувань, після чого виїхав за кордон.
  • Генпрокурор Венедиктова повідомила про відкриття кримінальних проваджень проти двох депутатів Верховної Ради від "Слуги народу" – Куницького та Кириченка, та ще одного від "Європейської солідарності" – Забродського за фактом внесення неправдивих відомостей до електронних декларацій.
  • НБУ усунув із посади голів правління та наглядової ради "Промінвестбанку", що належить російському банку "ВЕБ". Глава НБУ Шевченко заявив, що регулятор блокуватиме спроби продажу російських дочірніх банків і запропонував їм здати ліцензії, якщо вони не планують вести господарську діяльність в Україні.
  • НБУ повідомив, що система електронних платежів працюватиме у звичайному режимі 30 грудня та 4 січня. 31 грудня здійснюватимуться платежі всередині банків та розрахунки з бюджетом та регулятором. 1–3 січня банки самі визначають свій графік роботи, усі угоди буде проведено 4 січня.
  • На валютному ринку до обіду попит перевищував пропозицію, що призвело до невеликого послаблення гривні По обіді розкид котирувань був мінімальним. На понеділок курс встановлено на позначці 27,25 ₴/$ (+0,05 грн), 30,86 ₴/€ (+0,01 грн), 3,69 ₴/10 руб (-0,01 грн). Наступного тижня банкіри прогнозують зростання курсу долара через зростання попиту на валюту з боку імпортерів енергоносіїв і нерезидентів. Для підтримання курсу НБУ продав на міжбанку за тиждень $132,5 млн, купив – $5 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в п'ятницю зроблено 78,7 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 7,5 тис. осіб, одужали 18,5 тис. хворих, померли – 288. Вакциновано 137 тис. осіб, з початку кампанії двома дозами препаратів щеплено 12,9 млн громадян. МОЗ видав наказ про розширення переліку професій, працівники яких підлягають обов'язковій вакцинації. До нього включено медиків, працівників органів виконавчої влади – місцевих та центральних, державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, а також комунальних підприємств. Міністр охорони здоров'я Ляшко оголосив про виявлення зараження штамом "омікрон" у громадянина, який прилетів з Об'єднаних Арабських Еміратів.
    У світі за добу зареєстровано майже 730 тис. випадків зараження, померло 7,3 тис. хворих. Найбільша кількість тих, хто заразилися, – у США та Великій Британії. Компанія Pfizer оголосила про початок тестування вакцини на дітях віком від 6 місяців. Уряд Австрії запровадив заборону на в'їзд туристів із країн, які не входять до Шенгенської зони, а громадяни ЄС мусять пред'явити під час перетину кордону заперечний результат ПЛР тесту та відбути 5-денну самоізоляцію.

Війна

  • На Донбасі сталися вогневі контакти із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів у Майському районі Горлівки, Новолуганському на Світлодарському водосховищі та Новотошківському на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат за добу серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • МЗС РФ опублікувало проєкт угоди про "гарантії безпеки" від НАТО й передало його США. Заступник міністра Рябков запропонував США провести переговори щодо "гарантій" без залучення третіх країн. За його словами, їхня участь втопить процес "у дебатах та словоблудді". Адміністрація президента Байдена відповіла Росії, що не братиме участі в переговорах із цього приводу без європейських партнерів. Рябков висловив надзвичайне розчарування цим рішенням США. Він наголосив, що керівництво Росії не вбачає сенсу давати додаткові гарантії ненападу на Україну, оскільки їх нібито вже прописано в Будапештському меморандумі. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що "Україну наразі як партнера й союзника втрачено повністю", тому що українська влада обрубує стосунки з Росією. Водночас він наголосив, що "братський народ втратити не можна". Українське МЗС вважає, що найкращою гарантією безпеки стане згортання Росією військових приготувань на кордоні.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Альянс готовий до переговорів щодо цього питання лише з урахуванням позиції України. Міністр оборони Естонії Лаанет вважає, що виконання вимог Росії спричинить катастрофу для європейської безпеки.
    На думку радника президента США з національної безпеки Саллівана, Путін поки що не ухвалив рішення про вторгнення до України. Чиновник заявив, що адміністрація Байдена розглядає можливість розширення військової допомоги Україні. Американське інформагентство CNN повідомило з посиланням на джерела в розвідці, що Росія й надалі нарощує угруповання військ на кордоні з Україною. ФСБ РФ заявила про запобігання теракту в Ростовській обл., який нібито підготувало "нацистське молодіжне угруповання МКУ", яке діє за вказівкою "українських праворадикалів".
  • Держдепартамент США констатував, що з новим урядом Німеччини проведено "хороші переговори" щодо проблем навколо введення в експлуатацію російського газогону "Північний потік-2".
  • Росія з 18 грудня офіційно вийшла із Договору про відкрите небо. Наразі над територією країни заборонено інспекційні польоти інших учасників договору для контролю військової активності. Питання про вихід із Договору Білорусі залишається відкритим.

Тренди

  • Президент Зеленський ухилився від прямої відповіді на запитання журналіста "Української правди" Ткача про таємні відвідування його Офісу бізнесменом Павлюком, якого ЗМІ називають "королем контрабанди".
  • Представниця парламенту в Конституційному суді депутат від "Слуги народу" Совгиря заявила, що здавання мандатів 150 депутатами не спричинить розпуск парламенту, оскільки їхні місця займуть кандидати, які йдуть далі за списком партії. Спікер парламенту Стефанчук підкреслив, що розпуск є правом президента, а не обов'язком навіть у разі наявності законних підстав для таких дій – розпад коаліції та непроведення пленарних засідань упродовж 31 дня тощо.
  • Київський міжнародний інститут соціології провів телефонне опитування 2000 респондентів. У разі вторгнення російської армії опір агресору готові вчинити понад половина опитаних, третина респондентів – готові захищати незалежність зі зброєю в руках.

No comments:

Post a Comment