December 15, 2021

14.12.2021: Верховна Рада ухвалила закон про спеціальний режим оподаткування IT підприємств "Дія-City"

Верховна Рада ухвалила закон про спеціальний режим оподаткування IT підприємств "Дія-City"

  • Верховна Рада ухвалила закон про спеціальний режим оподаткування IT підприємств "Дія-City".
  • Китайські інвестори подали до арбітражу позов до України на $4,6 млрд за націоналізацію підприємства "Мотор Січ".

В Україні

  • Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо спеціального режиму оподаткування підприємств сфери інформаційних технологій "Дія City".
    Ухвалено закон про якість навчальної літератури. Заборонено користування підручниками, що містять плагіат, сфальшовану інформацію, а також ознаки дискримінації.
    Дозволено допуск іноземних військовослужбовців на територію країни для проведення військових навчань у 2022 році.
    Депутати ухвалили закон про спрощення надання громадянства іноземцям, які беруть участь у бойових діях із захисту територіальної цілісності України.
    Прийнято закон про фінансові послуги та фінансові компанії та ломбарди, який визначає вимоги до підприємств цієї сфери, а також права клієнтів.
    Подовжено дію мораторію на банкрутство державних шахт.
    Ще одна депутатка від "Слуги народу" – Шпак – увійшла до складу міжфракційного об'єднання колишнього спікера парламенту Разумкова "Розумна політика", Разумков оголосив про формування своєї команди.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль оголосив, що інвестиції до України, реінвестування тощо, зростуть цього року до $6,5 млрд. Кабмін знизив вимоги до компаній, яким можуть бути надані пільгові умови та довірена особа уряду ("інвестиційна няня").
  • Міністерство інфраструктури підписало меморандум із підприємством "Антонов" про купівлю 5 середньомагістральних літаків. За словами міністра Кубракова, контракт буде підписаний у першій половині року.
  • Віцепрем'єр-міністр – міністр економіки Свириденко повідомила, що 17 грудня Світовий Банк ухвалить рішення щодо виділення кредиту в розмірі €300 млн на програму розвитку енергоефективності. Кошти буде направлено на фінансування президентського проєкту "Енергетична незалежність".
  • Апеляційний суд підтвердив законність рішення НБУ щодо визначення переліку осіб, пов'язаних із Приватбанком, яке було скасованого Окружним адмінсудом Києва у 2019 р.
  • Мінфін продав держзобов'язання на 5,8 млрд грн, $69 млн та €105 млн. Чиновники суттєво підвищили дохідність майже всіх ОВДП, проте основні продажі припали на облігації з терміном обігу 3 місяці – їх було продано на 2,2 млрд грн. Результати аукціону не вплинули на ситуацію на валютному ринку, де курс долара після корекції наприкінці минулого тижня знову став зростати. На валютному ринку весь день попит на долар був високим. Курс на середу встановлено на рівні 27,00 ₴/$ (+0,11 грн), 30,53 ₴/€ (+0,21 грн), 3,67 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Київ

  • Вартість квитків на експрес "Залізничний вокзал – аеропорт Бориспіль" підвищено з 80 до 100 грн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні у вівторок проведено 79 тис. тестів на коронавірус, підтверджено 8,1 тис. випадків зараження, одужали 26,3 тис. хворих, померли – 356. Темпи вакцинації помітно знизилися – за добу зроблено 143 тис. щеплень. Головний санлікар Кузін стверджує, що шанси потрапити до реанімації в невакцинованих вищі в 5 разів, а померти – у 9 разів, і назвав вакцинацію обов'язком кожної людини. Секретар РНБО Данилов прогнозує ще одну хвилю епідемії в середині лютого.
    У світі зафіксовано 616 тис. випадків інфікування, померло 7,6 тис. хворих. Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила, що штам коронавірусу "омікрон" виявлено вже в 77 країнах. Великобританія, скасувала заборону на в'їзд у країну громадянам держав Південної Африки, де був зафіксований новий штам, оскільки швидкість його поширення зробила обмеження марними. Уряд Італії подовжив режим надзвичайного стану до кінця березня і вимагає надання тестів усіма іноземцями, що в'їжджають до країни, плюс 5-денну самоізоляцію для невакцинованих. Компанія Pfizer оголосила, що її таблетки проти коронавірусу діють і на новий штам і на 90 % знижують ризик шпиталізації та смертності.

Війна

  • Упродовж доби бойові дії із застосуванням мінометів, гранатометів та стрілецької зброї відбувалися в Гранітному та Старогнатівці – на схід від Волновахи та траси Донецьк – Маріуполь, у районі Донецька – у Новомихайлівці, Первомайському, Водяному, Авдіївці, у Новолуганському на Світлодарському водосховищі, а також у Новотошківському на трасі Р-66 "Бахмутка" на півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського бійця.

Україна та світ

  • Помічник держсекретаря США Донфрід назвала дезінформацією повідомлення американських ЗМІ про поступки американської адміністрації російському президентові Путіну щодо членства України в НАТО. Вона заявила, що жодних обговорень та рішень щодо українських питань без участі України не прийматиметься.
    Путін під час переговорів із фінським президентом Нійністьо знову звинуватив Україну у використанні силових методів вирішення "конфлікту" на Донбасі й зажадав "гарантії безпеки" від НАТО – відмови від приймання до Альянсу України та Грузії.
    Німецьке видання Bild повідомило, що, крім блокування постачання озброєнь до України, уряд Німеччини постачав до РФ компоненти подвійного призначення, які були використані під час воєнних дій проти України. Міністр закордонних справ Кулеба повідомив, що веде переговори з новим міністром закордонних справ Німеччини Бербок про розблокування постачання до України летальної зброї лінією агентства НАТО, Бербок провела переговори з главою МЗС РФ Лавровим, на яких вимагала поновлення переговорів у "нормандському форматі" з дотриманням непорушності територіальної цілісності України.
    За даними опитування російської соцслужби "Левада-центр", 75 % респондентів вважають, що напруженість на кордоні України може перерости в повномасштабну війну.
    Прессекретар російського МЗС Захарова звинуватила українське посольство в Сирії в продажу за €3 тис. туристичних віз громадянам країни для безперешкодного в'їзду до ЄС. МЗС України заявило, що Росія поширює неправдиву інформацію про українських дипломатів, щоби нівелювати скандал із контрабандою кокаїну співробітниками посольства РФ в Аргентині.
  • Вартість ф'ючерсів на газ на одному із хабів Європи перевищила $1500/1000 м³. Наприкінці листопада ціна не перевищувала $1000/1000 м³.
  • За твердженням секретаря РНБО Данилова, чисельність військ РФ на кордоні з Україною поки не є загрозливою. Президент Зеленський заявив, що кількість російських військ поблизу кордону після переговорів Путіна з Байденом не зменшилась. Він не виключив проведення референдуму про шляхи врегулювання кризи на Донбасі та Криму, та про "припинення війни". Венеціанська комісія надала висновок щодо положень українського законопроєкту про проведення місцевих виборів та референдумів на територіях, де ведуться воєнні дії. Комісія заявила, що закон дає можливість ухвалення рішення щодо проведення виборчого процесу з урахуванням забезпечення безпеки виборців та учасників комісій, оскільки позбавлення виборчого права є порушенням прав людини. Експерти комісії запропонували доопрацювати закон та усунути неузгодженість законопроєкту з іншими законами, Конституцією та міжнародними стандартами, а також передбачити можливість посилення нагляду за процесом виборів у таких районах.
  • На польсько-білоруському кордоні здійснено чергову спробу прориву мігрантів. Вони закидали камінням патрульний автомобіль польських прикордонників, співробітники білоруських спецслужб намагалися засліпити бійців лазерами. Напад координував білоруський генерал-майор.
    Білоруський суд засудив до 18 років ув'язнення "за організацію незаконних мітингів" опозиціонера Тихановського – чоловіка кандидата в президенти.
  • Китайські громадяни подали позов до міжнародного арбітражу в Гаазі з вимогою компенсації збитків від націоналізації підприємства "Мотор Січ", який продав колишній директор Богуслаєв китайській компанії Beijing Skyryzon через ланцюжок офшорних фірм. Загальну суму позову збільшено з $3,6 до $4,6 млрд.

Тренди

  • Колишній глава Офісу президента Богдан звинуватив депутатів президентської фракції "Слуга народу" в отриманні виплат "у конвертах" у кілька тисяч доларів щомісяця, а також "доплат" за голосування потрібних Зеленському законопроєктів. За його словами, НАБУ не відкриває справи на цих депутатів, оскільки досі не призначено голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Богдан заявив, що санкції, які запровадив РНБО проти українських громадян та підприємств, – є незаконними, а Зеленський та керівник його Офісу Єрмак понесуть за це кримінальну відповідальність. За словами колишнього заст. голови Адміністрації президента Портнова, у найближчі пів року Верховний суд ухвалить рішення про їхнє скасування.
    Богдан не вірить, що Зеленський залишиться на посаді до кінця каденції та вважає, що Україна перебуває на порозі "страшних подій".
  • Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія не вбачає "великого суспільного значення" в російському громадянстві колишнього заступника міністра внутрішніх справ Гогілашвілі. Журналісти Bihus.info встановили, що попри звільнення колишнього чиновника та його сім'ю досі охороняють співробітники спецпідрозділу СБУ "Альфа".
  • Депутат від президентської фракції, голова комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев заявив, що владі вдалося заблокувати схеми із системного ухилення від сплати ПДВ із використанням транзитних фірм ("скруток"). За його словами, через ці схеми бюджет щомісячно втрачав понад 1 млрд грн.

 

No comments:

Post a Comment