December 14, 2021

13.12.2021: Скандал навколо Гогілашвілі не вщухає, Кабін звільнив його з посади заступника міністра

Скандал навколо Гогілашвілі не вщухає, Кабін звільнив його з посади заступника міністра

  • Скандал навколо Гогілашвілі не вщухає, Кабін звільнив його з посади заступника міністра.
  • У Вінницькій та Хмельницькій областях рівень карантину знижено до "жовтого".
  • ЄС запровадив санкції проти російської ПВК "Вагнера".
  • Лукашенко готовий відродити СРСР
  • Меркель особисто блокувала постачання зброї до України.

В Україні

  • Кабмін звільнив заступника міністра внутрішніх справ Гогілашвілі після гучного скандалу на блокпосту в Донецькій обл. Журналісти з'ясували, що він має паспорт РФ та був помічником одіозного російського депутата – боксера Валуєва, а також мав судимість у Росії. Крім того, незрозумілі підстави набуття ним українського громадянства у 2010–2013 роках. Його дружина Левченко працювала секретарем та помічником Зеленського в його компанії "Квартал 95", а потім стала одним із керівників партії "Слуга народу". Після перемоги Зеленського на виборах вона й надалі працювала його помічником без офіційного оформлення та брала участь у всіх нарадах, де обговорювалися питання безпеки, не маючи спецдопуску до держтаємниці. Вона була присутня й у момент доповіді глави (на той момент) Головного управління Бурби про спецоперацію із захоплення найманців "Вагнера". Водночас Левченко досі офіційно працює у фірмі "Квартал 95". Її чоловік Гогілашвілі – учасник численних скандалів із наркотиками та знущаннями з наркозалежних. Його було призначено на посаду заступника міністра внутрішніх справ без спецперевірки, а диплом про вищу освіту він отримав лише у 2019 р. Родина Левченко-Гогілашвілі є друзями сім'ї Зеленського.
  • За інформацією Міненерго, жодна із теплових станцій України не має навіть мінімального запасу вугілля. Імпорт електроенергії за 9 місяців перевищив експорт.
  • Компанія "Укренерго" зазнала за підсумками 9 місяців збитків 2,7 млрд грн, а в III кварталі збитки склали 3 млрд грн через погашення боргів перед виробникам "зеленої" електроенергії.
  • Укрзалізниця запустила поїзд Маріуполь – Рахів. Довжина маршруту – понад 1800 км.
  • Активність на торгах міжбанківської біржі в понеділок була невисокою, загальний обсяг угод не перевищив середнього рівня і склав $155 млн. Котирування долара зранку знизилися, проте по обіді вже повернулися до рівня 27 грн. На вівторок курс встановлено на позначці 26,88 ₴/$ (-0,14 грн), 30,33 ₴/€ (-0,12 грн), 3,66 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Київ

  • Київська держадміністрація дозволила девелоперу Алієву побудувати на місці книжкового ринку на Петрівці новий торговельно-розважальний комплекс "Petrovka-Mall" площею 350 тис. м².

Пандемія коронавірусу

  • За даними українського МОЗ, у понеділок було зроблено 62 тис. тестів на коронавірус, підтверджено 7,3 тис. випадків інфікування, одужали 27,1 тис. хворих, померли 387. Темпи вакцинації суттєво знизилися – за добу було зроблено менш, ніж 130 тис. щеплень. Міністр охорони здоров'я Ляшко заявив, що Україна виконала "цільовий орієнтир" Всесвітньої організації охорони здоров'я – повністю вакцинувала до кінця 2021 року 40 % дорослого населення. Він повідомив, що людям з ослабленим імунітетом буде зроблено третю дозу препаратів, проте вона не буде "бустерною". Офіс президента та РНБО планують появу в Україні нового штаму "омікрон" до кінця поточного тижня, проте, за їхнім прогнозом, у період новорічних свят епідеміологічна ситуація буде стабільною.
    Користувачі масово скаржаться на збої в роботі системи та видалення сертифікатів вакцинації після оновлення додатку "Дія", а також під час спроб підключення віртуальних платіжних карток для отримання "1 тис. грн за вакцинацію". Президент Зеленський оголосив, що громадяни віком від 60 років зможуть використати ці кошти для придбання ліків.
    На сайті президента набрали понад 25 тис. голосів петиції про скасування примусової вакцинації та коронавірусних обмежень.
    Комісія Кабміну з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій знизила з 15 грудня рівень карантину до "жовтого" у Вінницькій та Хмельницькій областях.
    У світі за добу зафіксовано 466 тис. випадків зараження, померло 5,1 тис. хворих. Уряд Кіпру запровадив обов'язкове складання експрес-тестів на коронавірус усіма туристами, які прибувають до країни.

Війна

  • Окупаційні війська обстріляли українські позиції зі стрілецької зброї та гранатометів у Луганській області – у Попасній та неподалік – у Катеринівці. Втрат серед українських військовослужбовців за добу не було. СБУ попередила про зростання терористичної загрози на Донеччині. Місія ОБСЄ зафіксувала за вихідні понад 800 випадків порушення режиму припинення вогню. Окупанти двічі не пропустили спостерігачів місії для інспекції в районі Золотого в Луганській обл.
  • Міністр у справах тимчасово окупованих територій вручила 9 сім'ям внутрішніх переселенців ключі від нових квартир у Новоайдарі Луганської обл., за 60 км від лінії фронту.

Україна та світ

  • ЄС запровадив санкції проти найманців російської приватної військової компанії "Вагнера" ​​та пов'язаних із нею 3 енергетичних підприємств РФ. Колишній начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Бурба заявив, що йому вже півтора місяця не надають для ознайомлення та підпису протокол допиту тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради, створеної для розслідування справи "Вагнера".
  • За інформацією німецького видання Bild, колишня канцлерка Німеччини Меркель особисто блокувала постачання озброєнь Україні та схилила до такого ж рішення уряд Нідерландів. На зустрічі із Зеленським у серпні Меркель заявила, що не скасує свого вето за жодних обставин. Перед відставкою вона частково скасувала заборону, проте досі постачання снайперських гвинтівок зі США не здійснюється, попри те, що їх було сплачено ще на початку року. Посол України Мельник закликав новий уряд скасувати заборону. Глава українського МЗС Кулеба обговорив із новопризначеною міністеркою закордонних справ Німеччини Бербок ситуацію на Донбасі та проблеми, пов'язані із введенням в експлуатацію російського газогону "Північний потік-2". Бербок заявила, що не вбачає підстав для запуску прокачування до моменту, поки Газпром не виконає вимоги Третього енергопакета ЄС щодо поділу компанії Nord Stream 2 AG на дві – постачальника та транзитера.
    Міністр закордонних справ Австрії Шалленберг звернувся до Ради міністрів закордонних справ ЄС із пропозицією про негайний запуск газогону. Він назвав помилкою використання "Північного потоку-2" як засобу тиску на Росію. Ціни на європейських газових хабах знову перевищили $1400/1000 м³.
    Міністр закордонних справ Польщі Рау заявив, що метою ЄС є деескалація на російсько-українському кордоні, яку можна досягти за допомогою "відлякування" Росії. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що ЄС готовий до запровадження суворих економічних санкцій проти РФ у разі вторгнення в Україну, а адміністрація американського президента Байдена – до перекидання підрозділів армії США до країн Східної Європи. Прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон у телефонній розмові із президентом РФ Путіним попередив його, що агресія проти України буде стратегічною помилкою. У відповідь Путін звинуватив Україну в зриванні мінських домовленостей, використанні забороненої зброї на Донбасі та дискримінації російськомовного населення. Він вимагає від Заходу негайно розпочати переговори щодо нерозширення блоку НАТО на схід через прийняття до нього України та Грузії.
  • Президент Білорусі Лукашенко заявив, що в новій Союзній державі буде враховано позитивний досвід СРСР та помилки Євросоюзу.
  • У Росії ФСБ затримала понад 100 членів "українського неонацистського угруповання" із провокаційною назвою "Маніяки. Культ убивств", які нібито отримували вказівки з України через соцмережі.
  • Генпрокурор Венедиктова оголосила, що уряд Ірану проігнорував п'ятий запит щодо надання матеріалів розслідування знищення авіалайнера МАУ, збитого ракетою в небі над Іраном у січні 2020 р, а на чотири попередні відповів лише частково.

Тренди

  • Спікер Верховної Ради Стефанчук заявив, що не підпише звернення до Конституційного суду щодо можливості перенесення парламентських виборів із 2023 на 2024 р. Він також запропонував запровадити у Верховній Раді систему онлайн-голосування "на випадок надзвичайної ситуації".
  • "Європейська бізнес-асоціація" заявила, що збільшення владою податкового тиску заганяє бізнес у тінь. Асоціація стверджує, що для збільшення податкових надходжень треба знижувати адміністративне та фіскальне навантаження на підприємства. Крім посилення контролю та підвищення податків для малого та середнього бізнесу, влада використала "ресурсний" закон № 5600 для збільшення податкового тиску на неугодних олігархів та зменшення платежів для лояльних.
  • Наприкінці листопада від продажу ліцензій на гральний бізнес до бюджету надійшло лише 1,34 млрд грн замість запланованих 7,40 млрд (усього 18 %). У жовтні комітет Верховної Ради схвалив до другого читання законопроєкт щодо подальшого зменшення оподаткування грального бізнесу.
  • За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, президентський рейтинг, як і раніше, очолює Зеленський із 20,2 % підтримки респондентів. На другому місці – його попередник Порошенко (14,7 %), далі йдуть Тимошенко (8,4 %), Смешко (5,8 %), Бойко, Мураєв та Разумков (4,7–4,9 %). Соціологи КМІС констатували. що з грудня минулого року позиції кандидатів у рейтингу практично не змінилися. У парламентському рейтингу на перше місце вийшла "Європейська солідарність" (13,7 % голосів респондентів). Президентську партію "Слуга народу" соціологи поставили на 2 місце з 12,7 %, "Батьківщину" та "Опозиційну платформу – За життя" підтримали 6,2 % опитаних. "Партія Разумкова", за даними соціологів, має 3,3 % підтримки.
  • За даними соцопитування КМІС та Фонду "Демократичні ініціативи", 41 % респондентів вважають політику Угорщини на Закарпатті підготовкою до анексії. Водночас більшість жителів регіону схвалюють угорську допомогу та вважають, що її метою є розвиток регіону.

No comments:

Post a Comment