December 11, 2021

10.12.2021: З 10 грудня в Україні заборонено безплатне розповсюдження пластикових пакетів

 

З 10 грудня в Україні заборонено безплатне розповсюдження пластикових пакетів

  • З 10 грудня в Україні заборонено безплатне розповсюдження пластикових пакетів.
  • Росія оголосила майже все Азовське море зоною військових навчань.
  • Ляшко закрив центр анонімної вакцинації в Ужгороді
  • Київрада ухвалила бюджет на наступний рік.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про держбюджет на 2022 р. Основні параметри бюджету: доходи – 1,322 млрд грн, витрати – 1,497 млрд грн, дефіцит – 3,5 % ВВП, мінімальна зарплата – 6700 грн/міс з 1 січня. Номінальний ВВП – 5,39 трлн грн, зростання реального ВВП – на 3,8 %. Бюджет розраховано, з огляду на курс 28,6–28,7 ₴/$.
    Зеленський призначив чинного співробітника СБУ Микиту головою Закарпатської облдержадміністрації.
  • З 10 грудня набув чинності закон про заборону безплатного розповсюдження пластикових пакетів. Більшість магазинів просто встановили ціну на ці пакети. На думку багатьох громадян, закон не зменшить навантаження на екологію, а лише збільшить прибутки власників підприємств торгівлі.
  • Нафтогаз за 9 місяців 2021 р. дістав збитків на 4,37 млрд грн. Це вчетверо менше, ніж торік, хоча монополіст мав отримати значний прибуток завдяки багаторазовому зростанню цін на газ.
  • НБУ має намір наступного року розпочати переговори зі МВФ щодо нової програми кредитування.
  • Пропозиція валюти, як і раніше, значно перевищує попит, що спричинило зміцнення гривні. У другій половині дня котирування долара опустилися нижче за психологічний мінімум 27 грн. Обсяг торгів за сесію – трохи вищий за середній – $223 млн. НБУ купив лише $5 млн, що жодним чином не вплинуло на настрої на ринку. На понеділок курс зафіксовано на рівні 27,02 ₴/$ (-0,08 грн), 30,45 ₴/€ (-0,23 грн), 3,68 ₴/10 руб. НБУ купив протягом тижня $54 млн. Учасники ринку очікують на подальше зміцнення гривні ще, принаймні, протягом кількох днів, до завершення періоду податкових платежів.

Київ

  • Київрада прийняла бюджет на 2022 р. Прибуткову його частину заплановано в розмірі 69 млрд грн (на 2,3 млрд грн більше, ніж торік), у тому числі 8,9 млрд грн – як субвенцію з держбюджету. Майже половина доходів бюджету становитиме податок на доходи фізосіб. Видаткову частину бюджету затверджено в розмірі 67 млрд грн.
  • З нагоди Міжнародного дня захисту прав людини, фасад київської мерії було підсвічено кольорами прапору ЛГБТ.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу зроблено 84,2 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 10,1 тис. осіб, одужали 25,9 тис. хворих, померли – 446. Вакциновано 168 тис. громадян. В Україну доставлено ще 2,5 млн доз китайського препарату CoronaVac. Світовий банк виділив Україні кредит у розмірі $150 млн на вакцинацію та боротьбу з епідемією. З початку епідемії донор надав кредити на суму $1,8 млрд.
    Міністр охорони здоров'я Ляшко заявив, що особи з підробленими сертифікатами можуть пройти вакцинацію в разі добровільного каяття в скоєному та активній участі в розкритті правопорушення. Водночас відповідальність із них може бути знято лише судом за клопотанням прокурора. Ляшко заборонив роботу анонімного центру вакцинації в Ужгороді та заявив, що його співробітників буде покарано. Створено комісію з перевірки роботи центру.
    У світі знову намітилася тенденція зростання кількості заражень. У п'ятницю зафіксовано 619 тис. випадків, померло 7,9 тис. хворих. Уряд Швейцарії схвалив вакцинацію дітей віком понад 5 років та посилення карантину "через загрозу колапсу системи охорони здоров'я". Румунія посилила карантинні обмеження через поширення штаму "Омікрон". Більшість випадків зараження цим штамом у США припало на повністю вакцинованих громадян. Компанія Moderna оголосила, що надасть у 2022 році для програми COVAX 150 млн доз вакцини.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки та вогневі контакти, із застосуванням мінометів тощо, у районі Горлівки – у Южному (Чигирях) та Майорську, у Луганській обл. – у Попасній і неподалік – у Новоолександрівці, на трасі Р-66 – у Новотошківському та в Піщаному на березі Сіверського Дінця на схід від Щастя. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій втрат серед особового складу ЗСУ за добу не зафіксовано.
  • 55 % респондентів опитування групи "Рейтинг" уважають, що мінські домовленості мають бути переглянуто, водночас 2/3 учасників знайомі з їхнім змістом лише поверхово. 45 % підтримують розширення "нормандського" формату переговорів через включення до них представників Великої Британії та США. Прямі переговори з Росією підтримують 56 % респондентів, думки щодо посередництва Туреччини в переговорах про врегулювання на Донбасі розділилися навпіл. 72 % опитаних вважають Росію ворожою країною, 48 % вважають ворогом Білорусь.

Україна та світ

  • МЗС РФ закликало НАТО відкликати обіцянку про можливість вступу України та Грузії. Генеральний секретар організації Столтенберг заявив, що Альянс не піде на компроміси з Росією, оскільки це є прерогативою його членів. На думку міністра закордонних справ Кулеби, Захід має ігнорувати ультиматум Путіна щодо гарантій нерозширення НАТО. Інформагентство Bloomberg поширило інформацію про вкрай негативну реакцію країн Східної Європи на ініціативу американського президента Байдена про обговорення без участі вимог Росії щодо заборони вступу до НАТО України та Грузії.
    Президент Зеленський обговорив із президентом Франції Макроном перспективи розблокування переговорів у "нормандському" та "мінському" форматах, а також загрози енергетичній безпеці України та диверсифікацію постачання енергоносіїв до країни. Новообраний канцлер Німеччини Шольц назвав основним завданням Європи запобігання відкритій війні між Росією та Україною. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн заявила, що ЄС готовий посилити санкції в разі вторгнення. Офіс президента закликав Байдена негайно запровадити санкції проти РФ, інакше після початку відкритого конфлікту це рішення може бути запізнілим. Голова Служби зовнішньої розвідки Буданов заявив в інтерв'ю газеті The New York Times, що Україна не зможе протистояти Росії без воєнного втручання Заходу.
    Росія перекрила 70 % акваторії Азовського моря "для проведення навчань". Зона навчань починається за 5 миль від Маріуполя й розташована на відстані 4 миль від українського узбережжя на захід від Бердянська та Генічеська. Пресслужба ВМС України заявила, що подібні заходи перешкоджають вільному судноплавству та є спробою перетворення Азовського моря на внутрішнє для Росії. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що поява українського військового судна поблизу Керченської протоки матиме "дуже серйозні наслідки" для України. Посольство США заявило, що акваторія моря є українськими територіальними водами, отже, судно Донбас мало право на перебування у цьому районі.
  • Венеціанська комісія обрала нового президента – колишню суддю Конституційного суду Франції Базі-Малорі. За інформацією представника Верховної Ради в Конституційному суді депутата Совгірі, Комісія перенесла оголошення рекомендацій до українського закону про олігархів на січень. Президент Зеленський в інтерв'ю каналу 1+1 олігарха Коломойського заявив, що держава робить кроки, щоб олігархи домовлялися з нею, а не навпаки.
  • Швейцарія подовжила арешт рахунків колишнього президента Януковича до лютого 2023 року.

Тренди

  • Група "Рейтинг" опублікувала результати опитування 2500 респондентів. У президентському рейтингу 21 % опитаних поставили першим Зеленського, другим – Порошенка з 12 %, третє та четверте місце ділять Тимошенко та Бойко (8,9 % та 8,3 %), на п'ятому – колишній спікер Разумков із 6,8 %, на шостій сходинці – лідер партії "Сила й честь" Смешко із 6 %, Лідером антирейтингу, як і раніше, є Порошенко, за нього не проголосували б за жодних умов 47 % респондентів. У парламентському рейтингу попереду "Слуга народу" з 16,1 % підтримки, далі йдуть "Європейська солідарність" – 12,2 %, "Опозиційна платформа – За життя" та "Батьківщина" – 10,2 % кожна та віртуальна "партія Разумкова" – 6,7 %. Шанси на потрапляння до парламенту мають партії "Українська стратегія Гройсмана", "Сила та честь" та "Наші" політика Мураєва. Ініціативу Зеленського про "економічний паспорт українця" підтримують приблизно 50 %, а понад половина опитаних заперечують можливість подвійного громадянства.
  • Представник президента в Конституційному суді Веніславський заявив, що запровадження санкцій США проти голови Конституційного суду Тупицького має спонукати членів суду до розгляду питання про його звільнення.

No comments:

Post a Comment