December 10, 2021

09.12.2021: Нацбанк підвищив облікову ставку до 9 % річних

 

Нацбанк підвищив облікову ставку до 9 % річних

  • Нацбанк підвищив облікову ставку до 9 % річних.
  • Байден та Зеленський обговорили ситуацію на Донбасі та реформи в Україні.
  • Виплати "тисячі за вакцинацію" розпочнуться в другій половині грудня.
  • Переговори в "нормандському" та "мінському" форматах зайшли в глухий кут.
  • Генасамблея ООН ухвалила жорстку резолюцію щодо мілітаризації Криму.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Шмигаль оголосив про схвалення законопроєкту про запровадження накопичувальної пенсійної системи для працівників великих держпідприємств, держпакети акцій яких буде продано під час "великої приватизації".
    Уряд затвердив ухвалу про виплату компенсації виробникам сільгосппродукції до 60 % від суми платежів за страхування врожаю.
    Кабмін затвердив постанову про реорганізацію концерну "Укроборонпром" до акціонерного товариства, а 43 його підприємства – до господарських товариств зі 100 % державним капіталом.
    Також запущено експериментальний проєкт "Електронна черга перетину кордону" для оформлення проходження пунктів пропуску.
  • Укрзалізниця планує формувати ціни на квитки залежно від популярності напряму та часу покупки. Водночас керівництво компанії не має наміру підвищувати тарифи на пасажирські перевезення.
  • Бельгійська компанія SREW N.V. звернулася до міжнародного арбітражу з позовом до уряду України на суму €70 млн через порушення її прав як інвестора у відновлювану енергетику.
  • Кабмін затвердив план скорочення держборгу України до 50,8 % у 2022 р. та до 47 % – у 2024 р. За розрахунками чиновників, за підсумками 2020 р. держборг склав 60,8 %, а наприкінці поточного – становитиме 56,9 % ВВП. За словами міністра фінансів Марченка, виконанню плану можуть завадити ризики рефінансування та світові валютні коливання.
  • НБУ підвищив облікову ставку з 8,5 % до 9 % річних "для нівелювання впливу додаткових інфляційних ризиків та забезпечення сталого зниження інфляції до рівня 5 %". За твердженням чиновників, пік інфляції вже пройдено, але її темпи знижуються повільніше, ніж планувалося, – через зростання цін на енергоносії та витрати бізнесу на логістику та оплату праці. За інформацією Держстату, темпи зростання інфляції в річному обчисленні в листопаді знизилися до 10,3 % проти 10,9 % у жовтні й 11,0 % – у вересні. Індекс вартості робочої сили в III кварталі зріс на 18,9 %, проти торішнього.
  • На міжбанківській біржі вже третій день поспіль відбувається корекція курсу – гривня поступово зміцнюється на фоні зростання пропозиції від експортерів та збільшення облікової ставки. НБУ поставив лот на купівлю набагато нижче за рівень ринку, проте всі угоди пройшли за вищим курсом. Обсяг торгів склав $228 млн – трохи вище за середнє значення. На п'ятницю курс гривні зафіксовано на рівні 27,10 ₴/$ (-0,12 грн), 30,68 ₴/€ (-0,09 грн), 3,68 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в четвер зроблено 71,8 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 11,3 тис.чол., одужали 24,5 тис. хворих, померли – 442. Темпи вакцинації падають і далі – зроблено лише 158 тис. щеплень. Міністерство економіки оголосило, що в програмі виплат 1 тис. грн за вакцинацію ("еПідтримка") братимуть участь 6 банків – Приватбанк, Монобанк, Альфа-банк, А-банк, Укргазбанк та Ощадбанк. Кошти буде зараховано на віртуальні картки без можливості перекидання на інші рахунки. "еПідтримка" почне працювати з 13 грудня й лише в додатку для смартфона "Дія".
    За даними сайту Worldometers, за добу у світі зафіксовано 604 тис. випадків зараження, померло 7,4 тис. хворих. За інформацією європейських ЗМІ, Єврокомісія обмежить термін дії сертифікатів вакцинації 9 місяцями, після чого вимагатиме щеплення "бустерною" дозою. Австрійська влада опублікувала проєкт закону про обов'язкову вакцинацію населення, який передбачає штрафи за відмову від щеплень.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів та гранатометів у Луганській області – у Причепилівці в районі траси Р-66 та в Станиці Луганській. Перестрілки та вогневі контакти сталися в Новомихайлівці на околицях Донецька, а також у Шумах та Південному (Чигирях) на захід від Горлівки. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій поранено двох українських військовослужбовців. Спостерігачі ОБСЄ звинуватили "армію ДНР" в обстрілі безпілотника місії та придушенні його засобами радіоелектронної боротьби.
    Згідно з результатами соцопитування групи, рейтинг 46 % респондентів вважають ймовірним загострення ситуації на Донбасі в найближчі пів року. Усього 35 % вірять у можливість втягування країни в міграційну кризу з Білоруссю.

Україна та світ

  • Президент США Байден зателефонував Зеленському за 2 доби після переговорів із російським президентом Путіним. Він ознайомив Зеленського з їхніми результатами й пообіцяв запровадити проти Росії санкції в разі ескалації конфлікту. Президенти обговорили ситуацію на Донбасі та хід реформи в Україні. Глава Офісу президента Єрмак за результатами переговорів заявив, що США мають намір стати активним учасником переговорів щодо врегулювання на південному сході України.
    Після переговорів із Зеленським Байден обговорив ситуацію на кордоні України з лідерами країн "Бухарестської дев'ятки" – Болгарії, Угорщини, Румунії, Чехії, Словаччини Польщі, Литви, Латвії та Естонії.
    За інформацією американських ЗМІ, адміністрація Байдена має намір натиснути на Україну для  надання нею автономії "республікам", оскільки це нібито дасть змогу знизити напруженість у регіоні. Інформагентство Associated Press повідомило, що представники Держдепартаменту США дали зрозуміти Україні, що приймання в члени НАТО навряд чи можливе протягом 10 років. Пресслужба Білого дому стверджує, що американська адміністрація не має наміру вести дискусії та приймати рішення з українських питань без участі України.
    Президент Франції Макрон заявив, що Європа та США мають бути на боці України, щоби забезпечити її безпеку, та висловив подяку Байдену за координування зусиль Заходу перед переговорами з Путіним. Новопризначена міністерка закордонних справ Німеччини Бербок заявила про солідарність ЄС з Україною та закликала посилити тиск на білоруський режим із метою припинення міграційної кризи. Міністр оборони Великобританії Уоллес закликав російського президента Путіна відвести війська від українського кордону та попередив, що вторгнення до України матиме для Росії тривалі серйозні наслідки. Він заявив, що Росія не має права вето на вступ до НАТО країн пострадянського простору.
    Росія звинуватила українську владу в провокації через перебування військового корабля "Донбас" неподалік Керченської протоки без погодження з Береговою охороною ФСБ РФ. Міністр оборони Рєзніков назвав заяви ФСБ інформаційною атакою на Україну, яку було скоєно в момент переговорів Байдена та Зеленського. й заявив, що судно не мало озброєння й перебувало в спільній акваторії.
    Постійний представник України Цимбалюк запропонував на засіданні Постійної Ради ОБСЄ конкретні кроки щодо виходу з кризи на Донбасі. Серед них – "різдвяне перемир'я" та обмін утримуваними особами, а також затвердження нових ділянок розведення військ. Росія наполягає на "прямому діалозі" української влади з "республіками", на яких вбачає себе "посередником", а не учасником конфлікту. Представник ЄС на засіданні Ради ОБСЄ констатував, що Росія завела переговори в "нормандському" та "мінському" форматі в глухий кут, відмовившись визнати себе стороною конфлікту. Про фактичне припинення переговорів у "мінському" форматі заявила й речник МЗС РФ Захарова.
    На відеоконференції тристоронньої контактної групи українська делегація запропонувала повернутися до дотримання перемир'я, відкрити КПВВ на окуповану територію в Щасті та Золотому, провести обмін утримуваними особами, а також розширити склад Спільного центру контролю та координації представниками країн "нормандського формату". Усі пропозиції представники Росії відкинули.
    Заст. глави російського МЗС Рябков заявив про можливе повторення Карибської кризи через зростання напруженості на українському кордоні. Глава російського Генштабу Герасимов назвав брехнею заяви ЗМІ про підготовку вторгнення до України та звинуватив країни НАТО в наданні зброї української армії, за допомоги якої вона веде бойові дії на Донбасі.
  • Держдепартамент США запровадив санкції проти українських корупціонерів. До списку включено Тупицького – колишнього голову Верховного суду та його дружину, а також Портнова – колишнього заступника голови адміністрації президента Януковича. Україна візьме участь у саміті, який провела адміністрація США 9 грудня – у Міжнародний день боротьби з корупцією.
  • Генеральна Асамблея ООН схвалила посилену резолюцію щодо мілітаризації окупованого Росією Криму, Документ містить підтримку "Кримської платформи" та заклик до Росії припинити перекидання зброї та забезпечити свободу мореплавання в Чорному та Азовському морях.
  • Вищий касаційний суд Італії остаточно виправдав добровольця української Нацгвардії Марківа, якого прокуратура звинувачувала у вбивстві італійського репортера в Слов'янську в травні 2014 року.
  • У Франції спущено на воду патрульний катер для Морської охорони Держприкордонслужби. Усього буде збудовано 20 подібних катерів, з них 5 – на корабельні компанії "Нібулон" у Миколаєві.

Тренди

  • Держбюро розслідувань оголосило про завершення розслідування "хуліганства" депутата Лероса, який образив жестом президента Зеленського, коли він був присутній у залі Верховної Ради під час призначення міністрів уряду.

No comments:

Post a Comment