December 09, 2021

08.12.2021: Байден не планує розміщення підрозділів армії США в Україні

Байден не планує розміщення підрозділів армії США в Україні

  • Байден не планує розміщення підрозділів армії США в Україні.
  • Суд надав дозвіл на затримання колишнього міністра енергетики Демчишина.
  • Інвестбанк JPMorgan прогнозує завершення пандемії у 2022 р.
  • Хорватія підписала меморандум щодо визнання європейської перспективи України.

В Україні

  • Олігарх Коломойський вийшов із наглядової ради телеканалу "1+1", власником якого він є.
  • Печерський суд дозволив затримання колишнього міністра енергетики Демчишина за участь у схемі закупівлі вугілля з окупованих територій Донбасу.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції виявило в голови політради партії "Опозиційна платформа-За життя" Медведчука незадеклароване майно на суму 73 млн грн, зокрема, земельні ділянки, автівки та будинок у Києві.
  • Мінфін підвищив прогноз виплат із погашення та обслуговування держборгу у 2022 р. на 47 млрд грн – до 493,6 млрд грн.
  • Після переговорів президентом Байдена та Путіна та обережних заяв про можливу деескалацію на українсько-російському кордоні валютний ринок "видихнув", і курс долара поступово почав знижуватися. Покупців було менше, ніж продавців, надлишки скуповував Нацбанк, який тричі виходив на торги. Обсяг угод склав $245 млн. На четвер курс зафіксовано на позначці 27,22 ₴/$ (-0,12 грн), 30,77 ₴/€ (+0,04 грн), 3,69 ₴/10 руб (-0 02 грн). На думку експертів, зміцнення гривні – тимчасове, а курс долара незабаром знову відновить зростання через попит на валюту з боку імпортерів енергоносіїв.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 79,6 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 12,4 тис. осіб, одужали 24,5 тис. хворих, померли – 465. Темпи вакцинування цього тижня знизилися на 10 % проти попередніх. За добу щеплено 179 тис. осіб. Президент Зеленський підписав закон про виділення 8 млрд грн як заохочення за вакцинацію. У світі зареєстровано 666 тис. випадків інфікування, померло 7,9 тис. хворих. Американський інвестиційний банк JPMorgan прогнозує припинення пандемії у 2022 р. Прем'єр-міністр Великобританії Джонсон оголосив про запуск "резервного плану" боротьби з епідемією на тлі зростання кількості заражень. Сенат США скасував мандат президента Байдена на обов'язкову вакцинацію чи тестування всіх працівників приватних компаній. Президент Бразилії Болсонару, який рішуче виступає проти примусової вакцинації та карантинних обмежень, став "людиною року" за версією американського журналу "Time". Влада країни не має наміру вимагати від туристів пред'явлення сертифікатів вакцинації. Уряд Польщі вимагатиме для  в'їзду пред'явлення заперечного тесту на коронавірус, який має були зроблено за добу до перетину кордону, незалежно від статусу вакцинування.

Війна

  • На Донбасі протягом доби тривали бойові дії на околицях Горлівки – у Нью-Йорку (Новгородському), у районі Світлодарського водосховища – у Луганському та Світлодарську, а також у Луганській обл. – у Новоолександрівці поблизу Попасної. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
  • Міністерка із питань тимчасово окупованих територій Верещук анонсувала запуск "Українського національного центру відновлення миру". для впорядкування документування фактів порушень прав людини на окупованих територіях та воєнних злочинів Росії.

Україна та світ

  • Три німецькі партії затвердили коаліційну угоду. Це дало змогу призначити новий уряд країни. Канцлером обрано представника Соціал-демократичної партії Шольца, міністеркою закордонних справ – співголову партії "Союз 90/Зелені" Бербок, яка досить жорстко виступає проти експансії Росії. Бундестаг 9 листопада проведе екстрені слухання щодо зосередження російських військ поблизу українського кордону.
    Після переговорів президентів Байдена та Путіна генеральний секретар НАТО Столтенберг висловив сподівання, що Росія відмовиться від планів вторгнення в Україну та повернеться до переговорів. Президент Байден заявив, що не планує розміщення американських військ на території України для запобігання російській агресії. Прессекретар Пентагону Кірбі оголосив, що цього тижня в Україну надійде остання цього року партія озброєнь зі США на суму $60 млн. Президент Путін заявив про досягнення з Байденом домовленості про створення структури, у рамках якої відбуватиметься обговорення питань розширення НАТО.
  • Російська влада не дозволила суду в Гаазі допитати генерала Мучкаєва – командира 53-ї зенітної бригади. Авіалайнер MH17 було збито в небі над Донбасом ракетою ЗРК Бук-М1 цієї бригади.
  • Уряд Великобританії підтвердив, що діалог з Україною щодо візової лібералізації триватиме. У 2020 р. українська влада оголосила безвізовий режим із Великобританією – "тимчасовим" зі щорічним подовженням.
  • Після Польщі, країн Балтії та Словаччини, Хорватія також підписала декларацію про визнання європейської перспективи України.

Тренди

  • За інформацією розслідування ГО "Ліга антитрасту", директор стратегічного підприємства "Мотор Січ" Богуслаєв продав його китайській компанії Beijing Skyryzon через ланцюжок офшорних фірм без схвалення українськими державними структурами. Активну участь у підготовці угоди брала компанія Dragon Capital бізнесмена Фіали та її дочірні підприємства.
  • За даними розслідування "Української правди", президент Зеленський та його офіс не платили за приміщення, у якому було влаштовано "пресмарафон". Співвласником приміщення є чиновник Голік, який працює консультантом президента за програмою "Велике будівництво" та ремонту доріг.
  • З 10 грудня набуває чинності заборона безоплатного надання пластикових пакетів покупцям підприємствами торгівлі. За порушення цієї вимоги передбачено великі штрафи. Кабмін досі не ухвалив підзаконні акти, що регулюють процес вилучення пакетів та ціни їхнього продажу.

 

No comments:

Post a Comment