December 04, 2021

03.12.2021: Нафтогаз підняв до 45 грн/м³ ціну газу постачання "останньої надії"

Нафтогаз підняв до 45 грн/м³ ціну газу постачання "останньої надії"

  • Нафтогаз підняв до 45 грн/м³ ціну газу постачання "останньої надії".
  • НАЗК не знайшла порушень у декларації Баканова.
  • Американська розвідка попереджає про підготовку російського наступу.

В Україні

  • Депутати Верховної Ради не встигли в п'ятницю розблокувати підписання "ресурсного" закону, який суттєво збільшує навантаження на громадян та розширює права податкових органів.
  • Нафтогаз встановив для побутових споживачів тариф 45,13 тис. грн/1000 м³ як "постачальник останньої надії"
    Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг відмовила в компенсації тарифів за коштом держбюджету 4 компаніям – "Дніпрогаз", "Криворіжгаз", "Львівгаз" та "Миколаївгаз", що входять до складу "Регіональної газової компанії" олігарха Фірташа, за нібито неподання ними документів на отримання таких виплат.
    Укргазвидобування оголосило про відкриття родовища в Харківській обл. із запасами газу до 5 млрд м³.
  • Кабмін планує покрити з бюджету 1,7 млрд грн, яких не вистачає на виплати безробітним. Доходи Фонду обов'язкового страхування на період безробіття не покривають витрат. Дефіцит Пенсійного фонду за 11 місяців перевищив плановий 17 млрд грн.
  • Торгівля валютою на міжбанку йде дуже жваво, за сесію складено угод на $292 млн. НБУ в торгах участі не брав. Коливання попиту та пропозиції невеликі. Нерезиденти поступово продають ОВДП та виводять кошти з України. Поки учасники ринку чекають на рішення Ради Нацбанку про підвищення облікової ставки, котирування поступово зростають. На понеділок курс зафіксований на позначці 27,30 ₴/$, 30,83 ₴/€ (-0,12 грн), 3,71 ₴/10 руб. (+0,01 грн). З початку року НБУ купив $3,6 млрд, продав – $1,1 млрд. З 29 листопада до 3 грудня регулятор продав для підтримки курсу $154,5 млн.

Київ

  • Мер Києва Кличко оголосив про плани підвищення ціни на проїзд у громадському транспорті "після закінчення опалювального сезону". За його словами, для власників "Картки киянина" ціна складатиме 12 грн за поїздку, для тих, хто купив проїзні або зробив передоплату за велику кількість поїздок – 14 грн, а разові поїздки коштуватимуть 20 грн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу протестовано на коронавірус 84,9 тис. чол., виявлено зараження – в 13,2 тис., одужали 22,8 тис. хворих, померли – 436, вакциновано 216 тис. громадян. За словами міністра охорони здоров'я Ляшка, уже незабаром у 8–9 областях може бути скасовано "червоний" рівень карантину. За тиждень кількість невакцинованих вчителів, яких було відсторонено від роботи, практично не скоротилася, школи, де вони працюють, і надалі проводять навчання в дистанційному режимі.
    У світі в п'ятницю зареєстровано 706 тис. випадків інфікування, померло 7,9 тис. хворих. Найбільша кількість випадків зараження зафіксовано в тотально вакцинованих США, Великій Британії, Німеччині. Максимум заражень від початку епідемії зареєстровано в Словаччині. Уряди Німеччини та Швейцарії посилюють карантин. Агентство ЄС із контролю за лікарськими засобами оголосило, що штам "омікрон" може стати основним джерелом зараження у Європі протягом кількох місяців. Чиновники Всесвітньої організації охорони здоров'я не зафіксували жодної смерті від цього штаму, проте наполягають на адаптації до нього наявних вакцин.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ із протитанкових гармат у Красногорівці на околицях Донецька, з важкої артилерії та гармат БМП – у Станиці Луганській на східній ділянці фронту в Луганській обл., з мінометів – у Кримському на Сіверському Дінці неподалік траси Р-66. Перестрілки сталися в Зайцевому в районі Горлівки та на околицях Попасної в Луганській обл. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського бійця.
    Міністр оборони Рєзніков під час звіту у Верховній Раді заявив, що, за даними розвідки, російські війська будуть готові до наступу наприкінці січня. За його словами, поблизу кордону та на окупованих територіях зосереджено 94,3 тис. військовослужбовців РФ та "армій республік". Він стверджує, що застосування БПЛА Bayraktar не є порушенням мінських домовленостей, оскільки було вимушеним. Секретар РНБО Данилов стверджує, що "все українське суспільство" дасть рішучу відсіч російським агресорам. Головне управління розвідки повідомило про посилення російськими інструкторами бойової підготовки військ "1 та 2 армійських корпусів" та збільшення грошового забезпечення місцевих "військовослужбовців" "армій республік".

Україна та світ

  • Компанія Белавіа після запровадження санкцій ЄС оголосила про скорочення парку літаків та намір його поповнення лізингом лайнерів у компаній поза юрисдикцією Євросоюзу. Президент Білорусі Лукашенко заявив, що країна ніколи не стане демократичною країною – як Україна – й оголосив про підготовку "жорсткого пакета санкцій" проти західних країн. Польська прикордонна служба повідомила, що 2 грудня чергова велика група мігрантів намагалася прорватися на територію країни за підтримки співробітників білоруських спецслужб, які осліплювали прикордонників лазерами та стробоскопами.
  • За інформацією видання The Washington Post, американська розвідка має інформацію відомості про підготовку Росією вторгнення до України за участю 175 тис. військовослужбовців у складі понад 100 батальйонних тактичних груп за підтримки авіації та танків. Президент США Байден заявив про підготовку ініціатив, які будуть спрямовані на стримування воєнної експансії Росії та запобігання її вторгненню в Україну. Він не приймає ультиматум російського президента Путіна щодо того, що розширення НАТО на схід є "червоною лінією", перетин якої призведе до війни. Росія та США готуються до переговорів президентів у форматі відеоконференції, дату яких поки не визначено. Україна закликала країни НАТО відхилити вимоги Росії щодо невступу країни до Альянсу.
    Путін поскаржився турецькому президентові Ердогану на застосування українськими військами бойових безпілотників Bayraktar. За інформацією американських ЗМІ, Туреччина передасть Україні найближчим часом ще щонайменше 20 таких БПЛА.

Тренди

  • 21 із 28 суддів, яких призначив президент Зеленським останнім часом, не було схвалено Громадською радою доброчесності. Офіс президента заявив, що весь список суддів було погоджено Вищою радою правосуддя.
  • Низка розвідників, які брали участь у спецоперації із захоплення найманців російської приватної військової компанії "Вагнера", заявили про тиск на них та погрози кримінального переслідування з боку Офісу президента. Розвідники стверджують, що серед чиновників Офісу є російські агенти.
  • Міністр внутрішніх справ Монастирський стверджує, що в регіонах не вистачає від 10 до 30 % поліціянтів, а навантаження на співробітників надвисоке. Він запропонував підняти зарплати поліціянтам через підвищення акцизів та штрафів за порушення правил дорожнього руху.
  • Глава Офісу президента Єрмак заявив послам "великої сімки", що закон про олігархів не спрямований на конкретних бізнесменів і не порушує прав будь-кого. Генпрокурор Венедиктова під час виступу в парламенті оголосила, що проти підприємств олігарха Ахметова відкрито понад 200 кримінальних проваджень. На думку експертів, закон про запровадження тимчасових адміністрацій в енергокомпаніях є політичним та спрямований проти Ахметова.
  • За словами голови парламентської фракції "Слуга народу" Арахамії, у разі введення подвійного громадянства на виборах в Україні не зможуть голосувати власники українських паспортів, які мешкають за кордоном або отримали паспорти РФ. Міністр внутрішніх справ Монастирський стверджує, що ініціатива Зеленського про "множинне" громадянство нібито має підтримку й у парламенті, і в суспільстві. Профільний комітет Верховної Ради розглядатиме пакет законопроєктів про громадянство у 2022 р.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції не знайшло порушень у декларації голови СБУ Баканова після перевірки інформації журналістських розслідувань "Pandora Papers".

 

No comments:

Post a Comment