December 02, 2021

01.12.2021: Зеленський виступив із посланням до Верховної Ради

Зеленський виступив із посланням до Верховної Ради

  • Зеленський виступив із посланням до Верховної Ради.
  • Порт Ольвія передано в концесію катарській компанії QTerminals.
  • Росія вимагає від НАТО гарантій невступу Грузії та України.

В Україні

  • Президент Зеленський виступив перед депутатами Верховної Ради зі щорічним посланням. За його словами, ситуація в країні дуже хороша.
    Зеленський анонсував запуск У 2022 р. програми "Великої термомодернізації", яка нібито дасть можливість застрахуватися від зростання тарифів та досягти енергетичної незалежності.
    Зеленський пообіцяв, що в наступні 2 роки буде збудовано 15 тис. км доріг, відновлено 810 мостів та мостових переходів та всіляко критикував попередників, які, за його словами, не переймалися цими проблемами.
    Він має намір до 10 грудня внести до парламенту законопроєкт про "економічний паспорт", у якому йдеться про накопичення на персональних рахунках дітей громадян України коштів від користування надрами. Ці кошти, нібито, можна буде використати для оплати освіти та купівлі житла в Україні після досягнення повноліття. Експерти кажуть, що в разі реалізації цього проєкту чиновники набувають право розпорядження величезними коштами, які накопичуватимуться на цих рахунках без будь-якого контролю з боку майбутніх отримувачів та суспільства.
    Президент також анонсував запуск програми "Українська мрія", яка дасть змогу отримати кредит під 5 % усім платникам податків. Ця ставка нижча за облікову ставку НБУ, тому різницю має бути покрито дотаціями з бюджету, тобто, коштом усіх платників податків.
    Зеленський оголосив, що в лютому 2023 р. буде проведено електронний перепис населення, який дасть можливість проведення електронного голосування. На думку експертів, результати такого голосування неможливо буде проконтролювати, що показали аналогічні "голосування" в Росії – на виборах до Держдуми та "референдуму", результати яких разюче відрізнялися від "офлайнових" і було зафіксовано сотні випадків масового голосування з використанням чужих облікових записів на порталі Держпослуг РФ. Разом з анонсованим Зеленським законом про "множинне громадянство", подібне "голосування" дасть змогу йому та його оточенню легалізувати "участь" осіб, які мешкають на окупованих територіях та отримали російські паспорти. Це збільшить шанси на переобрання президента та виграш його партії на парламентських виборах без можливості контролю з боку суспільства.
    Зеленський повідомив про збільшення фінансування оборони до 310 млрд грн. За його словами, у 2022 р. буде запущено новий завод із виробництва бойових безпілотників. Він також пообіцяв надати у 2022 р. квартири всім учасникам бойових дій на Донбасі, які стоять у черзі на житло та надав звання Героя України добровольцю "Правого сектору" Коцюбайлу ("Да Вінчі").
    До проєкту бюджету на 2022 р закладено збільшення фінансування будівництва "президентського університету" з 0,1 до 0,5 млрд грн.
    Перед виступом президента поліція перекрила підходи до будівлі демонстрантам, які зібралися на акцію протесту "SaveФОП".
  • Кабмін затвердив та передав до другого читання до парламенту проєкт бюджету наступного року.
  • Президент Зеленський призначив 28 нових суддів, зокрема, 2 суддів, які брали активну участь у репресіях проти активістів Майдану, і які отримали заперечні висновки Громадської ради доброчесності.
  • Етична рада Вищої Ради правосуддя обрала керівників – суддю Кишакевича та колишнього суддю Апеляційного суду Англії та Уельсу Хупера.
  • Оголошений президентом Зеленським "державний переворот" не відбувся. Кордони поліції та Нацгвардії з'явилися в центрі столиці зранку в очікуванні акцій протесту. Основна частина мітингувальників зібралася вже після 18 години. На Майдані було встановлено сцену, правоохоронці перекрили Хрещатик. Надалі організатори влаштували мітинг перед будинком Офісу президента, на якому вимагали відставки Зеленського та голови його Офісу Єрмака. За повідомленням Нацполіції акції відбулися без порушень громадського порядку. Попередній президент Порошенко назвав заяви Зеленського про переворот "дурним жартом".
  • Уряд передав порт "Ольвія" "дочці" катарської компанії QTerminals у концесію на 35 років. Договір передбачає залучення інвестицій у розмірі 3,4 млрд грн.
  • Попри заперечення учасників ринку, Нацкомісія підвищила на 17,6 % (до 345,6 грн/МВт•год) тарифи на транспортування електроенергії на 2022 р. Регулятор передбачив фінансову підтримку коштом бюджету підприємства "Гарантований покупець" у розмірі прогнозного вироблення "зеленої" електроенергії, хоча в проєкті держбюджету на 2022 р. цю статтю витрат не передбачено.
  • Компанія Google попередила українських користувачів про підвищення цін на 20 % після запровадженням податку на оплату послуг іноземних компаній. Фактично, податок сплачуватимуть кінцеві споживачі, а прибутки міжнародних корпорацій не зменшаться.
  • За даними компанії "Укртрансгаз", українські споживачі з початку опалювального сезону відібрали з підземних сховищ газу 14 % запасів. Станом на 1 грудня в ПСГ залишилося 16 млрд м³ газу. Темпи витрачання запасів на 10 % вищі за торішні.
  • Міністерство енергетики за вказівкою РНБО підготувало та оприлюднило законопроєкт про введення терміном до 6 місяців тимчасових адміністрацій в енергетичні компанії, у разі загрози зриву постачання електроенергії, в обхід Конституції – без запровадження режиму надзвичайного стану. Чиновники планують передати Кабміну право призначення тимчасових керівників в енергетичних компаніях із припиненням повноважень їхніх членів правління та наглядових рад.
  • Уряд оголосив вихідними днями з 25 до 27 грудня, з 1 до 3 та із 7 до 9 січня, а 24 та 31 грудня – скороченими робочими днями.
  • За інформацією чиновників Мінфіну, бюджет 11 місяців 2021 р. зведено з дефіцитом 57,4 млрд грн, що в 3 рази менше від запланованих показників.
  • Сума переказів до України від трудових мігрантів за 10 місяців 2021 р. зросла на 23 % (на $2,27 млрд) проти аналогічного періоду минулого року та на 1 листопада сягнула майже $12,0 млрд.
  • НБУ опублікував результати опитування 385 підприємств. Представники бізнесу погіршили оцінку економічного становища своїх компаній. Загальний індекс очікувань ділової активності вперше за 7 місяців упав нижче за середній рівень 50 % у зв'язку зі зростанням виробничих витрат через підвищення цін на енергоносії та втрат від карантинних обмежень. Власники компаній прогнозують зростання цін на свою продукцію та не планують створення нових робочих місць.
    За оцінкою Спілки українських підприємців, податковий "ресурсний" закон № 56000, який Верховна Рада ухвалила в середу, збільшує корупційні ризики та тиск на бізнес із боку фіскальних органів. Закон вдарить по інтересах пересічних громадян, а не олігархів, як стверджують депутати від партії влади.
    Через зростання мінімальної зарплати з 1 грудня, відповідно, зросте до 1430 грн мінімальний розмір щомісячного єдиного соціального внеску з підприємців.
  • Вранці на міжбанку пропозиція помітно перевищувала попит, але ближче до обіду ситуація кардинально змінилася. Покупців було набагато більше, ніж продавців, і курс долара швидко зростав. Нацбанк тричі виходив на торги й загалом продав понад $100 млн, але так і не стримав зростання котирувань. Проте, офіційний курс долара зріс незначно: 27,23 ₴/$ (+0,02 грн), 30,84 ₴/€ (-0,08 грн), 3,68 ₴/10 руб. (+0,02 грн). Обсяг угод за сесію вдвічі перевищив середній і сягнув $310 млн. На думку фінансових аналітиків, на курс гривні тиснуть очікування загострення ситуації на кордоні, погашення боргів перед виробниками "зеленої" електроенергії, а також заява президента Зеленського про державний переворот, що нібито готується.

Київ

  • Влада столиці анонсувала введення оплати проїзду в громадському транспорті банківськими картками.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу протестовано на коронавірус 86,5 тис. осіб, підтверджено інфікування – в 13,5 тис., одужали 23,5 тис. хворих, померли – 525. Темпи вакцинації знизилися – за добу щеплення дістали 211 тис. громадян. Чиновники МОЗ вимагають від власників гірськолижних курортів "маркування" туристів та осіб, що відпочивають, а також пред'явлення ними сертифікатів вакцинації, довідок про одужання або заперечних результатів тестів.
    Один із лідерів руху за захист цивільних прав невакцинованих громадян – активіст Стахів – вийшов із СІЗО після внесення застави в розмірі майже 1 млн грн.
    У світі зафіксовано 663 тис. випадків зараження, померло 8.4 тис. хворих. Швидкими темпами зростає кількість тих, хто заразився коронавірусом та тяжко хворих у Південній Кореї, майже 80 % населення якої повністю вакциновано. Епідеміологи різних країн оцінюють темпи поширення нового штаму "омікрон" як дуже високі. У Південній Африці люди переносять захворювання досить легко. Перший випадок зараження новим штамом зафіксовано в США, причому в повністю вакцинованого громадянина. Влада Франції вимагає надання тесту на коронавірус для в'їзду до країни громадян держав, які не входять до Шенгенської зони. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн наполягає на дискусії про обов'язкову вакцинацію громадян країн, що входять до ЄС. Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Гебреєсус закликає до прискореної вакцинації населення всіх країн, оскільки, за його твердженням, це дасть змогу зберегти життя людей. На думку низки відомих епідеміологів, поява нових штамів вірусу, що швидко поширюються, з одночасним зниженням його летальності є позитивним процесом.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли зі стрілецької зброї позиції українських військ у Новотроїцькому поблизу КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, а також із мінометів – Шуми на околицях Горлівки. Унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець. У Мар'їнці на околиці Донецька під час дистанційного мінування окупантами із гранатомета поранено місцевого жителя.

Україна та світ

  • Держсекретар США Блінкен за підсумками саміту міністрів закордонних справ країн-членів НАТО заявив, що в разі прямого вторгнення російських військ до України США готові до ухвалення рішучих економічних санкцій проти РФ, від яких адміністрація раніше відмовлялася. Блінкен стверджує, що Росія підготувала план військової кампанії проти України, подібно до сценарію 2014 р уважає "поганим жартом" заяви російського керівництва про нібито загрозу з боку України. За його словами, проблему Донбасу могло б вирішити виконання мінських домовленостей усіма сторонами.
    Російський президент Путін вимагає від країн Заходу відмови від розміщення озброєнь та військ поруч із кордонами РФ і розширення НАТО на схід, тобто про неприйняття до Альянсу України та Грузії. Його прессекретар Пєсков заявив, що зупинити війну на Донбасі можна лише переговорами "українців з українцями". Глава МЗС РФ Лавров звинуватив українську владу в "нахабному" ставленні до Росії та невиконанні мінських домовленостей. Глава МЗС Кулеба назвав "неправомірними" будь-які вимоги РФ щодо недопущення вступу України до НАТО. Президент Зеленський під час виступу перед Верховною Радою заявив, що без прямого діалогу із РФ війну на Донбасі зупинити неможливо. Найближчими днями партія влади ухвалить закон про подовження терміну "особливого статусу" ОРДЛО ще на 1 рік. Турецький міністр закордонних справ Чавушоглу заявив, що Туреччина виступає за деескалацію ситуації на українсько-російському кордоні, але не підтримує запровадження нових санкцій проти РФ. За словами речника МЗС РФ Захарової, Росія не є стороною конфлікту на сході України, тому не вбачає необхідності в посередництві Туреччини для його врегулювання.
    Росія розпочала великі навчання в Південному військовому окрузі поблизу кордонів України – у Ростовській області та окупованому Криму, а також у нижньому Поволжі, на Північному Кавказі та на військових базах у Вірменії. Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Росія часто-густо використовує військові навчання як прикриття підготовки агресії проти країн-сусідів. Він назвав "неприйнятною" саму думку про поширення сфери впливу Росії на суміжні держави.
    Білоруський президент Лукашенко заявив, що в разі "агресії України" Білорусь буде з Росією – "економічно, юридично та політично". За його словами, він усіляко прагне зробити Україну "нашою" країною, оскільки там живе "наш народ". Лукашенко стверджує, що незаконним мігрантам на кордоні з Польщею передавали зброю, яку нелегально ввезено з України, щоби спровокувати воєнний конфлікт. Польська влада повідомила про застосування співробітниками білоруських спецслужб травматичної зброї для знищення освітлення на прикордонних загородженнях. Лукашенко пригрозив Польщі зупиненням транзиту російського газу в разі перекриття кордону. КДБ Білорусі провели обшуки в будинках опозиційних журналістів та активістів, які брали участь у протестах проти фальшування президентських виборів.
  • Країни ЄС мають намір запровадити та розширити санкції проти режиму Лукашенка через порушення прав людини. До списку санкцій буде включено авіакомпанії "Белавіа" та сирійську "Cham Wings Airlines", та низку великих підприємств, зокрема, "Гродно Азот", "Білоруснафта", співробітники прикордонної служби та судді. Подібний пакет санкцій готує й уряд США. Міністр закордонних справ України Кулеба назвав заяви Лукашенка про Крим точкою неповернення у відносинах між двома країнами. Водночас Україна не припиняє імпорту електроенергії та палива з Білорусі.

Тренди

  • За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, майже половина респондентів уважають, що депутати від партії президента "Слуга народу" не ходять на опозиційні телеканали через побоювання критики. Більшість респондентів не підтримують висунення президента Зеленського на другий термін. 36 % респондентів вважають закон про олігархів популістським кроком президента, який не спрямований на боротьбу з ними, а 20 % назвали закон засобом отримання контролю над медіаактивами.
  • Глава парламентської фракції Арахамія заявив, що олігарх Ахметов фінансує створення нової політичної сили, яка буде в опозиції до "Слуги народу". Колишній міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що страх Зеленського вбиває його розум, а на фундаментальні цінності – змінність влади, свободу слова, оборону країни та права бізнесу ніхто не має права зазіхати. Він стверджує, що влада не має права використовувати протести як привід для обмеження свободи слова. Він відкинув участь у переговорах з Ахметовим у Вільнюсі під час святкування дня народження журналіста Шустера.
  • Глава офісу президента Єрмак заявив, що відповів на запитання слідчих у справі про зривання спецоперації із затримання найманців російської приватної військової компанії "Вагнера". За його твердженням, він не давав розпоряджень про перенесення операції главі (на момент подій) Головного управління розвідки Бурбі. Єрмак заявив, що Лукашенко, нібито, міг ухвалити рішення про видавання Україні найманців, проте українська влада не підготувала жодного документа про екстрадицію, а він особисто не знає, чому не було дотримано процедур.
  • За твердженням міністра внутрішніх справ Монастирського, детінізація економіки створить ресурс для підвищення зарплати працівникам правоохоронних органів.
  • Держбюро розслідувань відмовилося повідомляти про результати розслідування за фактом скоєння депутатом Верховної Ради від владної партії Трухіним резонансної ДТП на трасі Полтава-Київ, у якій постраждали 6 осіб.

No comments:

Post a Comment