December 01, 2021

30.11.2021: Верховна Рада ухвалила "ресурсний законопроєкт"

Верховна Рада ухвалила "ресурсний законопроєкт"

  • Верховна Рада ухвалила "ресурсний законопроєкт".
  • Конституційний суд відмовив у складання присяги суддям, яких призначив Зеленський.
  • Лукашенко визнав Крим частиною Росії.
  • Опитування КМІС поставило партію "Слуга народу" на 2 місце в парламентському рейтингу.

В Україні

  • Верховна Рада за "прискореною процедурою" ухвалила т.зв. "ресурсний" законопроєкт № 5600, який різко збільшує податкове навантаження на малий та середній бізнес, а також на громадян. Після набуття законом чинності зросте оподаткування операцій у галузі нерухомості та вирощування сільськогосподарської продукції. Буде підвищено рентні платежі на видобуток залізняку, а також екологічний податок, що вдарить по бізнесу олігарха Ахметова. Значно розширюються повноваження податкових органів. Закон має набути чинності з 1 січня 2022 р, що на думку більшості експертів, грубо порушує норми Податкового кодексу. Відповідно до Кодексу, закон має бути ухвалений не раніше, ніж за 6 місяців до початку дії його положень.
  • Центральна виборча комісія відмовила 2 ініціативним групам у проведенні всеукраїнських референдумів із питань продажу землі та легалізації медичного канабісу через те, що організатори не надали підписні листи. Групу, створену партією "Батьківщина" не допустили до збору підписів із надуманого приводу, натомість влада створила "народну ініціативу" для зривання підготовки до референдуму про продаж землі.
  • Збори акціонерів компанії "Укрнафта" не відбулися через відсутність кворуму – не з'явилися представники Нафтогазу та компаній групи "Приват" олігархів Коломойського та Боголюбова.
  • 1 грудня в центрі Києва відбудеться масова акція на честь роковин подій на Майдані у 2013 р. Поліція перекриє практично весь центр столиці, буде змінено деякі маршрути громадського транспорту. Заст. голови парламенту депутат від "Слуги народу" Корнієнко стверджує, що в регіонах громадянам пропонують 1 тис. грн на день за участь у "держперевороті", про підготовку якого оголосив президент Зеленський.
  • Депутат Соха, якого було обрано на мажоритарному окрузі, оголосив про вихід із президентської фракції через незгоду з кадровою політикою Зеленського. Колишній голова парламенту Разумков заявив, що вже не є членом партії "Слуга народу". Депутат Лерос заявив, що слідчий викликав його на допит у Держбюро розслідувань на час, на який заплановано виступ президента Зеленського із посланням до Верховної Ради. Галицький суд Львова виправдав депутата президентської фракції Юрченка, який скоїв ДТП у центрі міста, як стверджують свідки – у стані наркотичного сп'яніння.
  • Конституційний суд відклав засідання про складання присяги двома суддями, яких призначив президент Зеленський "до появи вільних посад", тобто, остаточного вирішення Верховним судом питання законності указів про усунення голови суду Тупицького та судді Косминіна. Прессекретар президента оголосив, що Зеленський "засмучений" цим рішенням. Вища Рада правосуддя звільнила голову Верховного Суду Данишевську через її заяву про відставку.
  • Апеляційний господарський суд ухвалив рішення суду першої інстанції про повернення до держвласності Запорізького титано-магнієвого комбінату. Підприємство було приватизоване компанією, яка належить олігархові Фірташу, що не виконала інвестиційних зобов'язань.
  • Кабмін розмістив облігації на 20 млрд грн для докапіталізації підприємства "Укрфінжитло" з терміном обігу до 15 років із прибутковістю до 13 % річних. За словами чиновників, це дасть змогу громадянам купити до 12 тис. квартир на умовах фінансового лізингу.
  • Атестаційна комісія Міністерства освіти скасувала рішення про присудження наукового ступеня депутатові від "Опозиційної платформи – За життя" Ківі, та заборонило займатися науковою діяльністю його науковому керівнику.
  • З 1 грудня прожитковий мінімум для працездатних громадян підвищено з 2379 до 2393 грн на місяць.
  • Нафтогаз повідомив, що з 1 грудня ціна на газ для споживачів "постачальника останньої надії" збільшиться і їм потрібно протягом 2 місяців укласти контракт із новим постачальником.
  • Компанія ДТЕК олігарха Ахметова доставила зі США вугілля для Центренерго за ціною, яку розраховано за формулою "Роттердам+".
  • Митна служба за 11 місяців перерахувала до бюджету 432 млрд грн, що на 29 млрд грн (на 7 %) більше за план. Проти аналогічного періоду минулого року надходження зросли на 35 % – на 112 млрд грн.
  • НБУ знизив оцінку прогнозу зростання ВВП України у 2021 р. до 3 %. У жовтні урядовці регулятора прогнозували зростання на рівні 3,1 %. За підсумками минулого року зафіксовано зростання ВВП на рівні 4 %.
  • Оприлюднено графік виплат із зовнішнього боргу у 2022 р. Загальна сума виплат становить $16,2 млрд, з них на I квартал припадає $4,6 млрд, на IV – $5,1 млрд.
  • Мінфін розмістив на аукціоні ОВДП на суму €56 млн та приблизно 11 млрд грн, з них короткострокові 6-місячні – на 8,3 млрд грн. Чиновники були змушені підвищити прибутковість за всіма облігаціями. Швидкість виходу нерезидентів з українських держзобов'язань уповільнилася. Це загальмувало зниження курсу гривні на міжбанківському ринку. У середу Мінфін мусить погасити ОВДП на суму 13,7 млрд грн, проте на курс гривні це не вплине, оскільки більшість з облігацій було придбано українськими банками. Обсяг торгів на біржі у вівторок був середнім – орієнтовно $185 млн. У вівторок відбулася невелика корекція курсу – котирування долара поступово знижувалися. НБУ навіть виставив заявку на купівлю вище за ринкову ціну, чим встановив "стелю" для коливань курсу. На результат торгів вплинув останній день місяця – банки закривали валютну позицію, а бізнес – оплату місячних контрактів. На середу курс гривні зафіксовано на позначці 27,21 ₴/$ (+0,04 грн), 30,92 ₴/€ (+0,07 грн), 3,66 ₴/10 руб. (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 103 тис. тестів, підтверджено зараження коронавірусом майже 12 тис. осіб, одужали 26,2 тис. хворих, померли – 557. У вівторок вакциновано 223 тис. осіб, а з початку кампанії 2 дозами препаратів щеплено.11,3 млн осіб. За словами міністра охорони здоров'я Ляшка, "бустерною" третьою дозою препаратів українських громадян почнуть вакцинувати в січні-лютому 2022 р. "або навіть раніше". За його словами, вакцинація дасть змогу сповільнити активну циркуляцію вірусу, хоча десятками досліджень у різних країнах світу підтверджено, що щеплені люди можуть бути носіями інфекції, так само як і нещеплені. У грудні МОЗ мусить утилізувати понад 400 тис. доз препарату AstraZeneca, отриманих як гуманітарну допомогу за програмою COVAX через те, що термін їхньої придатності вже сплив. Кабмін посилив із 6 грудня обмеження для нещеплених громадян у "жовтих" карантинних зонах до рівня "червоних" зон.
    Заст. міністра економіки Новікова оголосила, що сума в 1 тис. грн, нараховану в порталі "Дія" за вакцинацію, може бути витрачена протягом 4-х місяців.
    Галицький районний суд Львова надіслав на примусову психіатричну експертизу Стахіва – активіста руху за громадянські права невакцинованих осіб. За нього було внесено заставу в розмірі майже 1 млн грн, проте рішення суду дає можливість залишити його під вартою.
    У світі зафіксовано 588 тис. випадків зараження, померло 7,9 тис. хворих. Влада Греції має намір зобов'язати вакцинуватися всіх осіб старше 60 років, інакше вони мусять сплачувати великі штрафи щомісяця. У Франції та Великій Британії зафіксовано рекордні показники інфікування з моменту попередньої хвилі епідемії навесні, попри на тотальну вакцинацію населення. Співголова німецької партії "Союз 90/Зелені" майбутній віцеканцлер Хабек закликав оголосити загальний "локдаун" для невакцинованих осіб. Європейське агентство з контролю лікарських засобів планує схвалити вакцинацію препаратами проти нового штаму коронавірусу за 3–4 місяці. Компанія Moderna вважає наявні вакцини неефективними проти нового штаму "омікрон".

Війна

  • На Донбасі протягом доби тривали бойові дії із застосуванням мінометів на захід від Горлівки – у Нью-Йорку (Новгородському), Південному (Чигирях) та Шумах. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила добу без втрат. За інформацією ОБСЄ, окупанти зосередили в поруч із лінією фронту багато одиниць важкої артилерії та бронетехніки в районі Старогнатівки на схід від Волновахи та траси Донецьк-Маріуполь.

Україна та світ

  • Білоруський президент Лукашенко зробив кілька заяв, що підтверджують його повне підпорядкування президенту РФ Путіну. Він оголосив про готовність розмістити на території Білорусі російську ядерну зброю в разі появи американських ядерних боєголовок у Польщі. Лукашенко визнав Крим частиною Росії "за результатами референдуму" на півострові й має намір відвідати його на запрошення Путіна. Він оголосив, що білоруська державна авіакомпанія "Белавіа" відкриває польоти до Криму. Міністр внутрішніх справ Польщі Каміньський оголосив про заборону на 3 місяці відвідування районів, що межують із Білоруссю, де було оголошено режим надзвичайного стану через міграційну кризу.
    За словами генерального секретаря НАТО Столтенберга, Альянс не впевнений у намірі Росії впертися в Україну, але готується до найгіршого сценарію. Виконувач обов'язків глави МЗС Німеччини Маас заявив, що НАТО має намір запустити "антикризовий механізм" у відповідь на перекидання російських військ до українського кордону. Держсекретар США Блінкен попередив російську владу, що відновлення агресії проти України призведе до "серйозних наслідків". Столтенберг заявив, що для вступу України до НАТО потрібна відповідність стандартам Альянсу та консенсусне рішення всіх його членів. Він наголосив, що Росія не має права втручатися в цей процес.
  • Французька компанія OCEA підписала з українським зернотрейдером Нібулон контракт на будівництво на його корабельні в Миколаєві 5 суден для прикордонної служби. Ще 15 буде збудовано у Франції.
  • Нідерланди мають намір ініціювати в рамках процедур Міжнародної асоціації цивільної авіації (ICAO) ще один судовий процес за фактом знищення авіалайнера MH17 у небі над Донбасом у 2014 р.

Тренди

  • Президент Зеленський повідомив про підписання Міністерством цифрової трансформації меморандуму про співпрацю з компанією Apple щодо проведення перепису населення.
  • За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, у парламентському рейтингу президентська партія вперше з 2019 р. втратила лідерство, пропустивши вперед "Європейську солідарність". "Слугу народу" підтримали лише 13,0 % респондентів, партію попереднього президента Порошенка – 14,8 %. На третє місце соціологи поставили "Батьківщину" із 11,5 %, на четверте – віртуальну "партію Разумкова" з 8,6 %. Такий розклад підштовхує Зеленського та його оточення до термінової зміни законодавства задля перенесення парламентських виборів на рік. Якщо їх буде проведено в жовтні 2023 р., "Слуга народу" може програти, що зробить шанси на переобрання Зеленського примарними.
  • Енергоатом виступає проти планів Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг підвищити тариф Укренерго на транспортування електроенергії через руйнування моделі спецзобов'язань через брак джерел фінансування плати за новим тарифом.

 

No comments:

Post a Comment