November 29, 2021

28.11.2021 Газпром може розпочати експлуатацію "Північного потоку-2" й без сертифікації

Газпром може розпочати експлуатацію "Північного потоку-2" й без сертифікації

  • Газпром може розпочати експлуатацію "Північного потоку-2" й без сертифікації.
  • Держбюро розслідувань порушило справу проти журналіста Бутусова.
  • Епідситуація в Україні покращується.

В Україні

  • З 1 грудня на порталі "Дія" в тестовому режимі буде запущено онлайн-процедуру реєстрації місця проживання.
  • Міністерка економіки Свириденко заявила, що Україна завершує рік із максимальним ВВП у доларовому еквіваленті з моменту проголошення незалежності – орієнтовно $195 млрд.

Пандемія коронавірусу

  • Епідеміологічна ситуація в Україні швидко покращується. За показниками захворюваності МОЗ уже зараз може оголосити "жовтими" карантинними зонами вже 5 областей. У неділю було проведено лише 33 тис. тестів, підтверджено зараження коронавірусом 5,8 тис. осіб, одужали – 10,5 тис. хворих, померли – 297. За добу було прищеплено лише 94 тис. громадян.
    У світі зафіксовано 391 тис. випадків зараження, померло 4,5 тис. осіб. З усього світу надходять повідомлення про осіб, що заразилися новим штамом "омікрон". Влада ПАР і Ботсвани, де було вперше виявлено цей штам, не планує запроваджувати будь-які обмеження через украй малу його летальність. Водночас низка країн посилюють карантин, що, за твердженням урядів, нібито дасть можливість зупинити поширення штаму. Всесвітня організація охорони здоров'я закликає не забороняти авіасполучення з країнами Південної Африки, оскільки люди переносять захворювання на "омікрон" досить легко – без шпиталізації, а у хворі не втрачають нюх та смак. Президент Єврокомісії фон дер Ляєн зажадала від компанії Pfizer адаптувати свою вакцину для протидії штаму "омікрон".
    У столиці Грузії Тбілісі відбулася маніфестація проти сертифікатів вакцинації, у якій узяло участь понад 1 тисячу осіб.

Війна

  • Окупанти обстріляли з мінометів та гранатометів оборонців Південного (Чигирів) на околицях Горлівки, а у Світлодарську в районі водосховища – з гранатометів. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила добу без втрат.

Україна та світ

  • ЗМІ Німеччини повідомили, що Газпром може розпочати експлуатацію газогону "Північний потік-2" й без сертифікації. У цьому випадку він заплатить штраф усього в €1 млн, що в сотні разів менше за прибуток, який одержить від реалізації газу за надвисокими цінами. У минулому подібним чином було введено в експлуатацію газогони NEL та EGL 401. Отже, у такий спосіб Газпром може заощадити ще й на оплаті транзиту Україною. Російський монополіст уже відмовився від бронювання додаткових транзитних потужностей Польщі та України до кінця поточного року та з початку 2022 р.
    Американське видання The Hill повідомило, що адміністрація американського президента Байдена чинить тиск на сенаторів від Демократичної партії для недопущення ухвалення поправок до оборонного бюджету 2022 р. Йдеться про розширення списку санкцій проти фізичних та юридичних осіб, які беруть участь у проєкті "Північний потік-2" та посилення цих санкцій. Байден не хоче псувати відносини з Німеччиною, оскільки вважає її одним із головних союзників у боротьбі зі зростанням впливу Китаю у світі. Видання Axios повідомило, що уряд Німеччини звернувся до американської адміністрації із закликом відмовитися від запровадження санкцій проти "Північного потоку-2".
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг назвав "незрозумілим та невиправданим" нарощування Росією військової присутності біля українського кордону. Росія перекидає з Балтійського моря до Чорного ще 2 великі десантні кораблі. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що президент Зеленський, українські та західні ЗМІ роздмухують істерію через перекидання російських військ. За його словами, Росія не планує нападати на Україну, а звинувачення у військових приготуваннях "цілком безпідставні". За словами глави українського МЗС Кулеби, "мінський" і "нормандський" формати переговорів "перебувають у комі". На його думку, їх треба терміново реанімувати, оскільки Україна "не прагне війни". Він ще раз наголосив, що Росія цілеспрямовано ігнорує всі пропозиції щодо подовження переговорів.
  • За оцінкою ООН, населення України до 2050 р. скоротиться до 35 млн осіб. Чиновники ООН не мають перевіреної інформації про демографічну ситуацію в Україні, як, утім, і влада країни. Єдиний перепис населення було проведено лише у 2001 р., відтоді ситуація змінилася кардинально, з огляду на масову трудову міграцію та втрати під час воєнних дій.

Тренди

  • Після скандалу під час "пресмарафону" між президентом та журналістом Бутусовим, Держбюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом публікації відео, у якому журналіст стріляє з гаубиці. Бюро стверджує, що цей ролик порушує домовленості з Росією та є провокацією, спрямованою на підрив обороноздатності країни. За словами Бутусова, фільмування ролика було санкціоновано й вони відбувалися поза зоною воєнних дій – на навчаннях у тилу. Колишній міністр внутрішніх справ Аваков назвав дії ДБР "ідіотизмом" та "актом виборчого правосуддя проти журналіста, який критикує владу".
    За твердженням журналіста "Української правди" Ткача, Управління держохорони звільнило співробітників за те, що вони не збили його дрон над державною резиденцією "Синьогора", яким він знімав відео. У резиденції святкував свій день народження голова Офісу президента Єрмак разом із Зеленським та особами з його ближнього кола, зокрема, Міндічем – бізнес-партнером олігарха Коломойського та міністром розвитку громад та територій Чернишовим. Управління держохорони заявило, що співробітників звільнено не було, а за фактом публікації має намір звернутися до суду.

 

No comments:

Post a Comment