November 27, 2021

26.11.2021: Зеленський влаштував "пресмарафон"

Зеленський влаштував "пресмарафон"

  • Зеленський влаштував "пресмарафон".
  • Чиновники МОЗ вважають алергічну реакцію єдиним протипоказанням проти щеплення.
  • Зеленський призначив двох суддів Конституційного суду, попри оскарження його указів у Верховному суді.

В Україні

  • Президент Зеленський влаштував ще один пресмарафон за підсумками половини президентського терміну. Він похвалився інфраструктурними реформами, "великим будівництвом", диджиталізацію через додаток "Дія", судовою та земельною реформами.
    За його словами, він бореться не за владу, а за Україну – "до останнього". А спроби змусити його піти геть викликатимуть лише зворотну реакцію. Він не має наміру звільняти главу свого Офісу Єрмака й назвав його "потужним політиком", який проводить "дуже важливі операції", і з яким розмовляють "керівники різних держав та глави розвідок". За словами Зеленського, у нього "немає часу комунікувати із суспільством".
    Зеленський заявив, що Україна повністю готова до можливої ​​агресії Росії й оголосив про підвищення зарплат військовослужбовцям.
    Зеленський заявив, що РНБО – "потужний орган", який застосовує механізм санкцій "для захисту держави".
    Він звинуватив олігархів у шантажі суспільства, організації акцій протесту, поширенні неправдивої інформації через підконтрольні їм ЗМІ. В основному йшлося про олігарха Ахметова, якого він звинуватив у підготовці призначеного на 1 грудня державного перевороту за вказівкою Росії, "хоча він про це може навіть не знати". Ахметов назвав твердження Зеленського брехнею. Єврооблігації його компанії ДТЕК після заяв Зеленського відразу впали в ціні.
    Щодо опалювального сезону він також визнав неготовність влади та попередив про можливі "тимчасові" проблеми. За його словами, газу в підземних сховищах достатньо, проте на ринку наявний дефіцит електроенергії, який доводиться покривати імпортом із Білорусі. Він приписав собі заслугу в забезпеченні постачання вугілля на українські ТЕС, хоча паливо законтрактувала компанія олігарха Ахметова.
    Зеленський звинуватив у зриві операції журналіста із затримання найманців російської приватної військової компанії "Вагнера" ​​українських розвідників, насамперед колишнього голову ГУР Бурбу, а також журналіста Бутусова. Також Зеленський зауважив, що був проти проведення операції, оскільки вона могла зіпсувати його стосунки з турецьким президентом Ердоганом. Він також назвав Бутусова та інших журналістів винуватцями втрат армії на Донеччині. Бутусов відразу ж заявив, що судитиметься з Зеленським щодо наклепів. Він готовий був "дати Зеленському в морду", але стримався через повагу до інституту президента. Засновник групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Хіггінс сказав, що йому "соромно за цю пресконференцію".
    Зеленський звинуватив у втраті Криму в. о. президента Турчинова, а Донбасу – свого попередника Порошенка.
    Зеленський заявив, що незадоволений результатами роботи голови НБУ Шевченка, але поки що не вбачає необхідності в його звільненні. Водночас він не може сказати, чи зміниться його думка за місяць.
    Президент змушений був визнати, що використав державні кошти для організації свого відпочинку, хоч і не вбачає в цьому проблем для суспільства.
    Низка політологів порівняли пресмарафон із подібним заходом, який щороку проводить російський президент Путін. Зеленський увесь час повторював, що він є президентом та верховним головнокомандувачем, і поводився вкрай фамільярно щодо опозиційних журналістів.
    Після закінчення заходу поліція розштовхала пікет журналістів, які не змогли потрапити на "пресмарафон" та намагалися поставити запитання Зеленському. Через це журналістка каналу "Прямий" впала на машину президента, а потім на тротуар.
  • Президент Зеленський призначив двох суддів Конституційного суду за своєю квотою, хоча Верховним судом ще не винесено рішення щодо оскарження його указів про скасування призначення суддями Тупицького та Косминіна.
  • Вища рада правосуддя звернулася до президента Зеленського із проханням призначити всіх суддів зі списку, що було подано. Більшість із них були визнані Громадською радою доброчесності непридатними. ВСП звинуватила Громадську раду в дискредитації судової влади.
  • Київський апеляційний суд залишив під вартою до 1 січня 2022 р. колишнього командира добровольчого батальйону "Донбас", депутата Верховної Ради попереднього скликання Семенченка за підозрою в створенні незаконного збройного формування.
  • Мінфін повідомив, що після початку роботи Бюро економічної безпеки Податкову міліцію було ліквідовано, а всі розслідування будуть передані Бюро. Держфіскальна служба перебуває в стані ліквідації та передавання повноважень Податковій службі. БЕБ виділено одну із будівель, яку займала ДФС.
  • Компанія "Оператор газотранспортної системи України" повідомив, що газорозподільні компанії (обл- та міськгази) заборгували майже 2 млрд грн за вже відібраний у поточному опалювальному сезоні газ.
  • Мінінфраструктури планує компенсувати коштом бюджету частину вартості авіаквитків для внутрішньоукраїнського сполучення.
  • Агентство Fitch не очікує на істотне зниження рейтингу України через можливу ескалацію агресії з боку Росії. Експерти Fitch припускають, що Україна наступного року отримає від МВФ лише частину залишку кредиту stand by через невиконання вимог меморандуму про співпрацю.
  • Після повідомлення про зниження комісії найбільшими платіжними системами VISA та MasterCard низка банків знизили відсоток повернення коштів за картковими розрахунками (кешбек).
  • Гривня і далі дешевшає на міжбанківському ринку, попри зусилля НБУ зі згладжування стрибка курсу. Активність імпортерів зросла, принаймні тих, хто ввозить до країни енергоносії. Нерезиденти виводять кошти з українських ОВДП та конвертують їх у валюту на тлі повідомлень про зростання загрози російській агресії. Всупереч прогнозам аналітиків про достатню фінансову "подушку" та отримання коштів від МВФ, тиск на гривню зростає. У п'ятницю регулятор продав орієнтовно $150 млн. На понеділок курс зафіксовано на позначці 27,10 ₴/$ (+0,07 грн), 30,56 ₴/€ (+0,24 грн), 3,60 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • У п'ятницю в Україні проведено 95 тис. тестів на коронавірус, зараження підтверджено в 14,2 тис. осіб. Одужали 22,9 тис. хворих, померли – 568. Вакциновано майже 280 тис. громадян. За словами міністра охорони здоров'я Ляшка, влада не планує прищеплювати населення третьою дозою вакцин, оскільки темпи вакцинації поки недостатні. За словами головного санлікаря Кузіна, влада буде змушена утилізувати 400 тис. доз препарату AstraZeneca, які було отримано Україною за програмою COVAX, через відмову людей щеплюватися через ризик тромбозу. Голова профільного парламентського комітету Радуцький повідомив, що різними препаратами від коронавірусу вакциновано вже 70 тисяч дітей. У додатку для смартфона "Дія" з'явилася можливість завантаження сертифіката у форматі pdf.
    Мерія Львова подовжила карантин до 13 грудня.
    У світі підтверджено тестами 578 тис. випадків зараження, померло 6,8 тис. осіб. Найбільшу кількість інфікованих у світі зафіксовано в Німеччині та Великій Британії. Майбутній канцлер Німеччини Шольц відмовився від запровадження локдауну. Бельгія та Нідерланди посилюють карантин через швидке зростання кількості хворих. Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про виявлення в Африці нового штаму вірусу "Омікрон" із нібито вищим ризиком повторного зараження. У Європі вже зареєстровано перші випадки інфікування цим штамом.

Війна

  • На Донбасі бойові дії тривали навколо Донецька. У Мар'їнці позиції українських військ було обстріляно з мінометів, у Новомихайлівці – зі стрілецької зброї. Унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець. За даними розвідки, РФ направила до "республік" кадрових військових для підготовки резерву та участі в бойових діях.

Україна та світ

  • Білоруський президент Лукашенко приїхав до табору мігрантів на кордоні з Польщею. Він звинуватив Україну та США в створенні кризи, яка призвела до масової міграції та заявив, що "не робить політику на мігрантах". Українська влада оголосила, що спецоперація "Полісся" в прикордонних із Білоруссю районах триватиме до моменту зникнення загрози прориву мігрантів. Уряд Литви оцінює можливість міжнародного суду над Лукашенком за створення міграційної кризи та жорстоке поводження з людьми.
  • Помічник держсекретаря США Донфрід заявила, що адміністрація президента Байдена розглядає "всі варіанти" розвитку подій на тлі зосередження російських військ поблизу українського кордону. Радник президента США з нацбезпеки Салліван обговорив із головою Офісу президента Єрмаком ситуацію зі збільшенням російської військової присутності в регіоні. Президент Байден оголосив про намір провести телефонні переговори із президентами Зеленським та Путіним. НАТО готує план дій на випадок ескалації конфлікту. Генеральний секретар Альянсу Столтенберг попередив Росію, що агресія проти України матиме серйозні наслідки.
  • Майбутній міністр економіки Німеччини Хабек, якого висунула партія "Союз 90/Зелені", назвав "Північний потік-2" стратегічним проєктом Росії задля тиску на Україну.
  • МЗС України повідомило, що Іран уже протягом пів року бойкотує переговори з Україною, Канадою, Великою Британією та Швецією щодо відшкодування збитків від знищення українського авіалайнера компанії МАУ. Літак було збито ракетою в небі над Тегераном у січні 2020 р.

 

No comments:

Post a Comment