November 26, 2021

25.11.2021: Зеленський оголосив про створення національної авіакомпанії та будівництво ще 3 аеропортів

Зеленський оголосив про створення національної авіакомпанії та будівництво ще 3 аеропортів

  • Зеленський оголосив про створення національної авіакомпанії та будівництво ще 3 аеропортів.
  • Гривня швидко дешевшає на міжбанківській біржі.
  • Кабмін оголосив про запуск Бюро економічної безпеки.

В Україні

  • Президент Зеленський оголосив про створення національного авіаперевізника – Ukraine National Airlines (UNA). Запланований бюджет компанії в перший рік – €96 млн, яких не вистачить навіть на закупівлю або взяття в лізинг нових лайнерів. Зеленський також має намір побудувати три додаткові аеропорти – два на Донбасі та ще один – на Західній Україні.
  • Кабмін оголосив початок роботи Бюро економічної безпеки. Приміщення для відомства досі не виділено.
  • Головою Закарпатської облради обрано представника партії "Рідне Закарпаття" Чубірка, депутати від партій "Слуга народу" та "За майбутнє" пішли в опозицію.
  • Держбюро розслідувань має намір допитати голову Офісу президента Єрмака в рамках розслідування справи про зривання спецоперації із затримання російських найманців приватної військової компанії "Вагнера".
  • Чергове засідання комісії з виборів голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зірвано через неявку трьох членів комісії, які контролює Офіс президента.
  • Експерти МВФ оцінили $1,2 млрд на рік втрати України від скорочення транзиту російського газу українською газотранспортною системою після введення в експлуатацію газогону "Північний потік-2". Прогноз зростання економіки у 2021 р. погіршено з 3,5 % до 3,2 %, попри вкрай низьку базу порівняння за торішніми результатами, коли ВВП упав на 4 %. До меморандуму про подовження кредитування включено вимогу про виплату урядом боргів перед інвесторами "зеленої" енергетики.
  • Попри вихідний день у США та виплати за операціями лише в п'ятницю, ситуація на валютному ринку розвивалася вкрай негативно для гривні. Обсяг торгів був набагато вищим за середній – $249 млн, попит на валюту сформували іноземні банки. Нацбанк продав $150 млн, але так і не зміг погасити ажіотаж. На п'ятницю курс зафіксовано на позначці 27,03 ₴/$ (+0,10 грн), 30,34 ₴/€ (+0,16 грн), 3,62 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Київ

  • Столична міськрада анонсувала 2 випуски облігацій на суму 800 млн грн із погашенням у 2025 та 2026 роках.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 93 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 15,9 тис. осіб, одужали – 24,6 тис. хворих, померли – 608. Вакциновано 274 тис. громадян. Львівська та Луганська облдержадміністрації звернулися до Кабміну з проханням подовжити режим "червоної" зони карантину, попри покращення епідситуації.
    У світі зафіксовано 572 тис. випадків зараження, померли – 7,1 тис. хворих. Єврокомісія має намір дозволити в'їзд до ЄС з 1 березня 2022 р. лише повністю вакцинованим громадянам третіх країн, яких було щеплено за 9 місяців до цієї дати або пізніше. Іноземцям, які дістали щеплень вакцинами, не схваленими ЄС, доведеться надати заперечний результат ПЛР тесту. Чехія знову запроваджує режим надзвичайного стану – починаючи з п'ятниці терміном на 30 днів.

Війна

  • На Донбасі тривали бої місцевого значення із застосуванням мінометів усією лінією фронту. Вогневі контакти та перестрілки сталися в Лебединському на приморській ділянці фронту, у Красногорівці на околицях Донецька, у промзоні Авдіївки, у Південному (Чигирях) на околиці Горлівки, у Луганському та Світлодарську в районі водосховища, у Луганській обл. – у Попасній та її околицях – у Катеринівці та Новоолександрівці, а також на трасі Р-66 – у Новотошківському. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, ЗСУ завершили добу без втрат.

Україна та світ

  • Уряд Польщі планує подовжити із 6 до 24 місяців термін, протягом якого громадяни України та ще 5 країн можуть працювати без отримання дозволу – лише на підставі декларації про легальне працевлаштування.
  • Президент Польщі Дуда закликав НАТО збільшити угруповання Альянсу на східному фланзі, а також посилити інші супутні місії. Серед них – протидія проривам мігрантів із Білорусі, які інспіровані Росією. В. о. канцлера Німеччини Меркель, яка доопрацьовує останні дні, у телефонній розмові з президентом Зеленським заявила, що російська агресія не залишиться без наслідків. Президент Ради ЄС Мішель після переговорів із російським президентом Путіним заявив Зеленському, що деескалації конфлікту на Донбасі могли б допомогти прямі контакти між Україною та Росією за посередництва Євросоюзу.
  • До акваторії Чорного моря для патрулювання увійшов американський ракетний есмінець Arleigh Burke.

Тренди

  • Міністр внутрішніх справ Монастирський у відповідь на звинувачення в перевезенні гелікоптерами гостей на святкування дня народження глави президентського Офісу Єрмака заявив, що вищі особи держави можуть використовувати відомчу авіацію "згідно зі звичайними протоколами".
  • 12 % респондентів опитування Фонду "Демократичні ініціативи" готові продати свій голос на виборах менш ніж за 500 грн, понад половина опитаних вважають таку пропозицію неприйнятною.

 

No comments:

Post a Comment