November 25, 2021

24.11.2021: Оприлюднено текст меморандуму зі МВФ щодо відновлення кредитування України

Оприлюднено текст меморандуму зі МВФ щодо відновлення кредитування України

  • Оприлюднено текст меморандуму зі МВФ щодо відновлення кредитування України.
  • Кабмін посилив вимоги до роботи в "жовтій" карантинній зоні.
  • "Слуга народу" планує подовжити ще на рік дію закону про "особливий статус" Донбасу.

В Україні

  • Кабмін затвердив план заходів щодо боротьби з олігархами.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг обмежила обсяги місячного продажу між компаніями, які мають спільних бенефіціарів.
  • Компанії з неформальної групи олігарха Коломойського "Приват" виграли апеляцію на рішення Антимонопольного комітету про накладення штрафу в розмірі 4,7 млрд грн за скоординоване підвищення цін на АЗС.
  • Представник компанії "Гарантований Покупець" на судовому засіданні за позовом компанії ДТЕК олігарха Ахметова заявив, що рішення про невиплату їй різниці між "зеленим" та звичайним тарифом було прийнято на "на самій горі". ДТЕК має всі шанси виграти позов та одержати кошти, а "ГарПок" буде змушено сплатити ще й судові витрати та, ймовірно, неотриманий прибуток.
  • Олігарх Новинський вніс заставу 30 млн грн за мера Одеси Труханова, якого НАБУ підозрює в зловживаннях землею міста на суму 689 млн грн.
  • Нацбанк отримав другий транш кредиту МВФ у розмірі $699 млн. Серед вимог Фонду, які ухвалили український уряд та НБУ, – прийняття бюджету з дефіцитом не більш ніж 3,5 % ВВП, затвердження плану передавання повноважень новим членам наглядових рад держбанків, публікація до кінця грудня повного тексту аудиту "коронавірусного" фонду, публікація Офісом генпрокурора звіту про розслідування "банкопаду" 2014–2016 рр., схвалення "дорожньої карти" часткового або повного продажу держпакетів акцій "Приватбанку" та "Ощадбанку", затвердження плану повернення активів збанкрутілих банків, удосконалення процесу відбирання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, ухвалення законодавства про посилення незалежності САП, корпоратизація "Енергоатому", створення доступної бази споживачів газу для забезпечення конкуренції між постачальниками, продаж 40–50 % видобутку газу держкомпанією "Укргазвидобування" через біржу. Також Україна відмовилася від запровадження податку на виведений капітал, зобов'язалася реформувати Вищу раду правосуддя та обирати суддів за європейськими стандартами. У разі виконання цих вимог Україна наступного року може отримати ще 2 транші на суму $0,5 млрд та $1,1 млрд.
  • На валютному ринку Нацбанк намагався стримати зростання курсу долара "точковими" продажами, і це майже вдалося. Причому регулятор витратив менше, ніж у середу ($218 млн) і навіть у вівторок ($170 млн). У четвер у США вихідний, тому учасники ринку намагалися максимально закрити угоди, щоби не чекати на додатковий день для зарахування валюти. На четвер курс встановлено на позначці 26,93 ₴/$ (+0,07 грн), 30,17 ₴/€ (-0,07 грн), 3,60 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними МОЗ, у країні за добу протестовано на коронавірус 103 тис. осіб, підтверджено зараження 16,9 тис., одужали 26,8 тис. хворих, померли – 628. Вакциновано 275 тис. громадян. У меморандумі щодо подовження співпраці зі МВФ Україна взяла на себе зобов'язання до кінця року вакцинувати 17 млн ​​осіб. Кабмін змінив вимоги для "жовтих" карантинних зон – усі працівники мусять бути вакциновані принаймні однією дозою або мати негативний ПЛР тест. Також прийнято постанову про централізовану закупівлю та встановлення кисневих станцій у лікарнях, які надають допомогу хворим на коронавірус.
    Львівський апеляційний суд залишив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 1 млн грн для Стахіва – активіста руху проти обмеження прав громадян коронавірусними обмеженнями. СБУ звинувачує його в закликах до захоплення влади. РНБО стверджує, що прихильників руху проти обов'язкової вакцинації фінансує Росія. Міністерство культури назвало марші супротивників примусової вакцинації "провокацією Кремля". Влада РФ заявляє, що групи проти вакцинації координуються та управляються з України.
    У світі зафіксовано 632 тис. випадків зараження, померло 8,2 тис. хворих. Уряд Словаччини оголосив надзвичайний стан і запровадив жорсткий карантин та комендантську годину на 2 тижні, починаючи з 24 листопада, для вакцинованих громадян тощо. Влада стверджує, що різке зростання захворюваності пов'язане з низьким рівнем вакцинації. Угорщина вирішила відмовитися від загальноєвропейської програми закупівлі вакцин, а також від постачання китайських та російських препаратів, оскільки, за твердженням влади, наявних доз достатньо для третього щеплення. Всесвітня організація охорони здоров'я закликала відмовитись від загальної вакцинації дітей. На думку чиновників ВООЗ, для перемоги над коронавірусом потрібно прищепити всіх людей із груп ризику. Також, директор Європейського бюро ВООЗ Батлер закликав уряди всіх країн розглянути можливість обов'язкової вакцинації всіх громадян, оскільки це нібито розширить свободи кожної людини.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ у Водяному на приморській ділянці фронту та в районі КПВВ "Мар'їнка" на околиці Донецька. Перестрілки із застосуванням гранатометів сталися в Кам'янці неподалік Авдіївки, у Нью-Йорку та Верхньоторецькому на околицях Горлівки, Луганському на Світлодарському водосховищі. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців за добу не було.
  • Депутати фракції "Слуга народу" зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт про подовження чинності закону про "особливий статус Донбасу" ще на 1 рік.
  • Представники України в тристоронній контактній групі щодо врегулювання на Донбасі висловили протест проти указу президента РФ Путіна про економічну інтеграцію "республік".

Україна та світ

  • Сенатори-республіканці запропонували збільшити підтримку України на $100 млн наступного року, збільшивши постачання летальних озброєнь на $50 млн, йдеться про системи ППО та протитанкові засоби. Міністр оборони Канади розглядає посилення військової підтримки України, зокрема, про збільшення кількості військовослужбовців навчальної місії та передислокацію кількох винищувачів із Румунії. Прем'єр-міністр Естонії Каллас заявила, що ЄС має дати зрозуміти Росії, що ціна вторгнення до України буде надвисокою. Президент РФ Путін у розмові з головою Ради ЄС Мішелем поскаржився на дискримінацію владою російськомовного населення України. Міжнародна група журналістів Conflict Intelligence Team (CIT) назвала перекидання російських військ до українського кордону "інформацією, що насторожує".
    У столиці Латвії – Ризі з 30 листопада до 1 грудня відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, на яку запрошено глав МЗС України та Грузії.
  • Уряд України виділив ще 175 млн грн на зміцнення кордону з Білоруссю. У районі білоруського кордону розпочалася спецоперація Держприкордонслужби "Полісся" за участю Нацполіції, Нацгвардії та ЗСУ щодо запобігання можливому проникненню нелегальних мігрантів.
    На переговорах із главою Ради ЄС Мішелем російський президент Путін назвав "контрпродуктивними" європейські санкції проти Білорусі за створення міграційної кризи.
  • У Німеччині завершились коаліційні переговори. Канцлером стане лідер соціал-демократів Шольц, міністром закордонних справ – лідер "Зелених" Бербок. У коаліційній угоді, яка фактично є програмою уряду, мінські домовленості названо способом врегулювання на Донбасі, а відповідальність за окупацію Криму та війну на сході України покладено на Росію. В угоді не згадано про ставлення нового уряду до будівництва та введення в експлуатацію російського газогону "Північний потік-2".
  • Представники країн ЄС домовилися про виключення зі списку санкцій Клименка – колишнього міністра доходів і зборів режиму Януковича.
  • Президент Байден вшанував пам'ять жертв Голодомору та запевнив Україну в підтримці суверенітету та територіальної цілісності. За даними видання Foreign Policy, представники адміністрації Байдена переконували сенаторів-демократів прибрати із законопроєкту про оборонний бюджет обов'язкове запровадження санкцій проти фізичних та юридичних осіб, які беруть участь у будівництві російського газогону "Північний потік-2".

Тренди

  • Згідно з розслідуванням "Української правди", ювілей глави президентського Офісу Єрмака Зеленський разом із чиновниками відсвяткували в державній резиденції "Синьогора" в Карпатах. Гостей привезли гелікоптерами Держслужби з надзвичайних ситуацій та Нацгвардії, а сам Зеленський, ймовірно, використав для перельотів бізнес-джет, який належить компанії олігарха Коломойського. Офіс президента заявив, що святкування дня народження чиновника в держрезиденції та користування вертольотами відбулося "згідно зі звичайним протоколом". Прессекретар президента заявив, що не знає, де перебував Зеленський у вихідні та в момент святкування дня народження Єрмака і стверджує, що ця інформація є "питанням безпеки". Єрмак заперечує "певні факти" розслідування, проте не повідомив, де провів день народження.
  • Депутати президентської партії "Слуга народу" оголосили, що не братимуть участі в ефірі телепрограм на каналах, власником яких є олігарх Ахметов. Раніше подібну заяву було зроблено щодо каналів попереднього президента Порошенка.
  • За результатами соцопитування групи "Рейтинг", президента Зеленського підтримують 17 % респондентів, його попередника Порошенка – 11,4 %, далі йдуть Бойко, Тимошенко та колишній спікер парламенту Разумков. У разі проведення дострокових виборів Разумков у другому турі виграв би в Зеленського, а розрив президента з попередником був би мінімальним. Партія "Слуга народу" все ще на першому місці в парламентському рейтингу (15,4 % підтримки респондентів), але впритул до неї наблизилася "Європейська солідарність" (12,2 %). Далі йдуть ОПЗЖ (9,93 %), "Батьківщина" (6,6 %) та віртуальна "партія Разумкова" (5,3 %).

 

No comments:

Post a Comment