November 24, 2021

23.11.2021: МОЗ планує закупити у Pfizer у 2022 та 2023 роках ще 50 млн доз вакцин

МОЗ планує закупити у Pfizer у 2022 та 2023 роках ще 50 млн доз вакцин

  • МОЗ планує закупити у Pfizer у 2022 та 2023 роках ще 50 млн доз вакцин.
  • Уряд витратить кошти МВФ на покриття дефіциту бюджету.
  • Заступником глави Офісу президента з економіки призначено колишнього топменеджера Ахметова.

В Україні

  • Новим заст. голови Офісу президента з питань економіки призначено Шурму – колишнього директора комбінату олігарха Ахметова "Запоріжсталь". Шурма є членом наглядової ради "Укроборонпрому".
  • До Верховної Ради так і не надійшла заява про відставку міністра культури Ткаченка.
  • Українські ВПС провели військові навчання із бойовими стрільбами на полігонах у Миколаївській обл.
  • За інформацією Держстату, у жовтні зафіксовано зростання промислового виробництва на 1,4 % у річному вимірі після зниження на 0,7 % у вересні. За рік виробництво зросло на 2,2 %.
  • Міністр фінансів Марченко заявив, що всю суму траншу кредиту МВФ stand by буде спрямовано на фінансування дефіциту держбюджету.
  • Курс гривні стрімко знижується на тлі повідомлень про зростання напруженості на кордонах України. Нерезиденти активно виводять кошти з гривневих ОВДП та скуповують валюту на міжбанку. У вівторок НБУ 5 разів виходив на торги й, за оцінками банкірів, продав орієнтовно $200 млн, а всього обсяги склали понад $320 млн. До 15-ї години регулятору практично вдалося придушити ажіотажний попит і наприкінці сесії сталася корекція курсу на тлі збільшення пропозиції валюти. На середу курс встановлено на позначці 26,86 ₴/$ (+0,20 грн), 30,24 ₴/€ (+0,18 грн), 3,58 ₴/10 руб (+0,01 грн). Населення активно скуповує валюту в обмінниках, що створює додатковий тиск на ринок.
    Мінфін на аукціоні розмістив ОВДП лише на 4,4 млрд грн, 3,3 з них – це 6-місячні облігації. 3-річні ОВДП чиновникам вдалося продати лише на 0,7 млрд грн, попри підвищення їхньої прибутковості. Мінфіну знову не вдалося залучити достатньо коштів, щоби покрити погашення раніше випущених облігацій – у середу потрібно виплатити 4,8 млрд грн, різницю буде компенсовано коштом бюджету. Це спровокує збільшення тиску на валютний ринок у другій половині тижня. Українські державні єврооблігації дешевшають приблизно на 1 % на день, за останні півтора тижня вони впали в ціні на 8–10 %.

Київ

  • Київська прокуратура арештувала кошти компанії "Київметробуд". За твердженням правоохоронців, керівництво компанії поклало на депозит кошти, які сплатила за роботи Київська адміністрація й отримало неправомірну вигоду, що нецільовим використанням. Водночас Київметробуд зірвав введення в експлуатацію двох станцій Печерсько-Сирецькій лінії метрополітену.

Пандемія коронавірусу

  • У країні знову зросла кількість проведених тестів – до понад 100 тис. й, відповідно, кількість зафіксованих випадків інфікування коронавірусом – до 14,3 тис. Одужали 29 тис. хворих, померли – 595. Вакциновано 286 тис. осіб. За оцінкою експертів Національної академії наук, Україна вже пройшла пік смертності від коронавірусу. МОЗ повідомило про підписання контракту з компанією Pfizer про постачання щороку 25 млн доз вакцин. Крім того, урядовці планують зробити вакцинацію медиків обов'язковою.
    У світі підтверджено зараження 558 тис. чол., померло – 8,1 тис. За інформацією ЗМІ, єврочиновники планують скоротити термін дії сертифікатів вакцинації з 12 до 9 місяців і ввести в них інформацію про третє щеплення. За повідомленням агентства Reuters, Нідерланди перевели частину пацієнтів до лікарень сусідньої Німеччини через брак місць через масову захворюваність. Влада Німеччини заборонила поїздки в транспорті та відвідування офісів нещепленими громадянами й готується запровадити повний локдаун, для вакцинованих громадян тощо.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з мінометів оборонців Широкиного, перестрілки та вогневі контакти сталися на околицях Горлівки – у Шумах, Верхньоторецькому та Зайцевому. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського бійця.

Україна та світ

  • Окупаційна влада Криму заарештувала понад 30 кримських татар, які брали участь у мітингу на підтримку адвоката Семедляєва, який відбуває адмінарешт за спробу фіксації процесу обшуку.
  • Естонія завершила будівництво загороджень на кордоні з РФ. За інформацією прем'єр-міністра Польщі Моравецького, потік мігрантів до сусідньої Білорусі зменшився після скоординованих міжнародних зусиль.
  • Дочірня компанія Газпрому – Молдовагаз – отримала з бюджету країни близько $80 млн для сплати боргу за російський газ.

Тренди

  • Депутати Верховної Ради від президентської фракції планують звільнити уповноважену з прав людини Денисову, для чого мають намір створити тимчасову слідчу комісію щодо перевірки невиконання нею рішення суду.

No comments:

Post a Comment