November 23, 2021

22.11.2021: МВФ надає Україні другий транш кредиту stand by

МВФ надає Україні другий транш кредиту stand by

  • МВФ надає Україні другий транш кредиту stand by.
  • Західні партнери вважають реальною загрозу вторгнення російських військ до України.
  • Westinghouse будуватиме 2 блоки Хмельницької АЕС.

В Україні

  • Енергоатом підписав угоду з компанією Westinghouse про будівництво двох нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС.
  • Нафтогаз попередив про підвищення тарифу на газ для споживачів, які залишилися без постачальників, та закликав їх якнайшвидше укласти договори.
  • Прокуратура пред'явила підозру у внесення до декларації неправдивих даних депутатом Верховної Ради від групи "Довіра" Шаховим, який не задекларував майно цивільної  дружини на суму майже 60 млн грн.
  • МВФ погодив виділення Україні другого траншу кредиту stand by у розмірі $699 млн. Тексту меморандуму про подовження програми Фондом у відкритому доступі поки немає, тому незрозуміло, які зобов'язання взяла на себе українська влада в обмін на відновлення кредитування.
  • Нерезиденти активно виходять з українських гривневих ОВДП, попри інформацію про поновлення МВФ кредитування України. Попит на валюту був дуже великий, тому продаж Нацбанком понад $100 млн не заспокоїла ринок. Курс на вівторок встановлено на позначці 26,66 ₴/$ (+0,09 грн), 30,06 ₴/€ (+0,08 грн), 3,56 ₴/10 руб (-0,06 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу протестовано на коронавірус понад 86 тис. осіб, підтверджено інфікування – в 12,7 тис., одужали 23,1 тис. хворих, померли – 720. Вакциновано 270 тис. громадян. За даними МОЗ, 2 щеплення дістали вже понад 10 млн осіб. У світі зафіксовано 465 тис. випадків зараження, померло 5,8 тис. хворих. Зафіксовано різкий сплеск заражень в Угорщині. Прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон заявив, що уряд поки не вбачить потреби у відновленні жорсткого карантину.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки та вогневі контакти, із застосуванням мінометів тощо, – у Лебединському та Павлополі на приморській ділянці фронту, у Кам'янці неподалік Авдіївки, а також у Луганській обл. – на околицях Попасної та в Причепилівці на трасі Р-66. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів поранено двох українських вояків.

Україна та світ

  • Розвідка США поділилася із союзниками інформацією про можливе масштабне російське вторгнення до України. Американські ЗМІ повідомляють, що адміністрація президента Байдена розглядає варіанти надсилання додаткових партій зброї на тлі повідомлень про нагнітання Росією напруженості на кордоні з Україною. Водночас американські чиновники висловлюють стурбованість, що постачання до України засобів ПРО та гелікоптерів може бути розцінено Росією як ескалація конфлікту. У соцмережах з'явилися фотографії про перекидання до українського кордону російських танків із "парасольками" проти ПТРК "Джавелін". Міністр оборони Рєзніков заявив, що британські та американські партнери пообіцяли йому діяти на випередження в разі загострення ситуації або вторгнення російських військ до України. Держсекретар Блінкен оголосив про запровадження санкцій проти двох суден, які беруть участь у будівництві російського газогону "Північний потік-2". Міністр закордонних справ Франції ле Дріан попередив Росію про "надзвичайно серйозні наслідки" в разі вторгнення до України.
    До Чорного моря увійшло судно із двома американськими патрульними катерами серії Island для українських прикордонників.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що спроба силового вирішення конфлікту на Донбасі матиме для України "найсерйозніші наслідки". Окупаційна влада донбаських "республік" готує укази про призов за контрактом на військову службу до 1 та 2 армійських корпусів осіб, які отримали паспорти Росії. Міністр закордонних справ Кулеба стверджує, що українська влада не планує наступальної військової операції на Донбасі.
  • Через проблеми з транспортуванням Росією, Казахстан відправляє вугілля до України Каспійським та Чорним морями.
  • Газпром попередив Молдову про зупинення подачі газу через 2 доби в разі несплати обсягів, що вже поставлено.
  • З початку року поліція Німеччини виявила понад 10 тис. нелегальних мігрантів, які прорвалися з території Білорусі, понад половину з них спіймано в жовтні. Німецький уряд відмовився прийняти 2 тис. мігрантів із Білорусі на вимогу президента Лукашенка. Влада Польщі повідомила про припинення ще однієї спроби прориву через кордон великої групи мігрантів. Українським прикордонникам надано вказівку про застосування зброї проти порушників кордону лише в разі прямої загрози їхньому життю.

Тренди

  • Кіберполіція викрила підлітка, який створив ще один клон програми "Дія" для смартфонів, з можливістю редагування інформації про паспорт та сертифікат вакцинації. Міністр цифрової трансформації Федоров заявив, що додаток не збирає та не зберігає особисту інформацію про громадян, а лише відбиває відомості з державних баз даних. Низка фахівців у галузі кібербезпеки вважають це твердження брехнею.

 

No comments:

Post a Comment