November 17, 2021

16.11.2021: Київська влада планує з 1 січня підняти вартість проїзду до 20 грн

Київська влада планує з 1 січня підняти вартість проїзду до 20 грн

  • Київська влада планує з 1 січня підняти вартість проїзду до 20 грн.
  • Німецький регулятор тимчасово зупинив сертифікацію "Північного потоку-2"
  • СБУ висунула підозру двом активістам – противникам вакцинації.
  • Верховна Рада ухвалила закон про об'єкти критичної інфраструктури.

В Україні

  • Верховна Рада ухвалила закон про об'єкти критичної інфраструктури. До них віднесено як державні, так і приватні підприємства. Їх буде внесено до спеціального реєстру, який вестиме нове державне відомство – Нацкомісія із захисту критичної інфраструктури. Її планують підпорядкувати Кабміну, проте діяльність вона вестиме самостійно.
    Депутати затвердили принципи ціноутворення будівництва та ремонту автошляхів загального користування. Формування цінової політики в цій галузі доручено Міністерству інфраструктури.
    Ухвалено закон про системи накопичення електроенергії. Цей напрям стає окремим різновидом господарської діяльності. Закон запроваджує поняття оператора таких систем, дає можливість поєднання таких установок із генерувальними потужностями альтернативної енергетики.
    Депутати ухвалили закон про медіацію. Він дає можливість позасудового врегулювання суперечок як для бізнесу, так і для приватних осіб за участю посередників – медіаторів. Закон покликаний зменшити навантаження на суддів.
    Подовжено термін переведення суддів до нових судів через ліквідацію старих адміністративних районів та створення нових, оскільки в проміжний період виникне невизначеність із визначенням територіальної підсудності справ.
    У першому читанні ухвалено закон про надання суддям Вищого антикорупційного суду права карати учасників процесу за неповагу до суду.
    У першому читанні ухвалено законопроєкт про обов'язкову офіційну адресу електронної пошти для всіх юридичних осіб та фізосіб-підприємців. Дані про адресу вони зобов'язані передати реєстратору протягом 6 місяців після набрання законом чинності.
  • Конституційний суд у закритому режимі розглядає питання щодо можливості притягнення президента до адміністративної відповідальності за порушення карантину.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що ситуація з вугіллям для електростанцій незабаром покращає. За його словами, до країни прибудуть кілька балкерів із вугіллям наприкінці листопада – на початку грудня. Держкомпанія "Центренерго" повідомила, що має отримати за контрактом 1,5 млн т вугілля, що дасть змогу пройти опалювальний сезон.
  • Аналітики Bank of America знизили прогноз зростання ВВП України у 2020 р. з 4,5 % до 3,0 %. Це збільшує шанси скасування платежів за ВВП-варрантами у 2023 р і може знизити їхні котирування, що дасть можливість їхнього викупу Мінфіном у кредиторів.
  • Мінфін розмістив ОВДП на аукціоні на досить велику суму – 8,26 млрд грн. Основні продажі припали на короткотермінові 6-місячні (2,47 млрд грн) та 12-місячні (4,13 млрд грн) зобов'язання. Чиновникам довелося зняти обмеження на продаж короткотермінових облігацій, оскільки коштів на виплату раніше випущених ОВДП не вистачає. У середу погашатимуться облігації на суму 13,8 млрд грн, нестачу знову буде покрито коштом бюджету. На ринок тисне попит на валюту з боку нерезидентів, які виводили дивіденди, продаж валюти експортерами для сплати податків не рятує ситуацію. НБУ виставив лот на продаж набагато вище за ринкову ціну, проте котирування піднялися ще вище й він продав приблизно $8 млн. На середу курс встановлено на позначці 26,41 ₴/$ (+0,08 грн), 30,12 ₴/€ (– 0,25 грн), 3,60₴/10 руб (-0,03 грн).

Київ

  • На сайті Київської міської адміністрації опубліковано проєкт постанови про підвищення вартості проїзду в громадському транспорті Києва до 20 грн. Влада стверджує, що ця ціна нижча за собівартість поїздки. Повідомлення викликало обурення користувачів соцмереж, оскільки вартість проїзду стане вищою за деякі країни ЄС. Водночас з оголошенням про підвищення цін оператор таксі Uber повідомив про припинення роботи шатл-сервісу. На думку низки експертів, разом із відкликанням ліцензій у кількох перевізників ситуацію можна розцінювати як розчищення ринку пасажирських перевезень під нового великого гравця.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні темпи зараження та смертність від коронавірусу знижуються. За добу зроблено 119 тис. тестів, підтверджено зараження 18,9 тис. осіб, одужали – 20,2 тис. померли – 769 хворих, вакциновано 294 тис. громадян. "Тисяча гривень Зеленського" за вакцинацію може бути витрачена лише на культурні заходи, відвідування спортзалів та оплату транспорту, проте механізм виплат не визначено. Колишній спікер парламенту Разумков вважає саму ідею "непоганою", водночас її реалізацію – знущанням із людей, зокрема, пенсіонерів, які могли б витратити ці гроші на купівлю їжі та ліків. Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що 3 млрд грн на ці цілі буде взято з держбюджету – із фонду підтримки підприємців, які постраждали від запровадження карантину. Для цього Верховна Рада планує ухвалити поправки до бюджету 2021 р. зі збільшенням дохідної частини бюджету на цю суму коштом зростання надходжень ПДВ та податку на прибуток.
    Уряд уклав угоди з Європейським інвестбанком та Міжнародним банком реконструкції та розвитку на загальну суму $490 млн. Ці кошти чиновники планують спрямувати на вакцинацію та покращення системи охорони здоров'я.
    Міністр освіти Шкарлет наполягає на поновленні очного навчання в школах.
    СБУ повідомила про пред'явлення підозр двом активістам руху проти вакцинації в закликах до насильницької зміни конституційного ладу. За твердженням Служби, їхню діяльність нібито координували російські куратори. Влада Росії звинувачує противників вакцинації в роботі на Захід і стверджує, що їхня діяльність координується та керується з України.
    СБУ та поліція Києва розслідує розкрадання чиновниками столичних лікарень коштів, які було виділено на закупівлю апаратів штучної вентиляції легенів.
    За даними сайту Worldometers, ситуація із захворюваністю та смертністю від коронавірусу у світі залишається стабільною. За добу підтверджено 487 тис. випадків інфікування, померло 7,2 тис. хворих.

Війна

  • На Донбасі інтенсивність бойових дій зросла, Окупанти застосовують важку артилерію та міномети всією лінією фронту від Донецька до північного сходу Луганської обл. Українські війська було обстріляно на околицях Донецька – у Мар'їнці, Невельському, Пісках, на захід від Горлівки – у Південному, у Луганській обл. – у Попасній та неподалік – у Новоолександрівці та Новозванівці, а також у Новотошківському на трасі Р-66. Село Муратове на лівому березі Сіверського Дінця було обстріляно з важкої артилерії. Втрат серед мирного населення немає. Українські офіцери т.зв. "Спільного центру з контролю та координації" повідомили про зростання кількості випадків обстрілів окупантами житлових кварталів на контрольованій Україною території. Під час бойових дій поранено українського бійця. На північ від Горлівки на контрольованій території було збито розвідувальний безпілотник окупантів "Орлан-10" російського виробництва.

Україна та світ

  • Ситуація на польсько-білоруському кордоні загострилася. Мігранти за підтримки спецслужб Білорусі знову спробували прорвати загородження на кількох ділянках, закидали камінням прикордонників та поліціянтів та розбризкували сльозогінний газ. Поліція застосувала проти нападників водомети. Унаслідок зіткнень дістали травми 7 польських поліціянтів, військовослужбовець та співробітниця прикордонної служби.
    Український Кабмін виділив на інженерно-технічне облаштування кордону 21 млн грн із резервного фонду Держбюджету.
  • Українське МЗС направило РФ ноту протесту через указ президента Путіна про інтеграцію донбаських "республік" у російську економіку.
  • Німецький регулятор тимчасово зупинив процес сертифікації російського газогону "Північний потік-2" та вимагає створення відокремленої компанії, яка транспортуватиме газ територією Німеччини. За твердженням глави Нафтогазу Вітренка, це не означає припинення проєкту, оскільки Газпром має можливість за допомоги "прокладки" обійти законодавство Німеччини. Водночас на думку Вітренка, подібне рішення все рівно не робить проєкт законним з огляду на Другий енергопакет ЄС. Після оголошення про зупинення сертифікації ціни на європейські хаби перевалили за критичну позначку $1000/1000 м³. Адмінсуд у Німеччині відхилив позов екологічної організації DUH про невідповідність проєкту нормам викиду метану до держагентства, що ліцензує "Північний потік-2".
    У разі зупинення прокачування російського газу Україною можливість "реверсного" постачання різко зменшиться, а 5 міст поруч із кордоном із РФ буде відключено від газопостачання. Також, європейські трейдери втратять можливість зберігати свій газ в українських підземних сховищах. У 2020 р. у ПСГ зберігалося майже 10 млрд м³ газу в режимі митного складу.
  • Європейський суд із прав людини відклав слухання спільного позову України та Нідерландів до Росії щодо наслідків війни на Донбасі, зокрема, про знищення авіалайнера MH17, оскільки суддя відмовився вести процес. Новий суддя продовжить слухання 26 січня 2022 р.

Тренди

  • За інформацією ЗМІ, у відставку подав голова Фонду держмайна Сенниченко, Причиною названо непрозорий продаж держпакету акцій Першого київського машинобудівного заводу ("Більшовик") бізнесмену Хмельницькому.
    Голова фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що депутати не планують звільняти міністра культури Ткаченка, який у п'ятницю подав у відставку.
    Після звільнення в суботу директора держпідприємства "Гарантований покупець" Петриківця, воно в понеділок погасило борги перед усіма виробниками "зеленої" енергії, окрім найбільшого гравця ринку – компанії ДТЕК олігарха Ахметова. На думку експертів, влада намагається змусити Ахметова до лояльності. На його телеканалах вівдверто критикують президента та його партію, що знижує й без того сумні для Зеленського рейтинги.
    Команда Зеленського не залишає надії на усунення з політики депутата Лероса. Нацагентство з питань запобігання корупції склало адмінпротокол на депутата за конфлікт інтересів у поданому ним депутатському запиті. Суд про обрання запобіжного заходу за його "хуліганство" – показаний президенту на засіданні Верховної Ради середній палець – перенесено на 18 листопада.
  • Згідно з результатами опитування служби "Рейтинг", 69 % респондентів уважають, що країна рухається в неправильному напрямі, кількість незадоволених за 2 місяці зросла на 10 %. Президенту Зеленському не довіряють 59 % опитаних, не проголосували б за нього за жодних умов 32 %. У разі проведення позачергових виборів його підтримали б лише 20,7 %. У його найближчого конкурента попереднього президента Порошенка результати ще гірші: за нього ніколи б не проголосували 44 %, підтримують 11,9 %, не довіряють – 78 %. У парламентському рейтингу попереду, як і раніше, "Слуга народу" (16,2 %), за нею з невеликим відривом іде "Європейська солідарність" (12,5 %), далі – "Опозиційна платформа (9,6 %), "Батьківщина" (9,0 %), віртуальна "партія Разумкова" (7,1 %), "Сила та честь" (5,7 %), "Наші" (4,9 %).
    На думку респондентів опитування фонду "Демократичні ініціативи", головними проблемами України є корупція (50 %), війна на Донбасі (42 %) та бідність (37 %). Для сімей найбільшими проблемами є бідність (47 %), доступ до медпослуг (36 %) та безробіття (34 %). 45 % опитаних не відчувають, що в країні відбуваються реформи.
  • Депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Ківа заявив, що в нього відбувся обшук, під час якого вилучено зброю. Міністр внутрішніх справ Монастирський оголосив про відкликання дозволу на 2 нагородні пістолети, яким нагородив депутата його попередник Аваков. Ківа повідомив, що Міністерство освіти позбавило його ступеня кандидата наук, оскільки його дисертація не містить жодних нових відомостей.

No comments:

Post a Comment