November 14, 2021

13.11.2021: Путін готовий до "нормандських" переговорів, якщо Росію буде визнано посередником

 

Путін готовий до "нормандських" переговорів, якщо Росію буде визнано посередником

  • Путін готовий до "нормандських" переговорів, якщо Росію буде визнано посередником.
  • Кабмін припинив виплати компенсацій виробникам "зеленої" електроенергії.
  • Лукашенко нагнітає ситуацію на польському кордоні.

В Україні

  • МВС анонсувала нову відмітку в правах про право водіння автомобілів з автоматичною коробкою передач.
  • Директор держпідприємства "Гарантований покупець" Петриківець повідомив про його звільнення Кабміном через відмову припинити виплату боргу перед виробниками "зеленої" електроенергії. За його словами, уряд заблокував виплати відшкодування власникам "зелених" електростанцій через "Ощадбанк" після звільнення.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в суботу зроблено 77,8 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 23,6 тис. осіб, одужали 11,2 тис. хворих, померли – 403. Вакциновано за добу 145 тис. осіб. З програми "Дія" виключено можливість видалення сертифіката вакцинації.
    У світі зафіксовано 439 тис. випадків, померло 6,3 тис. хворих. Канцлер Німеччини Меркель закликала населення вакцинуватися та агітувати сусідів та родичів на тлі зростання кількості хворих, а тих, хто вже вакцинувався – зробити ще одне щеплення. Вселенський патріарх Варфоломій скасував поїздку до монастирів Афона через спалах епідемії.

Війна

  • На Донбасі внаслідок обстрілу позиції українських військ із мінометів у Невельському під Донецьком пошкоджено санітарні автівки. Під мінометний обстріл потрапили оборонці Катеринівки на околицях Попасної та Золотого – поруч із ділянкою розведення військ у Луганській обл. Перестрілки та вогневі контакти сталися в Гнутовому на схід від Маріуполя, у Старогнатівці на схід від Волновахи та траси Донецьк-Маріуполь, у Троїцькому на кордоні Донецької та Луганської областей у районі Світлодарського водосховища. У Чермалику на українські позиції було скинуто гранату з безпілотника. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів дістали поранення 2 українських військовослужбовців, зокрема, санітар.

Україна та світ

  • Білоруський президент Лукашенко попросив президента РФ Путіна про постачання кількох дивізіонів оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер" середнього радіуса дії, оскільки "в країні можуть розпочатися воєнні дії". Глава МВС Камінський повідомив про збільшення кількості мігрантів та білоруських військовослужбовців на кордоні. Для мігрантів влада Білорусі зводить табір під контролем білоруських спецслужб. За інформацією білоруських опозиційних ЗМІ, міліція роздала мігрантам ножі та підштовхувала до атаки кордону. У суботу білоруські військові спробували зруйнувати автівкою загородження на кордоні. Путін вкотре відмежувався від звинувачень Росії в розпалюванні міграційної кризи та звинуватив Захід у створенні політичних, економічних та військових передумов її виникнення. Польща до кінця червня 2022 р. має намір звести на кордоні з Білоруссю 5,5-метрову стіну та погрожує повністю перекрити з нею залізничне сполучення. Туреччина заборонила посадку мешканців Іраку, Сирії та Ємену на рейси до Мінська, скасувала рейси до Білорусі й сирійська авіакомпанія. Мерія Мюнхена запропонувала розмістити в місті мігрантів "без зайвих формальностей", доки розглядатиметься питання про надання їм притулку.
  • Президент РФ Путін заявив, що не вбачає способу врегулювання ситуації на сході України, окрім подовження переговорів у "нормандському" форматі. Водночас він стверджує, що Росія не отримувала жодних пропозицій від Франції та Німеччини, які б дади змогу наблизитися до розв'язання проблем. Путін наполягає на неприйнятності виконання Росією мінських домовленостей, оскільки, за його словами, вона не є їхньою стороною. Заст. глави Офісу президента Машовець змушений був визнати, що Росія тримає велике наступальне угруповання вздовж українського кордону й постійно проводить військові навчання із залученням важкої техніки.
  • Президент Зеленський закликав Сенат США запровадити санкції проти "Північного потоку-2". Міністр закордонних справ Німеччини Маас заявив, що влада країни виступає за подовження транзиту газу Україною після введення в експлуатацію російського газогону.
  • У Чорному морі відбулися військові навчання за участю кораблів США, Туреччини, Румунії та України. Міністр оборони Рєзніков заявив про необхідність прискорення будівництва бази Військово-морських сил у Бердянську.
  • За повідомленнями ЗМІ. стан колишнього президента Грузії Саакашвілі, який перебуває в тюремній лікарні, значно погіршився. У центрі столиці Грузії Тбілісі проходить акція на підтримку Саакашвілі з вимогою переведення його до цивільної клініки.
  • У Глазго в рамках кліматичного саміту укладено нову угоду, у якій країни зобов'язалися скоротити використання кам'яного вугілля як палива, оскільки його використання генерує найбільшу частку парникових газів.

Тренди

  • Видання "Страна" розповсюдило текст протоколу допиту депутата Лероса слідчими Держбюро розслідувань у справі про обвинувачення його в порушенні громадського порядку. Лерос показав середній палець президенту Зеленському та назвав його зрадником під час призначення нових членів уряду. На допиті депутат нагадав слідчим про ганебні факти біографії Зеленського. ДБР заперечує ідентичність протоколу, Лерос стверджує, що опублікований текст дуже нагадує справжній.

No comments:

Post a Comment