November 09, 2021

08.11.2021: Порошенко переписав свої телеканали на медіахолдинг журналістів

Порошенко переписав свої телеканали на медіахолдинг журналістів

  • Порошенко переписав свої телеканали на медіахолдинг журналістів.
  • Бізнесмен Ківан закриває найбільше в країні англомовне видання Kyiv Post.
  • Натовпи мігрантів спробували прорватися через польський кордон із Білорусі.
  • Білорусь припинила постачання електроенергії до України.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон, який приводить статус НАБУ у відповідність до вимог Конституції.
  • Заст. голови Верховної Ради Корнієнко пішов із посади голови партії "Слуга народу", щоби "зосередитися на реформі роботи парламенту". Його наступника буде обрано на з'їзді в листопаді.
  • Лідер партії "Європейська солідарність" попередній президент Порошенко оголосив про продаж у розстрочку корпоративних прав на телеканали "5 канал" та "Прямий" медіахолдингу "Вільні медіа", який було тільки-но створено їхніми журналістами та продюсерами. На думку низки експертів, Порошенко це зробив для невключення до реєстру олігархів. Також новому холдингу передали свої акції депутати Сюмар, Геращенко, Ар'єв та Фріз, щоб уникнути конфлікту інтересів.
  • Власник найбільшого в Україні англомовного видання України "Kyiv Post" одеський бізнесмен Ківан заявив про "тимчасове закриття" редакції. Журналісти вважають, що чинний колектив буде повністю звільнено власником через надто незалежну позицію. На думку головного редактора "Української правди" Мусаєвої, видання було закрите через тиск на Ківана з боку Офісу президента.
  • Попри запевнення нового глави Нафтогазу Вітренка, видобуток газу з початку року знизився на 4,5 %. За 10 місяців видобуто лише 11,4 млрд м³, що на понад 0,5 млрд м³ менш. ніж за аналогічний період торік. Середня ціна газу, який імпортується до України, за жовтень зросла на понад 26 % і склала в середньому $685,7/1000 м³. На газових хабах у Європі ціна знову підстрибнула до рівня майже $1000/1000 м³ після того, як із початку місяця Росія так і не збільшила постачання газу всупереч заявам президента Путіна.
  • Продажі валюти від розміщення єврооблігацій підприємством Укренерго й надалі дестабілізують ринок. Гривня швидко зміцнюється, експортери поспішають і намагаються продати долари за поточним курсом. Попит на валюту, як і раніше, невеликий. Надлишок пропозиції скуповує Нацбанк за курсом нижче за середньоринковий. За поточну сесію, за оцінкою учасників торгів, регулятор придбав приблизно $90 млн. На вівторок курс встановлено на позначці 26,08 ₴/$ (-0,02 грн), 30,20 ₴/€ (+0,11 грн), 3, 65 ₴/10 руб (-0,02 грн). Минулого тижня НБУ купив $314,5 млн.

Київ

  • Київська влада в односторонньому порядку розриває контракт з автоперевізниками і скасовує 11 маршрутів, які, нібито, дублюють наявні комунальні. Замість скасованих маршрутів влада пообіцяла збільшити кількість рухомого складу на комунальних.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 127 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 19 тис. осіб. Одужали 16,6 тис. хворих, померли – 833. Вакциновано 240 тисяч громадян. Міністр Ляшко повідомив, що цього тижня до країни надійде ще 2,5 млн доз вакцин, а всього завезено 31 млн доз, тому препаратів більш ніж достатньо. На президентській селекторній нараді він заявив, що сплеск смертності зумовлений піком епідемії в країні. За його словами, можна говорити про певну стабілізацію ситуації, з огладу на кількість шпиталізацій. МОЗ затвердило форму довідки протипоказань до вакцинації з урахуванням критеріїв, які наведено в інструкціях до щеплень. Чиновники наполягають, що термін дії довідки буде обмежений. 8 липня було повідомлено про усунення від роботи низки чиновників та вчителів, які відмовилися щеплюватися, зокрема, через протипоказання і вже перенесену хворобу. Для отримання подібної довідки потрібно потрапити до сімейного лікаря за записом, очікування в черзі може розтягнутися на кілька тижнів.
    У світі, за даними сайту Worldometers, зафіксовано 376 тис. випадків зараження, померло 5,5 тис. хворих. Швидкими темпами зростає кількість інфікованих у всіх країнах ЄС. Уряди знову запроваджують карантин, попри тотальну вакцинацію населення.

Війна

  • За зведенням штабу операції об'єднаних сил, бойова ситуація на Донбасі не змінюється. Бойові дії, із застосуванням мінометів тощо, тривали на приморській ділянці фронту – у Водяному та Павлополі, у Шумах у районі Горлівки, а також у районі Світлодарського водосховища – у Новолуганському та Луганському. Втрат серед українських військовослужбовців за добу не було. У районі села Кримське на Сіверському Дінці внаслідок обстрілу було пошкоджено магістральний газогін.
  • Прессекретар президента Никифоров заявив, що Україна запропонує створити підгрупу на мінських переговорах для повернення контролю за державним кордоном. Ця пропозиція не має перспектив, оскільки Росія наполягає на повному покроковому виконанні других мінських домовленостей. Вони передбачають повернення контролю над кордоном лише після проведення місцевих виборів до ОРДЛО під контролем РФ.

Україна та світ

  • США відправили до України ще 2 патрульні катери типу Island. Два подібні катери, які було доставлено раніше, уже стоять на бойовому чергуванні.
  • У Гаазі відбулося ще одне судове засідання в справі про знищення авіалайнера MH17, який було збито ракетою в небі над Донбасом у липні 2014 р. Родичі загиблих вимагали притягти до відповідальності всіх причетних до трагедії, аж до вищого керівництва Росії. Слухання триватимуть у грудні, суд заслухає представників звинувачення.
  • Ситуація на польсько-білоруському кордоні різко загострилася. Через загородження до Польщі спробували прорватися понад 1 тис. незаконних мігрантів з Азії, яких було доставлено до кордону білоруськими спецслужбами. Перший напад було відбито. Поблизу кордону Польща привела в бойову готовність війська, чисельність яких сягнула 12 тис. військовослужбовців. Президент Дуда збирає Раду нацбезпеки через прикордонну кризу. У прикордонних районах оголошено режим надзвичайної ситуації. Такий самий режим оголосила й Литва. Держприкордонслужба України заявила, що питання про прорив нелегальних мігрантів із Білорусі поки не стоїть, а охорону кордону посилено. Радник головнокомандувача Збройних сил колишній лідер "Правого сектору" Ярош заявив, що Україна могла б допомогти Польщі з урегулювання кризи на білоруському кордоні.
  • Президент Зеленський обговорив із президентом Польщі Дудою ситуацію навколо газогону "Північний потік-2", міграційну кризу на кордоні з Білоруссю, а також переміщення українських громадян через кордон в епідеміологічних умовах, що ускладнюються.
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров відмовився від зустрічі в "нормандському форматі". Він заявив, що йому досі не зрозуміло, що буде результатом зустрічі, а Україна ще не виконала домовленостей, що досягнуто раніше. Глава МЗС України Кулеба назвав пропозиції РФ до зустрічі міністрів "спробою загальмувати переговорний процес".
  • Білорусь повністю відмовилася від постачання електроенергії до України. Отже, розрахунки на покриття дефіциту вироблення електроенергії постачанням із Білорусі виявилися лише прожектами.
  • Спікер Пентагону Кірбі заявив, що США з тривогою спостерігають за перекиданням російських військ до українського кордону. Інформація ґрунтується на власних розвідданих. Він закликав Росію дотримуватися мінських домовленостей та бути більш прозорою у своїх намірах. Член парламентського комітету з нацбезпеки Безугла стверджує, що масштабного зосередження військових підрозділів РФ уздовж кордону немає, а є лише активізація розвідки.

 

No comments:

Post a Comment