November 06, 2021

05.11.2021: Зеленський підписав закон про олігархів

Зеленський підписав закон про олігархів

  • Зеленський підписав закон про олігархів.
  • Верховна Рада дозволила змінювати адресу реєстрації через "Дію".

В Україні

  • Закон про олігархів підписали голова парламенту Стефанчук, й, практично одразу ж – президент Зеленський. Закон набуде чинності лише за 6 місяців. На думку експертів, за цей період влада торгуватиметься з олігархами, а для невключення до реєстру олігархи мусять поділитися із Зеленським та його "командою" частиною доходів та забезпечити лояльність своїх ЗМІ.
    Зеленський виключив зі складу РНБО звільнених міністрів та включив до нього нових – Рябікіна, Свириденка та Резнікова.
  • Верховна Рада ухвалила закони про електронну реєстрацію місця проживання через портал "Дія" та про виділення 800 млн грн на закупівлю кисневих станцій для лікарень.
    Колишній глава парламенту Разумков оголосив про створення міжфракційного депутатського об'єднання "Розумна політика", до якого, за його словами, можуть увійти до 25 депутатів. Щойно призначений заступник голови фракції "Слуга народу" Мотовилець заявив, що депутати, які приєднаються до групи Разумкова, мусять скласти мандати.
    Парламент усунув на 5 засідань депутатку Третьякову, яка дозволила собі некоректні висловлювання на адресу загиблого депутата Полякова. Усунути на 5 засідань спробували й депутатку Геращенко, яка назвала монобільшість "зеленими чоловічками", проте голосів за ухвалу не знайшлося.
  • Кабмін призначив колишнього начальника розвідки Держприкордонслужби бригадного генерала Демченка виконувачем обов'язків керівника Митної служби.
  • Міжнародні резерви України за жовтень зросли на 3,3 % до $29,7 млрд через отримання кредиту ("макрофінансової допомоги") від Єврокомісії в розмірі €600 млн та купівлі валюти Нацбанком на міжбанківській біржі.
  • Підсумки торгів стали позитивними для гривні через великі продажі валюти від розміщення єврооблігацій Укренерго, які компанія спрямує для покриття різниці в тарифах для "зеленої" електроенергії. Обсяг торгів знову перевищив $300 млн. Весь надлишок пропозиції скупив Нацбанк. На понеділок курс встановлено на позначці 26,10 ₴/$ (-0,09 грн), 30,10 ₴/€ (-0,18 грн), 3,67 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • Темпи тестування населення, як і раніше, високі – за добу зроблено майже 150 тис. тестів на коронавірус. Підтверджено 25 тис. випадків інфікування, одужали 11,8 тис. хворих, померли – 793. Вакциновано 270 тис. осіб. У Львівській обл. влада змушена утилізувати майже 40 тис. доз вакцини AstraZeneca, термін придатності якої вже сплив.
    Волинська область із 8 листопада буде оголошено "червоною" карантинною зоною, Черкаська за встановленими чиновниками критеріями впритул наблизилася до параметрів "червоної" зони.
    У світі, за даними сайту Worldometers, зафіксовано 506 тис. випадків інфікування, померло 7,7 тис. осіб. За інформацією кореспондента "Радіо Свобода", Єврокомісія вже ухвалила рішення про вилучення України із "зеленого" списку країн, громадяни яких не повинні проходити самоізоляцію після в'їзду до Шенгенської зони. Воно буде опубліковано наступного тижня, проте є лише рекомендацією для країн ЄС.
    Компанія Pfizer оголосила про завершення тестування пігулок від коронавірусу, які нібито показали ефективність лікування на рівні 89 %.

Війна

  • На Донбасі бойові дії із застосуванням мінометів тривали в районі Світлодарського водосховища – у Луганському, та в Луганській обл. – у Катеринівці на околицях Попасної, у Причепилівці та Кримському в районі траси Р-66, у Золотому в районі КПВВ на окуповану територію, а також у Болотеному на південь від Станиці Луганської на Сіверському Дінці. Перестрілки сталися в Лебединському та Талаківці на схід від Маріуполя. На КПВВ "Станиця Луганська" під час обстрілу було припинено прохід людей. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, за добу ЗСУ втрат не зазнали.
  • Президент Зеленський призначив представника в політичній підгрупі Костіна тимчасовим головою української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи щодо врегулювання на Донбасі.

Україна та світ

  • За даними компанії "Оператор ГТС", Газпром за рік скоротив прокачування газу Україною майже на 22 % – за 10 місяців 2021 р. обсяг транзиту склав 35,3 млрд м³, проти 45,0 млрд м³ за аналогічний період минулого року. Якщо порівнювати обсяги з 2019 р., то транзит скоротився на 57 %.
  • Президент США Байден відправив до Москви директора ЦРУ Бернса, щоби попередити керівництво РФ про пильну увагу до нарощування військового угруповання на кордоні з Україною. Начальник Генштабу Шаптала й надалі стверджує, що кількість російських військ на кордоні не зростає. За його словами, розвідка уважно стежить за перекиданням військових підрозділів РФ.

 

No comments:

Post a Comment