October 31, 2021

30.10.2021: Росія та Білорусь відмовилися від експорту електроенергії до України

Росія та Білорусь відмовилися від експорту електроенергії до України

  • Росія та Білорусь відмовилися від експорту електроенергії до України.
  • ЦВК не дозволила голосування за електронними паспортами.

В Україні

  • Центральна виборча комісія попередила, що на виборах громадяни для отримання бюлетеня мусять пред'явити паперовий паспорт або ID-картку, електронні паспорти з програми "Дія" не прийматимуться.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції перевіряє заступника керівника Офісу президента Тимошенка щодо наявності конфлікту інтересів. Компанія Goodmedia, власником якої він був до 2020 р і яку передав в управління дружині, проводила форуми "Україна 30", а також вела передвиборчу кампанію президентської партії "Слуга народу" у 2020 р.

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ України повідомило про проведення 97 тис. тестів на коронавірус та підтвердження 17,4 тис. випадків зараження. Одужали 5,3 тис. хворих, померли – 336. Вакциновано 178 тис. осіб. Компанія Метінвест олігарха Ахметова поставила до лікарень Києва та ще 8 областей 600 т кисню для лікування хворих. МОЗ оголосило, що понад 60 % вихователів дитячих садків уже вакциновано 2 дозами препаратів.
    У світі за добу зафіксовано 384 тис. випадків зараження, померло 6 тис. хворих. Лідери 20 країн світу з найбільшими економіками (G20) на саміті в Римі домовилися вакцинувати 70 % населення світу до середини 2022 та передати вакцини країнам третього світу. Канада пообіцяла надати програмі COVAX 200 млн доз вакцин до кінця 2022 р. Канцлер Німеччини Меркель висловила занепокоєння зростанням кількості інфікованих коронавірусом та шпиталізацій у країні та закликала дотримуватися запобіжних заходів.

Війна

  • На Донбасі українські війська було обстріляно з важкої артилерії та мінометів у Гранітному на березі Кальміусу – на схід від Волновахи та траси Донецьк-Маріуполь. В околицях Горлівки – у Південному – окупанти вели обстріл із протитанкового ракетного комплексу та гранатометів, у Луганській області – у Катеринівці – з мінометів. Вночі сталися перестрілки в районі Світлодарського водосховища – у Луганському та Світлодарську. На позиції українських військ було скинуто гранати з безпілотників у Павлополі на ділянці фронту на схід від Маріуполя та в Лобачеве на лівому березі Сіверського Дінця поруч зі Щастям Луганської обл. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час боїв армія впродовж доби втрат не зазнала.
    За інформацією американських ЗМІ, Росія перекидає додаткові війська та техніку до українського кордону, західне угруповання військ зростає і практично сягнуло рівня на момент навчань Захід-2021.

Україна та світ

  • За словами депутата Геруса, російська компанія Інтер РАТ ЄЕС оголосила про скасування аукціону на постачання електроенергії за кордон, а в Білорусі подібний аукціон навіть не було навіть оголошено. Тому імпорту електроенергії з цих країн до України в листопаді не буде. Пресслужба Міненерго повідомила, що українські енергогенерувальні підприємства очікують у листопаді постачання вугілля з Казахстану, Польщі та ПАР.
    Президент Зеленський обговорив із президентом Молдови Санду питання енергетичної безпеки, взаємодії двох країн у сфері енергетики та пообіцяв і надалі надавати допомогу енергоносіями в разі виникнення надзвичайних ситуацій із постачанням.
    Президент США Байден на зустрічі з канцлером Меркель заявив, що разом із Німеччиною й надалі працюватиме над захистом європейської енергетичної безпеки та підтримкою України. За його словами, Вашингтон та Берлін мусять гарантувати, що Москва не зможе використати постачання газу для досягнення "шкідливих політичних цілей". 30 жовтня Газпром перемикнув прокачування газу газопроводом Ямал–Західна Європа на реверсний режим, водночас пресслужба компанії заявила, що всі зобов'язання перед європейськими споживачами нею виконано.
  • Заст. міністра закордонних справ Польщі Шинковський вель Сенк заявив, що польська меншість в Україні нібито зазнає дискримінації за ознаками віросповідання, доступу до освіти рідною мовою та свободи слова. МЗС України різко відреагувало на цю заяву і стверджує, що польський чиновник вводить в оману наші народи, а його думка не відповідає реального стану співпраці Польщі та України.

 

No comments:

Post a Comment