October 30, 2021

29.10.2021: В Україні за добу вакциновано понад 300 тисяч осіб

В Україні за добу вакциновано понад 300 тисяч осіб

  • В Україні за добу вакциновано понад 300 тисяч осіб.
  • Міністерство оборони має намір під'єднати реєстр призовників до порталу "Дія".
  • ЦВК призначила на березень вибори в мажоритарному окрузі на Чернігівщині.
  • Росія припиняє постачання енергетичного вугілля до України.

В Україні

  • Центральна виборча комісія призначила на 27 березня проміжні вибори у виборчому окрузі в Чернігівській обл. через смерть мажоритарного депутата Полякова.
  • Держкомпанія Центренерго оголосила про погашення заборгованості за постачання вугілля. У листопаді до України буде імпортовано 562 тис. т вугілля, з яких 200 тис. т – буде відвантажено до Центренерго. Депутат Герус заявив, що Росія припиняє постачання енергетичного вугілля до України з 1 листопада.
  • Аукціон із продажу держпакету акцій Об'єднаної гірничо-хімічної компанії було зірвано через реєстрацію лише однієї заявки. Наступний аукціон заплановано на грудень.
  • Створений Кабміном "Національний фонд інвестицій України" розмістить акції на суму 100 млн. Директором фонду призначено колишнього міністра економіки Мілованова.
  • Міністр оборони Таран анонсував включення до порталу "Дія" реєстру Military ID – призовників, військовозобов'язаних та резервістів.
  • НБУ випустив черговий інфляційний звіт. У ньому констатовано, що завдяки вливанню коштів МВФ Україна в серпні наростила резерви до максимального рівня з 2012 р – до $31,6 млрд. Експерти регулятора прогнозують, що цей рівень резервів збережеться протягом наступних двох років. У 2022 та 2023 pp. Україна має погасити близько $14 млрд за зовнішніми запозиченнями, відсотки тощо. У НБУ констатували, що попри стійке зростання споживчого попиту та рекордний урожай, економіка відновлюється повільніше, ніж очікувалося. Причинами названо погіршення епідеміологічної ситуації та високі ціни на енергоносії. Чиновники Нацбанку очікують цього року рекордний за всю історію країни врожай зернових та зернобобових культур на рівні 81 млн т, що забезпечить стабільне надходження валютного виторгу. За прогнозом, номінальна зарплата у 2021 р зросте на 19,2 %, реальна (яка враховує інфляцію) – на 9,1 %, а надалі темпи зростання зарплат суттєво знизяться – до 4–6 % на рік.
  • В останню торгову сесію місяця попит на валюту був незначним, а пропозиція залишилася на колишньому рівні, що спричинило зміцнення курсу гривні. НБУ викупив увесь надлишок. На понеділок курс встановлено на рівні 26,28 ₴/$ (-0,05 грн), 30,59 ₴/€ (+0,09 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0,02 грн). НБУ планує змінити механізм розрахунку офіційного курсу й оголошувати його до 15:30 у день торгів.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу протестовано на коронавірус 144 тис. осіб, підтверджено зараження 26 тис. осіб, одужали 9,4 тис. хворих, померли – 541. Вакциновано 317 тис. осіб. Перед пунктами вакцинації шикуються черги з людей, яким потрібні сертифікати для того, щоби користуватися громадським транспортом та ходити на роботу.
    У світі, за інформацією сайту Worldometers, зафіксовано 470 тис. випадків інфікування, померло 7,6 тис. хворих.
    Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Гебреєсус заявив, що поява нового смертоносного вірусу є неминучою, тому людство має готуватися до нової пандемії.

Війна

  • На Донбасі продовжуються вогневі контакти та бої місцевого значення всією лінією фронту, зі застосуванням мінометів тощо. На трьох ділянках фронту окупаційні війська скинули гранати на позиції українських військ із квадрокоптерів. Перестрілки та бойові зіткнення сталися в районі азовського узбережжя – у Водяному, Лебединському та Павлополі, на схід від Волновахи та траси Донецьк-Маріуполь – у Старогнатівці та Новоселівці, у Мар'їнці на околиці Донецька, у Майорську та Зайцевому на околицях Горлівки. У Луганській області – у Катеринівці поруч із Попасною, у районі траси Р-66 – у Новотошківському та Причепилівці, а також у Станиці Луганській. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій поранено 5 українських військовослужбовців.
    Президент Зеленський у відповідь на висловлення занепокоєння Францією та Німеччиною щодо застосування українською армією бойового безпілотника заявив, що українська армія має право це робити для захисту своєї території.

Україна та світ

  • Молдова досягла угоди з Газпромом про продовження на 5 років контракту на постачання газу на підставі запропонованої нею формули розрахунку після того, як показала, що може обійтися й без російського газу. Постачання газу за новим контрактом розпочнеться 1 листопада.  

No comments:

Post a Comment