October 26, 2021

25.10.2021: З 8 листопада Кабмін усуває від роботи невакцинованих вчителів та чиновників

З 8 листопада Кабмін усуває від роботи невакцинованих вчителів та чиновників

  • З 8 листопада Кабмін усуває від роботи невакцинованих вчителів та чиновників.
  • ЄС перерахував Україні 600 млн євро "макроекономічної допомоги".
  • В Україні з'явилася підроблена Дія для Android.

В Україні

  • РНБО опублікувала перелік проросійських каналів месенджера Telegram. Жодних рішень про їхнє закриття прийнято не було.
  • Кабмін дозволив Нафтогазу постачати газ до лікарень за ціною 17 тис.грн/1000 м³ – за такою самою, як і для державних установ та бюджетних організацій.
  • Уряд провалив підготовку ТЕС до опалювального сезону, На склади електростанцій завезено всього 0,7 млн т вугілля, замість планових майже 3,0 млн т. Компанія "Оператор ГТС України" оголосила про повну готовність до опалювального сезону.
  • Казахська фінкомпанія Kaspi вслід за купівлею сервісу онлайн-платежів Portmone купує банк "БТА-банк", який має повну банківську ліцензію, але не проводить активних операцій.
  • Компанія ДТЕК олігарха Ахметова заборонила конкурс на постачання електроенергії із РФ, який оголосило держпідприємство Укренерго.
  • Завершено розслідування щодо 2 співробітників СБУ, які напали на наряд Держприкордонслужби в Сумській обл. і заволоділи зброєю прикордонників. Один із нападників визнав провину, йому скорочено термін покарання, його начальнику – полковнику СБУ загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
  • Єврокомісія перерахувала Україні €600 млн макрофінансової допомоги (кредиту під 0,25 % річних із погашенням у квітні 2036 р.). Мінфін повідомив, що ці кошти буде направлено на покриття дефіциту бюджету.
  • Держказначейство почало виплати відшкодування ПДВ. Курсовий тренд на ринку відразу ж змінився. Експортери притримують валюту, попит помітно перевищив пропозицію, що змусило Нацбанк вийти на торги із продажем долара. На вівторок курс зафіксовано на позначці 26,35 ₴/$ (+0,06 грн), 30,57 ₴/€, 3,77 ₴/10 руб (+0,03 грн), а наприкінці сесії долар продавали вже за 26,45 грн. З урахуванням великого погашення ОВДП у середу, банкіри вважають, що тенденція до зростання курсу долара збережеться й найближчими днями.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в понеділок проведено 129 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 19,1 тис. осіб, одужали – 9,7 тис. хворих, померли – 734. Вакциновано 255 тис. громадян, з початку кампанії 2 дозами щеплено понад 7 млн осіб. Головний санлікар Кузін заявив, що МОЗ рекомендуватиме щеплення 3 дозою вакцин тим, у кого виявилася слабка імунна відповідь на перші дві, водночас чиновник допустив змішування препаратів. За даними Міністерства, ще одну область – Чернігівську – у вівторок може бути оголошено "червоною" карантинною зоною. З усієї країни надходять повідомлення про нестачу кисню в клініках – влада за пів року зниження навантаження так і не спромоглася підготуватися до нової хвилі епідемії. Міністр Ляшко заявив, що для однієї із лікарень на Західній Україні було закуплено кисень у Польщі.
    Кабмін ухвалив постанову про усунення від роботи без збереження зарплати з 8 листопада вчителів, працівників державних органів та бюджетних організацій у разі їхньої відмови від вакцинації.
    Лікар-інфекціоніст Голубовська вважає, що вакцинацію в Україні провалено, оскільки прищеплюють усіх поспіль, а не тих, хто належить до груп ризику. За її словами, імунних людей, які готові до опору коронавірусу, набагато більше, ніж вакцинованих. Голубовська вважає, що держава має зосередити зусилля на ранньому лікуванні хворих за допомоги терапії, щоби вони не потрапляли до вже перевантажених відділень інтенсивної терапії. Лікар стверджує, що пункти вакцинації на вокзалах у "червоних" зонах є місцями масового інфікування, і це розуміють усі епідеміологи. Вона вважає, що за два тижні всю медичну систему країни буде перевантажено, причому ситуація набагато гірша, ніж навесні. Лікар заявила, що держава практично примушує людей, які недавно перехворіли, купувати сертифікати, оскільки вони не могли отримати "зелені" паспорти без вакцинації. За словами міністра Ляшка, люди, що мають протипоказання до щеплень, зможуть одержати довідку про це лише після 8 листопада. Ляшко стверджує, що в країні зафіксовано лише 119 випадків (включно з летальними) серйозних побічних ефектів після вакцинації. Він заявив, що якби смерть настала внаслідок щеплення, "йому б про це доповіли".
    Міністр внутрішніх справ Монастирський заявив, що в країні працюють 1200 мобільних груп для перевірки сертифікатів вакцинації, до складу яких введено співробітників Держспоживслужби, які мають право таких перевірок. Нацполіція протягом минулого тижня відкрила понад 85 проваджень про підроблення сертифікатів, 65 з них – було виявлено в момент перетину кордону. Монастирський стверджує, що підробка сертифікатів стала причиною відмови Мальти у їхньому прийнятті. Він повідомив, що більшість пропозицій щодо купівлі тестів та сертифікатів є шахрайством. Міністр цифрової трансформації Федоров заявив про створення злочинцями підробленої копії програми "Дія" для системи Android, яка надає можливість редагувати дані про вакцинацію, вік та фотографію, що дає змогу показати сертифікат вакцинації, а також внутрішній ID-паспорт для купівлі сигарет та алкоголю неповнолітніми.
    У столичної лікарні № 9 з вікна вистрибнула й розбилася на смерть хвора на коронавірус пенсіонерка.
    Жителі тимчасово окупованих територій не мусять проходити самоізоляцію в разі запрошення на вакцинацію. За даними Східної правозахисної групи, лікарні "республік Донбасу" переповнені хворими, а ситуація із захворюваністю – критична.
    За півтора року після оголошення карантину відновлюється рух поїзда Київ-Варшава. Перший поїзд вирушить із Києва 4 листопада.
    У світі, за даними сайту Worldometers, зафіксовано 335,2 тис. випадків зараження, померло 5,3 тис. хворих. Європейський регулятор схвалив застосування 3 дози препарату Moderna для осіб віком від 18 років. За повідомленням "Радіо Свобода", Єврокомісія цього тижня не планує виключати Україну із "зеленого" списку країн, громадяни яких можуть в’їхати на територію Шенгенської зони без проходження самоізоляції. Регулятор ЄС розпочав прискорене тестування препарату для лікування коронавірусної хвороби на ранній стадії, який дає змогу придушити розмноження вірусів та запобігти шпиталізації.

Війна

  • Позиції українських військ на Донбасі було обстріляно з артилерії в Гранітному на березі Кальміусу – на схід від траси Донецьк-Маріуполь, у Пісках – на околиці Донецька – зі стрілецької зброї, неподалік – у Кам'янці на околицях Авдіївки – із мінометів. У Луганській обл. – у Золотому, поруч із КПВВ, що не працює на окуповану територію, сталася перестрілка із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів. Унаслідок обстрілу поранено українського бійця, ще один – дістав поранення внаслідок підриву на вибуховому пристрої.

Україна та світ

  • Радник Держдепартаменту США з енергетичних питань Хохштейн заявив, що намір Росії постачати газ "Північним потоком-2" свідчить про те, що вона має достатні обсяги для транзиту Україною. За його словами, говорити з упевненістю про застосування Росією газу як зброї можна буде лише тоді, коли в обмін на постачання вона виставить вимоги, які не пов'язані з контрактом. Радник уважає, що Європа не має скасовувати обмеження та санкції щодо РФ, а кризу можна врегулювати за допомоги альтернативних шляхів постачання.
    Уряд Молдови оголосив про підписання пробного контракту з постачальником газу з Європи із транзитом Україною. Уперше за всю історію країни вона отримуватиме газ не від Газпрому. У країні діє режим надзвичайного стану через енергетичну кризу. Нафтогаз не підтвердив інформацію ЗМІ про укладання з Молдовою договору на продаж 700 млн м³ газу й заявив, що постачання газу можливе лише на платній основі.
  • Міністерство оборони оголосило, що українську делегацію буде вперше в історії запрошено на засідання ради НАТО з озброєнь.

Тренди

  • За інформацією журналістів-розслідувачів Bihus.info, перед оголошенням санкцій РНБО зафіксовано вихід осіб із цього списку зі складу засновників та бенефіціарів їхніх підприємств, що свідчить про можливе передавання їм інформації співробітниками Ради.

 

No comments:

Post a Comment