October 22, 2021

21.10.2021: НБУ погіршив прогноз зростання ВВП на 2021 року й залишив облікову ставку на рівні 8,5 

НБУ погіршив прогноз зростання ВВП на 2021 року й залишив облікову ставку на рівні 8,5 %

  • НБУ погіршив прогноз зростання ВВП на 2021 року й залишив облікову ставку на рівні 8,5 %.
  • На вокзалах почалися перевірки сертифікатів вакцинації в пасажирів.
  • За опитуванням КМІС рейтинги "Слуги народу" та "Європейської солідарності" практично зрівнялися.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про регулювання ринку біогазу, який вироблено з відходів агровиробництва.
    Прийнято закон про енергоефективність замість закону про енергозбереження.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про регулювання у сфері електронних комунікацій, який передбачає створення нового відомства замість Нацкомісії з регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.
    Прийнято закон про дитяче харчування, що приводить вимоги до продукції до відповідності з законодавством ЄС.
    За основу прийнято законопроєкт про охорону прав на сорти рослин, про насіння й садивний матеріал.
  • Віцепрем'єр-міністр із євроінтеграції Стефанишина сподівається на отримання другого траншу "макроекономічної допомоги" ЄС (кредиту під низькі відсотки) у розмірі €600 млн наприкінці жовтня – на початку листопада. Радник президента Устенко заявив, що $700 млн другого траншу кредиту МВФ буде направлено на фінансування дефіциту держбюджету.
  • НБУ зберіг облікову ставку на рівні 8,5 % річних. Прогноз рівня інфляції на кінець року залишено на рівні 9,6 %, попри зростання споживчих цін на кінець жовтня на 11 % Чиновники стверджують, що без ревальвації гривні інфляція зростала б швидше. Прогноз зростання ВВП за підсумками року значно погіршено – з 3,8 % до 3,1 %. На думку глави НБУ Шевченка, основними ризиками для української економіки є посилення коронавірусних обмежень у країні та у світі, а також сплеск загальносвітової інфляції. Він налаштований оптимістично щодо подовження співпраці зі МВФ.
  • На міжбанку стався курсової розворот. Після закінчення періоду бюджетних платежів експортери почали притримувати валюту, очікуючи виплат відшкодування ПДВ. Курс на п'ятницю зафіксовано на позначці 26,20 ₴/$ (-0,01 грн), 30,49 ₴/€ (+0,01 грн), 3,68 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Київ

  • Прокуратура спільно зі СБУ й Нацполіцією провели обшуки в "Муніципальній охороні Києва" в справі про розкрадання 4,7 млн ​​грн на закупівлі однострою.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 134 тис. тестів на коронавірус, виявлено 23,8 тис. випадків інфікування, одужали 8,5 тис. хворих, померли – 614. Вакциновано за добу 270 тис. осіб. Співробітники Укрзалізниці не допустили до поїздки 18 пасажирів без сертифікатів вакцинації, попри те, що ці відомості є медичною таємницею й вони за законом не мають права на подібну перевірку. У будівлях вокзалів відкрилися пункти безплатної вакцинації, а тестування зроблено платним. Автобусні перевізники масово бойкотують нові правила, які зобов'язують їх перевіряти сертифікати вакцинації в пасажирів на міжобласних рейсах, й усе частіше працюють "у чорну".
    У світі зафіксовано 461 тис. випадків зараження, померли 7,2 тис. хворих. Уряд Польщі зробив доступним третє щеплення від коронавірусу для всіх категорій населення. Швеція подовжила мораторій на застосування вакцини Moderna для вакцинації молоді через побічні ефекти – розвиток і загострення хвороб серця.

Війна

  • На Донбасі сталися вогневі контакти та перестрілки в Південному в околицях Горлівки, у Луганському на Світлодарському водосховищі, у Луганській обл. – у Кримському на березі Сіверського Дінця й у Золотому неподалік від КПВВ та ділянки розведення військ. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила добу без втрат. За інформацією генсекретаря ОБСЄ Шмід, "влада ДНР" частково розблокувала будівлю місії в Донецьку і спостерігачі відновлять моніторинг.

Україна та світ

  • Міністри оборони НАТО затвердили глобальний план оборони, а також обговорили цільові показники сил і засобів, які буде залучено до цього процесу для адекватного та швидкого реагування на загрози. Президент РФ Путін заявив, що візит глави Пентагону Остіна до Києва фактично є відкриттям для України дверей до НАТО, що Росія вважає неприйнятним.
  • Польський газовий монополіст PGNiG заявив німецькому регулятору, що введення в експлуатацію газогону "Північний потік-2" несе загрози для європейського енергетичного ринку, оскільки він не є додатковим маршрутом постачання, а призначений для скасування транзиту через Польщу та Україну. Російський президент Путін заявив, що Газпром готовий запустити прокачування газу "Північним потоком-2" відразу ж після сертифікації. Лідери країн ЄС рекомендували Єврокомісії та Раді ЄС оцінити дії й заходи, які спрямовані на забезпечення безпеки постачання енергоносіїв, які дадуть змогу утримати ціни на "прийнятному рівні" з урахуванням скорочення вуглецевих викидів.
  • Глава представництва ЄС Маасікас заявив, що український енергетичний ринок далекий від європейських стандартів, а інтеграція українських енергомереж до європейських можливе лише у віддаленій перспективі.
  • Прем'єр-міністр Грузії Гарібашвілі заявив, що колишній президент країни, український громадянин Саакашвілі проведе у в'язниці, як мінімум, 6 років за вироком грузинського суду за перевищення ним службових повноважень.

Тренди

  • Депутат від "Слуги народу" Гетманцев звинуватив журналістів "Громадського телебачення" в тому, що вони "оббрехали" президента та співробітників його офісу нібито через скорочення фінансування каналу UA: Перший у проєкті бюджету наступного року.
  • За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, рейтинг "Слуги народу" різко знизився і практично зрівнявся з рейтингом "Європейської солідарності", а їхній електоральний розрив із "Батьківщиною" та "Опозиційною платформою – За життя" скоротився до мінімуму.

No comments:

Post a Comment