October 21, 2021

20.10.2021: "Команда Зеленського" планує захопити владу в столиці

"Команда Зеленського" планує захопити владу в столиці

  • "Команда Зеленського" планує захопити владу в столиці.
  • Рада прийняла бюджет 2022 року в першому читанні.
  • Сумську область оголошено "червоною" карантинною зоною.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла проєкт бюджету наступного року в першому читанні. За нього проголосували 264 депутати.
  • У першому читанні прийнято законопроєкт про організацію колективного управління авторськими правами. У разі остаточного прийняття закону іноземні правовласники отримають додаткові важелі тиску на "піратів".
  • Печерський суд заочно заарештував колишнього прем'єр-міністра Азарова за звинуваченням у державній зраді під час підписання Харківських угод, які подовжили "оренду" Росією Севастополя для базування Чорноморського флоту на невизначено довгий термін в обмін на знижку на газ.
  • НБУ з 21 жовтня забороняє приймати російські рублі для зарахування на депозитні рахунки фізичних осіб.
  • Курс гривні сильно змінився, за значного перевищення пропозиції валюти над попитом. Основним її покупцем виступає Нацбанк. Експортери поспішають продати валютний виторг, так і не дочекавшись курсового "дна" Загальний обсяг торгів за день склав $260 млн. Курс на четвер встановлено на позначці 26,21 ₴/$ (-0,06 грн), 30,48 ₴/€ (+0,12 грн), 3,69 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Київ

  • Заст. голови Київської міської адміністрації Поворозник оголосив про підвищення цін на проїзд у комунальному транспорті. Чиновники запропонують нову ціну проїзду, нібито обґрунтовану з огляду на ціну палива та зарплати й виставлять проєкт рішення на обговорення.
  • Парламентський комітет із питань державного будівництва рекомендував прийняти загалом закон про столицю, який практично повністю позбавляє мера Кличко владних повноважень і контролю за фінпотоками. На посаду глави КМДА Офіс президента планує призначити міністра з розвитку громад та територій Чернишова. Монобільшість може схвалити закон уже найближчими днями. Найімовірніше, оточення Зеленського вважає, що громадську думку вже підготовлено до заміни Кличка щоденними повідомленнями про обшуки в комунальних підприємствах столиці.

Пандемія коронавірусу

  • Попри прискорені темпи вакцинації від коронавірусу, в Україні різко зростають темпи реальної захворюваності та смертність. За добу в країні проведено 136 тис. тестів на коронавірус, виявлено 22,4 тис. інфікованих. Одужали 8 тис. хворих, померли – 546. Вакциновано 251 тис. громадян. Комісія з техногенно-економічної безпеки та надзвичайних ситуацій оголосила "червоною" карантинною зоною ще одну область – Сумську. Міністр із розвитку громад та територій Чернишов попередив, що найближчим часом ще 7 областей можуть бути оголошені "червоною" зоною. Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що Україна зіткнулася з найбільшими викликами за весь час епідемії, проте уряд запроваджувати "локдаун" не збирається. Крім того, чиновники навіть не заїкаються про можливу компенсацію підприємцям, бізнес яких постраждає від "жорсткого карантину". За даними розслідувачів Bihus.info, понад половина коштів із 35 млрд грн, які було виділено на боротьбу з епідемією, було витрачено в нецільовий спосіб – на закупівлю подарунків, спортінвентарю, корма для тварин, палива, продуктів.
    За даними Держстату, в Україні за 8 місяців померли 439 тис. осіб, З них від ускладнень коронавірусної інфекції – 39 тис. осіб. Найбільша кількість померлих від хвороб системи кровообігу та раку – 267 тис. та 49 тис. відповідно.
    У світі, за даними сайту Worldometers, за добу зафіксовано 453 тис. випадків зараження, померли 7,5 тис. осіб. Ситуація у світі докорінно відрізняється від України – темпи поширення інфекції та смертність поступово знижуються. У Росії епідситуація схожа на українську – захворюваність різко зростає. Президент Путін для боротьби з епідемією вирішив оголосити вихідними днями період із 30 жовтня до 7 листопада. Уряд Латвії оголосив жорсткий карантин із 21 жовтня до 15 листопада, у рамках якого буде введено комендантську годину.

Війна

  • Протягом середи бойові дії із застосуванням мінометів тривали всією лінією фронту. У Новоселівці Другій на схід траси Донецьк-Маріуполь на позиції українських військ було скинуто гранати з квадрокоптера, північніше – у Березовому, поблизу КПВВ на окуповану територію – сталися перестрілки. На околицях Донецька – у Красногорівці – українські позиції було обстріляно з мінометів. Гранати на позиції українських військ було скинуто й у Верхньоторецькому на захід від Горлівки. Бої йшли в районі Світлодарського водосховища – у Новолуганському, Луганському, Троїцькому. У Луганській обл. українські війська потрапили під обстріл у Новотошківському та Причепилівці на трасі Р-66, а також у Золотому – неподалік КПВВ і ділянки розведення військ. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу дістав поранення український боєць.
  • РНБО опублікував перелік термінів, які рекомендовано використовувати для матеріалів, що пов'язані з подіями на Майдані, війною та окупацією.

Україна та світ

  • Турецькі правоохоронці затримали 6 громадян РФ та України за нібито підготовку вбивства чеченських дисидентів, які переховуються на території країни.
  • За повідомленнями ЗМІ, Україна веде переговори з Великою Британією про постачання ракет морського та повітряного базування для захисту узбережжя.
  • За даними агентства Bloomberg, Росія жорстко ставить умови владі ЄС, що постачання газу буде збільшено тільки в разі сертифікації газогону "Північний потік-2", а газ постачатиметься виключно в обхід України.

Тренди

  • Популярність президента Зеленського знову стала падати після публікації матеріалів про використання ним та його оточенням офшорних рахунків і можливе відмивання грошей. Проте, його це не бентежить і він і надалі ігнорує законодавство. Зеленський відкрито підтримує кандидатів від своєї партії на виборах до Верховної Ради – він узяв участь у пропагандистських заходах на Черкащині на підтримку мера Золотоноші Войцеховського.
    За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, 57 % респондентів важають, що офшори президента та його оточення все ще працюють, а понад 77 % вважають це неприпустимим. Підтримка Зеленського на позачергових президентських виборах впала до 19 % серед усіх опитаних, його найближчого конкурента – експрезидента Порошенка – підтримують приблизно 12 % респондентів.
    Офіс президента відхрестився від звинувачень у цензурі та "темники", а Зеленський назвав заяву журналістки каналу "UA: Перший" Барчук "хайп".


No comments:

Post a Comment